‘Κούρεμα; Αναδιάρθρωση; Εμείς κινούμαστε θεσμικά…”

‘Κούρεμα; Αναδιάρθρωση; Εμείς κινούμαστε θεσμικά…”

Αυτή είναι η κυβερνητική θέση  για τις δηλώσεις και τα σενάρια περί χρέους, ενώ ο υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι “στην Ευρώπη δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά δύο μπλοκ”…

‘Κούρεμα; Αναδιάρθρωση; Εμείς κινούμαστε θεσμικά…”
Ενημέρωση στους υπουργούς και τους βουλευτές έκανε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος για τα αποτελέσματα του Eurogroup τις συζητήσεις με την Τρόικα καθώς και τους παρέθεσε το χρονοδιάγραμμα με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση περιμένει την τελική έκθεση της Τρόικας στην οποία θα περιγράφεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση θεσμική, νομική και ασφαλής που θα ικανοποιεί τις αγορές.

Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην περίπτωση αλλαγής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου η αποδοχή από τις αγορές να είναι καλύτερη και να δίνει αποτελεσματική  λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες απαντώντας στα σενάρια περί «κουρέματος»  ή αναδιάρθρωσης απαντούν σε όλους τους τόνους λέγοντας «εμείς κινούμαστε θεσμικά».

Στην εισήγησή του στον ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν δύο μπλοκ: από τη μία Γερμανία και Ολλανδία και από την άλλη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Προς το παρόν, φέρεται να είπε ο κύριος Βενιζέλος, επικρατούν οι Γερμανοί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης, συμπλήρωσε ότι αυτή την ώρα στην Ευρώπη γίνεται συζήτηση για διεύρυνση του εγχειρήματος αντιμετώπισης του χρέους. «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» συμπλήρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε πως ή θα καθηλωθούμε ή «θα μας βγει». Αναφορικά με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου, είπε στους βουλευτές πως ή θα διασφαλιστεί ή θα πάει προς το καλύτερο και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία θεσμικά κατοχυρωμένη.
Κλείσιμο

Αντιδράσεις βουλευτών

Οι βουλευτές  Μίμης Ανδρουλάκης, Βάσω Παπανδρέου και Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, για να σωθεί η χώρα, για να πάρουν την απάντηση από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τους είπε: «Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν καταστροφικό».

Η κυρία Παπανδρέου συμπλήρωσε δε, πως ένα ευρύ κομμάτι της κοινωνίας δεν συμπαρατάσσεται.

Ο κ. Κουσελάς, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ζήτησε χρονοδιάγραμμα είσπραξης οφειλών από μεγαλο-οφειλέτες, οδηγώντας τον κ. Βενιζέλο να διερωτηθεί τι έκανε εκείνος όταν ήταν υφυπουργός. «Εγώ ήμουν υφυπουργός και όχι υπουργός» απάντησε ο κ. Κουσελάς, εξηγώντας πως για το λόγο αυτό έφυγε από την κυβέρνηση.

Διευκολύνονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Από την πλευρά του, ο  υπουργός εργασίας κύριος Γιώργος Κουτρουμάνης ενημέρωσε επίσης τους συναδέλφους του υπουργούς για θέματα που αφορούν το υπουργείο του. Ο κύριος Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του πλαισίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης και πρόσθεσε πως θα υπάρχει διευκόλυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αυτό σημαίνει πως σύντομα θα προωθηθεί το νομικό πλαίσιο στο οποίο οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών.

Τέλος η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο οποίο θα συμμετέχει και το ΑΣΕΠ.

www.twitter.com/andreasbelegris

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης