Ο Μπεγλίτης στην Τουρκία

Ο Μπεγλίτης στην Τουρκία

Στην Αττάλεια της Τουρκίας αναμένεται να ταξιδέψει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του...

Ο Μπεγλίτης στην Τουρκία
Στην Αττάλεια της Τουρκίας αναμένεται να ταξιδέψει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του και θα λάβει μέρος στη διήμερη σύνοδο (2 και 3 Οκτωβρίου) των υπουργών Άμυνας από τις χώρες των Βαλκανίων που μετέχουν στη λεγόμενη διαδικασία συνεργασίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του κ. Μπεγλίτη με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Ισμέτ Γιλμάζ. Στις συνομιλίες των δύο υπουργών είναι προφανές ότι θα τεθούν όλα τα θέματα: από τις κυπριακές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, την τουρκική άποψη ότι οι ερευνητικές εργασίες θα πρέπει να σταματήσουν, αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο μετά τις εικονικές αερομαχίες που προκάλεσαν οι Τούρκοι πιλότοι το τελευταίο διήμερο.

Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Διότι μόλις προσφάτως, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη απλώς καταγράφηκαν οι διαφορετικές απόψεις της Αθήνας και της Άγκυρας. Αποχή από ενέργειες που δημιουργούν ένταση είχε ζητήσει ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης για να λάβει την προκλητική απάντηση του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση για κλιμάκωση της έντασης. "Απλώς απαντάμε σε μονομερείς ενέργειες", είχε πει ο κ. Νταβούτογλου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών εννοώντας ότι -κατά την άποψη της Άγκυρας- αυτοί που προκαλούν είναι οι Κύπριοι που προχωρούν στις ερευνητικές γεωτρήσεις χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του κ. Μπεγλίτη στην Αττάλεια γίνεται σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερή τους φάση. Από τη μια ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τρέλα την έναρξη των γεωτρήσεων και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται «Μακεδονία» και από την άλλη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ισχυρίστηκε ότι ο Γ.Παπανδρέου αποδέχτηκε το δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο.
Κλείσιμο
 
Αύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στη Λευκωσία με αφορμή την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ο κ. Μπεγλίτης θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρη Ηλιάδη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης