Σχοινάς: Η Ευρώπη χρειάζεται Φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη, όχι Λεπέν, Σαλβίνι και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν

Σχοινάς: Η Ευρώπη χρειάζεται Φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη, όχι Λεπέν, Σαλβίνι και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν

Η ομιλία του αντιπροέδρου της Κομισιόν στο συνέδριο της ΝΔ

margaritis-sxoinas-synedrio-nd
Στα συμπεράσματα που προκύπτουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως σημείωσε, «η Ευρώπη φτιάχνεται μετά το μεγαλύτερο προγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, τους κολοσσιαίους πορους του Ταμείου Ανάκαμψης, την περήφανη στάση μας στον Έβρο, την μεγάλη συμφωνία για το Σύμφωνο μετανάστευσης που βάζει πάτο στο βαρέλι, και λίγες μέρες πριν το κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο. Τώρα πια μάθαμε και ξέρουμε. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία ικανή να βρίσκει τις λύσεις για να ξεπερνάει τις κρίσεις, όχι λόγια του αέρα και κηρύγματα μίσους. Η Ευρώπη χρειάζεται Ουρσουλα και Κυριάκο όχι Λεπέν, Σαλβίνι και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν».

Αναλυτικά η ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά στο Συνέδριο της ΝΔ

Βρισκόμαστε εδώ στο εμβληματικό Ζάππειο, εδώ που υπογράφτηκε η ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, στο Συνέδριο μας σε μια στιγμή ιστορική, μια μοναδική συγκυρία:

- όχι μόνο 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ίδρυση του κόμματος μας, καταλυτικές επιλογές που σφράγισε ο Εθνάρχης
- αλλά και 45 χρόνια από το 1979 και τις πρώτες εκλογές με άμεση καθολική ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που γέννησαν την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Κλείσιμο
- 35 χρόνια από το το 1989 και τη πτώση του τείχους του Βερολίνου που γκρέμισε τον ολοκληρωτισμό
- 20 χρόνια από το 2004 και την μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ που συμφιλίωσε οριστικά την γεωγραφία με την ιστορία της Ευρώπης
- 15 χρόνια από την ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας που οδήγησε την απαξίωση της στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο

και μόλις

- 5 χρόνια από το 2019 την επάνοδο της Ελλάδας στο προσκήνιο με μια χωρίς προηγούμενο επιτυχημένη πορεία καθολικής ανάταξης της χώρας που υποσχέθηκε και υλοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ; Ποια είναι τα διδάγματα αυτής της πορείας των τελευταίων 50 χρόνων ;

Συμπέρασμα πρώτο : Ζούμε την πιο μακρά περίοδο δημοκρατίας και σταθερότητας στην ιστορία τους Έθνους μας. Σε μια χώρα που βίωσε κατοχή, αυταρχισμό, δικτατορίες και διχασμό, οι Έλληνες απολαμβάνουμε πια ως δεδομένο ένα πλέγμα ελευθεριών και δικαιωμάτων που για τους προγόνους μας ήταν ζητούμενο.

Συμπέρασμα δεύτερο : η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια δεν αποτελεί απλώς τον προορισμό όπου οι Έλληνες ελεύθερα αποφασίσαμε να αγκιστρώσουμε το μέλλον μας. Αποτελεί και την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας των εθνικών μας δικαίων. Από την ασφάλεια των συνόρων μας, μέχρι την συνοχή της κοινωνίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα μας καθιστά μια ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και λογικής στα Δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη, όπου ο ρόλος και η παρουσία μας κρίνεται πιο αναγκαία και χρήσιμη από ποτέ.Είμαστε το πρότυπο, το μοντέλο που οι γύρω μας θέλουν να ακολουθήσουν, αυτό που θέλουν μια μέρα να γίνουν.

Συμπέρασμα τρίτο : η Ευρώπη μεγάλωσε, γίνεται ολοένα πιο δυνατή και ολοένα πιο αισθητή ως δύναμη καλού. Ως όαση λογικής σε έναν κόσμο όπου οι παράφρονες προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι. Όσο πληθαίνουν και βαθαίνουν οι απειλές που αντιμετωπίζουμε οι Ευρωπαίοι, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται με αποφασιστικότητα, η κοινή μας δράση και η αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Μετά τα συμπεράσματα η 50ετία μας επιβάλει και τα αντίστοιχα διδάγματα.

Για όσα μάθαμε από όσα ζήσαμε και για το πως θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε όσα έχουμε μπροστά μας.

Δίδαγμα πρώτο : η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, οι εχθροί της δεν θεωρούν ότι νικήθηκαν οριστικά, αυτό που εμείς θεωρούμε περήφανη κατάκτηση, γιαυτούς είναι υπαρξιακή απειλή. Απαξιώνουν όσα πετύχαμε, επιτίθενται σε ότι θέλουμε να χτίσουμε, θέλουν μια ρεβάνς για όσα έχασαν τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα αγωνιστούμε για τον τρόπο ζωής μας, υπεύθυνα, θεσμικά με την δύναμη του κόσμου όχι το νόμο της δύναμης . Στον δημόσιο διάλογο, στα Κοινοβούλια, στο διαδίκτυο, στα σύνορα μας αλλά και δίπλα σε όσους αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες παντού στον κόσμο. Με τον νόμο απέναντι στον αυταρχισμό. Με την δημοκρατία απέναντι στην αυθαιρεσία. Με την ισχύ και τη νομιμοποίηση της κάλπης που οχυρώνει τη θέληση των πολλών, απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων.

Δίδαγμα δεύτερο : νικήσαμε στις κάλπες τους λαϊκιστές και τους ακραίους στα δεξιά και στα αριστερά μας αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ζήσαμε στο πετσί μας - κι εγώ προσωπικά περισσότερο από κάθε Έλληνα - πως είναι όταν κατακτήσεις γενεών απειλούνται από τον άκρατο λαϊκισμό και το εκρηκτικό μείγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να σύρουν το μέλλον των παιδιών μας προς την άβυσσο. Είμαστε το μοναδικό και το τελευταίο ανάχωμα απέναντι τους. Γιαυτό τους ενοχλούμε, γιατί ξέρουν ότι μόνο εμείς μπορούμε.

Δίδαγμα τρίτο : η Ευρώπη φτιάχνεται, δεν προκύπτει σε κενό αέρος ή σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια το αποδείξαμε περίτρανα και μάλιστα απέναντι σε πρωτοφανείς κρίσεις. Με το μεγαλύτερο προγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, το πιστοποιητικό Covid, τους κολοσσιαίους πορους του Ταμείου Ανάκαμψης, την περήφανη στάση μας στον Έβρο, την μεγάλη συμφωνία για το Σύμφωνο μετανάστευσης που βάζει πάτο στο βαρέλι, και λίγες μέρες πριν το κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο. Τώρα πια μάθαμε και ξέρουμε. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία ικανή να βρίσκει τις λύσεις για να ξεπερνάει τις κρίσεις, όχι λόγια του αέρα και κηρύγματα μίσους. Η Ευρώπη χρειάζεται Ουρσουλα και Κυριάκο όχι Λεπέν, Σαλβίνι και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν.

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγους μήνες ανοίγει ο νεος πολιτικός κύκλος στην Ευρώπη πρώτα με τις ευρωεκλογές, αμέσως μετά με την εκλογή της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να σταθούμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά απέναντι στις πολλές και συνθέτες μελλοντικές προκλήσεις που μας περιμένουν να αναμετρηθούμε :

- στην ανάγκη για μια ισχυρή Ευρώπη της άμυνας και της ασφαλείας που δεν θα χρειάζεται την ομπρέλα και την ασπίδα που θα κρατάνε άλλοι για μας

- στην νομοτελειακή προσαρμογή των στόχων της πράσινης Ευρώπης στα νέα δεδομένα που κινητροδοτεί αντί να τιμωρεί αγρότες και επιχειρήσεις

- στην οικοδόμηση μιας πιο ανθρωποκεντρικής Ευρώπης που θα είναι κατανοητή και προσβάσιμη από όλους, όχι μόνο σε όσους έχουν άκρες και μέσα, ούτε στις κλειστές συντεχνίες και κυκλώματα

Με ηγέτη τον Κυριακο Μητσοτάκη έναν από τους πιο πετυχημένους πρωθυπουργούς της Ευρώπης που έσπασε το καλούπι του μεσιανισμού, των εύκολων λύσεων και των άσκοπων υποσχέσεων. Που διαμορφώνει, δεν ακολουθεί.

Με τη παράταξη ενωμένη και περήφανη.

Με ισχυρούς φίλους και συμμαχίες που αποθαρρύνουν όσους μας επιβουλεύονται.

Με τις αρχές και τις αξίες του 1974 παντοτινό φάρο μας.

Με την Ευρώπη αρωγό και συμπαραστάτη.

Μαζί, δυνατοί, ικανοί και αποφασισμένοι. Ασπίδα αλλά και δόρυ μας.

Σας ευχαριστώ, καλό μας αγώνα


Ειδήσεις σήμερα:

H Φενέρμπαχτσε θα αποχωρήσει από τον τελικό του Σούπερ Καπ με την Γαλατάσαραϊ μετά την σέντρα


Ποιος είναι ο Nemo, ο 23χρονος non-binary Ελβετός, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί της φετινής Eurovision


Πόλεμος στη Γάζα: Πόσο ισχυρή είναι ακόμα η Χαμάς;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης