Γιλμάζ: Χωρίς την εισβολή της Τουρκίας το 1974 η Κύπρος θα θύμιζε Γάζα

Γιλμάζ: Χωρίς την εισβολή της Τουρκίας το 1974 η Κύπρος θα θύμιζε Γάζα

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα»

gilmaz12
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, μιλώντας στη Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του ιφτάρ (πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία), ανέφερε πως χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα, ενώ όπως είπε για τα 50χρονα της εισβολής θα οργανώσουν τη μετάβαση ενός πλοίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Παράλληλα κάλεσε τους Εληνοκύπριους να συνδεθούν με το νερό και το ηλεκτρικό που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Για τους Τουρκοκύπριους είπε ότι θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες της Τουρκίας. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τοποθετήθηκε αρνητικά σε σχέση με «ίντριγκες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τ. Γιλμάζ υποστήριξε επίσης ότι η τουρκική εισβολή «έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους». Φέτος, είπε, θα γιορτάσουμε με ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της «επιχείρησης χαρούμενη ειρήνη», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα «κράτος» 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της «ειρηνευτικής επιχείρησης», «υπάρχει μια πραγματικότητα».

Κλείσιμο
Υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν. Αυτό πιστεύουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το θέμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία σε χωριό της Αμαλιάδας: 28χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα δέκα μέτρα από τον τάφο του πατέρα του

Με τι καιρό θα γίνει η έξοδος για την 25η Μαρτίου - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

20ετής κάθειρξη στους γονείς που άφησαν την κόρη τους να λιώσει σε καναπέ - «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε ο ιατροδικαστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης