Για την Ερυθρά Θάλασσα αποπλέει η φρεγάτα Ύδρα – Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Για την Ερυθρά Θάλασσα αποπλέει η φρεγάτα Ύδρα – Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Στο τραπέζι οι μεταναστευτικές ροές

fg_ydra_1
Να αποπλεύσει άμεσα, το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας η φρεγάτα Ύδρα προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνεδρίαση στην ουσία εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Λίγη ώρα, μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στη φρέγατα βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ, βρέθηκε το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Όπως διαπιστώθηκε καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, αλλά και εκείνων που διαμένουν στη χώρα. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή της Γαύδου, όπου αυξάνονται οι ροές από την Λιβύη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός: Η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης.

Η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από: α. την αυστηρή φύλαξη των συνόρων, β. την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος, γ. την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη), δ. την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και ε. η στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Μετά από πρόταση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

Τέλος μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στις Βρυξέλλες - Οδοφράγματα με κοπριές στήνουν οι αγρότες, με ρίψεις νερού απαντά η Αστυνομία

Κολυδάς: Βροχές στην Αττική μέχρι το απόγευμα, η κακοκαιρία θα αποδυναμωθεί προς τα Δωδεκάνησα


Ο παλαιοχριστιανός ξανά έξω από το «Παίδων»: Θα τον τρελάνουν τον γιο μου, ευτυχώς που κρύφτηκε η γυναίκα μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης