Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Το άγριο παρασκήνιο και η παραλίγο παραίτηση Βασιλειάδη

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Το άγριο παρασκήνιο και η παραλίγο παραίτηση Βασιλειάδη

Ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος φέρεται να απασφάλισε, μετά από πυρά που δέχθηκε από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη – «Ζήτησα να μάθω για το ερωτηματολόγιο και οι τεχνικοί μου είπαν ότι έχουν εντολή να μην σε ενημερώσουμε»

kasselakis_vasileiadis1
Βολές από συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έφεραν τον Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργο Βασιλειάδη, μπροστά στο ενδεχόμενο παραίτησης, την περασμένη Τρίτη.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης ενώπιον των έκπληκτων μελών της Πολιτικής Γραμματείας προχθές, όταν πια «απασφάλισε» κατά τους παριστάμενους, έχοντας επωμιστεί το φόρτο του Συνεδρίου, αλλά και την έντονη ατμόσφαιρα στο κόμμα.

Η κατάσταση μάλιστα εκτραχύνθηκε με αφορμή την ψηφιακή πλατφόρμα του iSyriza, η οποία φέρεται να είναι κλειδωμένη, ενώ πληροφορίες θέλουν 6.000 πολίτες να είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, που έκανε πεδίο μάχης το καθοδηγητικό όργανο.

Δεχόμενος πυρά, «ζήτησα να μάθω για το ερωτηματολόγιο και οι τεχνικοί μου είπαν ότι έχουν εντολή να μην σε ενημερώσουμε» φέρεται να είπε ο κ. Βασιλειάδης προς τα μέλη της ΠΓ, ενώ απείλησε ευθέως με παραίτηση του, με την ατμόσφαιρα να γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική.

Σε κλίμα διχασμού και καχυποψίας ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Κλείσιμο
Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στο 4ο συνέδριο του κόμματος προετοιμασμένα για εκπλήξης, ανακατατάξεις και ανατροπές,  στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Μολονότι κομματικές πηγές μετέδιδαν χθες πως το 4ο Συνέδριο «θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», εντούτοις οι ίδιες πηγές κατέληγαν πως «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA», κρατώντας δηλαδή πάνω στο τραπέζι τα ερωτήματα για αλλαγή ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, μεταξύ άλλων.

Τα όσα, άλλωστε, συνέβησαν χθες, με την Κουμουνδούρου να διαταράσσει την ανακωχή με τα κορυφαία στελέχη, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακαλεί τελικά την επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και τα λεγόμενά του για εν λευκώ υποστήριξή του μέχρι το 2027 από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, ενέτειναν το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και στα υπόλοιπα «στρατόπεδα».

Παράλληλα, στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Καρανίκας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «πυροβολούσαν» τους «γραφειοκράτες», δείχνοντας προς τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, με το επιχείρημα ότι «οι γραφειοκράτες με την αμφίεση του ειδήμονα μετατρέπονται σε στελέχη που καθώς εγκαθιδρύουν την ύπαρξη τους ως απαραίτητα στοιχεία ενός οργανισμού» και στην συνέχεια «καταλήγουν να ροκανίζουν τα μέλη ελέγχοντας την δραστηριότητα».

Η γραφειοκρατία ειναι το Βασίλειο της αναρμοδιότητας (Κλοντ Λεφορ) και οι γραφειοκράτες με την αμφίεση του ειδήμονα...

Posted by Νίκος Καρανίκας on Wednesday, February 21, 2024


Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο στιχουργός και ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα, Νίκος Μωραϊτης, ο οποίος διαπίστωσε πως «Εδώ και καιρό απλώς παρατηρώ το κόλπο: Θα τον κάνουν κομματάκια με καθημερινές διαφοροποιήσεις ως τις ευρωεκλογές ώσπου να μην ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ, και ύστερα θα του χρεώσουν το εξευτελιστικό ποσοστό. Το μόνο που θα τον έσωζε θα ήταν νέες εκλογές από τη βάση αλλά έκανε πίσω».Και αν η εκλογή από τη βάση -η «αναβάπτιση» του, όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία- υπήρξαν ένα από τα σημεία συζήτησης των τελευταίων ωρών, δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για εκλογή νέων κομματικών οργάνων, πρόσθεσαν κι άλλη ένταση στο εσωκομματικό σκηνικό. Μολονότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διάψευση οποιασδήποτε εμπλοκής της, η πιθανότητα ομάδα στελεχών να ζητήσει εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής σε 15 ημέρες με ψηφοφορία στο 4ο Συνέδριο, ώστε να συμπέσει με τις εκλογές στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως αν πρόκειται για στελέχη με αναφορές στην νέα ηγετική ομάδα.

Στον αέρα το πλεονέκτημα Παππά

Ενδιαφέρον, υπό αυτήν την προοπτική, αποκτά η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος κρατά με απόσταση ασφαλείας τα «κλειδιά» της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως διαφάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα επανεπιβεβαιώσει την εσωκομματική κυριαρχία του, σε περίπτωση αντικατάστασης των κομματικών οργάνων.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο κομματικός μηχανισμός του Νίκου Παππά υπερτερεί αυτή τη στιγμή όλων των υπολοίπων αποδείχθηκε μόλις χθες, όταν η εκλογή του προέδρου του 4ου Συνεδρίου επετεύχθη με συμμαχία των «Νεοπροεδρικών» του Στέφανου Κασσελάκη και της ομάδας Παππά, με αποτέλεσμα την καθαρή εκλογή του Πάνου Ρήγα στη θέση του Προέδρου του Συνεδρίου με 24 ψήφους έναντι του «πασοκογενή» Νίκου Μαδεμλή.

Ο κ. Μαδεμλής συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, δηλαδή 14 συνολικά, ενώ υπήρξε πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, ως πρόσωπο που νοηματοδοτεί το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, αλλά και την ανανέωση που επιδιώκει ο Στέφανος Κασσελάκης. Εντούτοις, επικράτησε η πρόταση των ομάδων Κασσελάκη – Παππά, αν και την υποψηφιότητα Μαδεμλή στήριξε και η πλευρά των στελεχών που πρόσκεινται στον Διονύση Τεμπονέρα, η οποία αρχικά επιδίωκε την εκλογή προέδρου συναινετικά από τα μέλη του Προεδρείου, προκρίνοντας τον Χάρη Τσιόκα.

Πάντως, οι διαβουλεύσεις, φανερές και μυστικές ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του 4ου Συνεδρίου κράτησαν σε δείπνα και συνεδριάσεις μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, καθώς «Νεοπροεδρικοί» που ανήκουν στον κύκλο υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, «προεδρικοί» με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και «πασοκογενείς» προετοιμάζονται για σκληρή μάχη εντυπώσεων, τόσο στις επιμέρους τοποθετήσεις, όσο και στο… χειροκρότημα.

Ερώτημα ο Τσίπρας

Αν και αναντίρρητα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα γνώριζε στιγμές αποθέωσης στο ενδεχόμενο εμφάνισής του στο Τάε Κβον Ντο, στο επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για την παρουσία του, αλλά και την ομιλία του στο σώμα των Συνέδρων.

Σημειωτέον ότι ο κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού είχαν γνωστοποιήσει ότι ο ίδιος θα παραστεί στο Συνέδριο του κόμματος, με αφορμή την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα, αλλά έκτοτε δεν έχει καταστεί σαφές το τι θα πράξει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός.Ειδήσεις σήμερα:

Ο δήμος Ερέτριας σταμάτησε τη μισθοδοσία του 45χρονου πατέρα παλαιοχριστιανών

Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο Ποινικό Κώδικα - Οι βασικές αλλαγές

Διπλή αποχώρηση για τους Διάσημους του Survivor, εκτός ριάλιτι η Όλγα Πηλιάκη και ο Νίκος Γκάνος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης