ΣΥΡΙΖΑ: Στα άκρα η εσωκομματική σύγκρουση λίγες ώρες πριν τη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

ΣΥΡΙΖΑ: Στα άκρα η εσωκομματική σύγκρουση λίγες ώρες πριν τη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Βολές κατά Κασσελάκη από Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλο - Αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Πέτρος Παππάς

stefanos_kasselakis
Σε θέση μάχης βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, στις 18:00 το απόγευμα, όταν και έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να παραβρεθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης, που θα έχει επιστρέψει από το Λονδίνο.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να φανεί αν η κρίση που ξέσπασε με αφορμή του ερωτηματολόγιο προς τα μέλη, θα επιδεινωθεί ή αν θα υπάρξει μια ανακωχή, έστω και πρόσκαιρη, παραπέμποντας το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη. Με βάση τις δηλώσεις, ωστόσο, των μελών, δεν προκύπτει ότι τα μέλη του οργάνου θα προσέλθουν με κοινή θέση.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το ερωτηματολόγιο του κ. Κασσελάκη προς τα μέλη, με «ταυτοτικά» όπως χαρακτηρίστηκαν, ερωτήματα για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα αρχηγικό και προσωποπαγές.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σε δραματικό κλίμα, ενώ διήρκησε πάνω από έξι ώρες, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, που διαβλέπουν την προοπτική να βρεθούν λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο «σε άλλο κόμμα, με άλλη πολιτική πλατφόρμα». Το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση του κ. Κασσελάκη να μην εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης -ο ίδιος βρισκόταν στο Λονδίνο- αλλά μέσω επιστολής, που σε έντονους τόνους επέκρινε τα κορυφαία στελέχη τα οποία κάλεσε να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες».


Ζαχαριάδης: Δεν εκλέξαμε μονάρχη, αλλά πρόεδρο

Κλείσιμο
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δη τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, παίρνουν θέση, ενόψει και της συνεδρίασης του οργάνου.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, έθεσε ζήτημα πολιτικής πορείας, προσανατολισμού και συντεταγμένης ανάκαμψης, με τέλος της εσωστρέφειας. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη.

«Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αγνοεί τα κομματικά όργανα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cz9qd7eo63q1)


Θεοχαρόπουλος: Δεν τέθηκε ζήτημα πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη

Τη διαφωνία του για την κατάθεση του ερωτηματολογίου λίγο πριν το συνέδριο εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά.

Όσο αφορά στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και στην παραμονή του στη θέση αυτήν, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι, «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο» και χαρακτήρισε «λάθος» τον τρόπο που άνοιξε αυτή η συζήτηση κι αυτό που ήταν δεύτερο λάθος ήταν η επιστολή προς όλα τα μέλη της ΠΓ, που πάει σε μία κατεύθυνση επίθεσης δύναμης».

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του για τον κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα». Ωστόσο σημείωσε ότι «το διαζύγιο δεν δίνει πάντα τη λύση».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cz9p25t8qqbd)Ραγκούσης: Αβάσιμη η επιστολή Κασσελάκη

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, που διαφώνησε με την επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μέλη της ΠΓ.

«Δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο η επιστολή Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «ο πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στην κυρία Γεροβασίλη αλλά συνολικά στα μέλη της ΠΓ. Εμείς οι 17 που ζητήσαμε τη συνεδρίαση του οργάνου δεν είχαμε συγκεκριμένη ατζέντα».

«Ήταν εντελώς λάθος και αβάσιμη η επιστολή του κ. Κασσελάκη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μην δίνονται αφορμές» είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγορεί για κάτι που δεν υφίσταται. «Αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cz9qs793z72x)


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη «να πάρει ως ηγέτης του κόμματος τις απαραίτητες πρωτοβουλίες να επανέλθει η ηρεμία και η νηφαλιότητα στα οργανα, να πάμε στο συνέδριο εξωστρέφειας και να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα»

Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «καλώς έγινε αλλά να δώσουμε τα αποτελεσματα στη δημοσιότητα». «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις βάλει μπροστά ένα συνέδριο που είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία για τα μέλη, είναι η Θεία Λειτουργία για τα μέλη, όταν έχει τελειώσει ο προσυνεδριακός διάλογος, τα θέματα αυτά έπρεπε να έχουν μπει νωρίτερα. Όταν βάζει ο πρόεδρος τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι τον απασχολούν. Προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει. Δεν θέλω κανείς να είναι απαισιόδοξος. Η έννοια μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όρθιος και όχι να τον καταστρέψουμε»

Πέτρος Παππάς: Αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπάρξει εκτόνωση, ενώ χαρακτήρισε αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ, το ερωτηματολόγιο αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cz9qti1mvtvd)Ειδήσεις σήμερα:

Στην υπηρεσία καθαριότητας εργαζόταν με τηλεργασία ο 46χρονος από τους παλαιοχριστιανούς - Αμειβόταν με €1.018

Από Αφίδνες και Μέγαρα η είσοδος των τρακτέρ στην Αθήνα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα

Αυτοκτόνησε η 36χρονη πορνοστάρ Κάγκνεϊ Λιν Κάρτερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης