Ελλάδα και Τουρκία προσχωρούν ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό πρόγραμμα Sky Shield Initiative

Ελλάδα και Τουρκία προσχωρούν ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό πρόγραμμα Sky Shield Initiative

Στην πρωτοβουλια συμμετέχουν ηδη 19 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - Γιατί παραμένει εκτός η Γαλλία και ποιες μεγάλες χώρες δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή

iskander_new
Την ταυτόχρονη προσχώρηση της Ελλάδας και της Τουρκίας στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sky Shield Initiative για την αντιπυραυλική προστασία που αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανίας και του καγκελάριου Σολτς υπογράφουν σήμερα οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών, Ν. Δένδιας και Γ. Γκιουλέρ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την προσχώρηση της Ελλάδας ανακοινωσε ο ίδιος ο Νίκος Δενδιας προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου, όπου τονισε ότι θα έχει και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του προκειμένου όπως ειπε να «υπενθυμίσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης, η αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών, μπορεί να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Η European Sky Shield Initiative (ESSI) αφορά στην ανάπτυξη ενός επίγειου ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας το οποίο θα διαθέτει αντιβαλλιστικούς πυραύλους και θα συμβάλει στην ενίσχυση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Η πρόταση για την συγκρότηση του είχε παρουσιαστεί απο τον καγκελάριο Σολτς τον Αύγουστο του 2022 και ουσιαστικά αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής αάμυνας μετα τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανάπτυξη των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander στο Καλίνινγραντ. Και φυσικα αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει και τις ανησυχίες για μια πιθανή αποδέσμευση των ΗΠΑ, σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, από την δέσμευση για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Στην πρωτοβουλια συμμετέχουν ηδη 19 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ: η Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φιλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία Βρετανία, Δανία, Σουηδία, αλλα και οι «ουδέτερες» Αυστρία και Ελβετία.

Κλείσιμο
Η Γαλλία δεν έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής, θεωρώντας ότι η γερμανική πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερα έντονη εξάρτηση από εξοπλισμό που παράγεται εκτός Ευρώπης και εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και προβληματισμό για το γεγονός ότι το Γαλλο-Ιταλικο αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T έχει εξαιρεθεί από το ESSI, ενώ στην πρωτοβουλία δεν έχουν ακόμη δηλώσει συμμετοχή η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης