Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Έφη Αχτσιόγλου: Παρουσίες με νόημα και εκπλήξεις στην εκδήλωση

Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Έφη Αχτσιόγλου: Παρουσίες με νόημα και εκπλήξεις στην εκδήλωση

Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή εκδήλωση - Ανοιχτή στον διάλογο για την κεντροαριστερά δηλώνει η Νέα Αριστερά

temponeras-xristodoulakis-axtsioglou-arthroy
Όρους, προϋποθέσεις και κοινή στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός μετώπου απέναντι στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναζητούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα στο «Θέατρο Άλφα», στην Αθήνα τρία στελέχη της νέας γενιάς, σε μια εκδήλωση που σήκωσε πολλή σκόνη, ενόψει των Ευρωεκλογών.

Προσκεκλημένοι της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, αλλά και μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του προοδευτικού χώρου, παρότι η συνύπαρξή τους στο ίδιο πάνελ ομιλητών άνοιξε ταυτόχρονα πολλά μέτωπα για τους ίδιους και πρωτίστως τις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Κυρίως, γιατί Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου αρχικά αιφνιδιάστηκαν αμφότερες, για να αντιδράσουν μάλλον χειρουργικά στην συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην αναμένονται ανάμεσα στους θεατές σήμερα εν ενεργεία βουλευτές των δύο κομμάτων. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα με την αποκάλυψη της εκδήλωσης έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ιδίως όταν -όπως αποκάλυψε το protothema.gr- ο κ. Τεμπονέρας έγινε δεκτός από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τετάρτη, ανταλλάσσοντας σκέψεις για τις ευρύτερες εξελίξεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

Οι 3 εκδοχές

Η παραπάνω συνάντηση ήρθε να προστεθεί ως νέος πονοκέφαλος στην πολιτική και επικοινωνιακή αντιμετώπιση της εκδήλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζυγίζουν, κατά πληροφορίες, όλη την προηγούμενη εβδομάδα τη στάση τους απέναντι στον σημερινό διάλογο.

Αν και επισήμως η Κουμουνδούρου κράτησε και εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους, αυτό δεν συνεπάγεται πως στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη δέχτηκαν αβρόχοις ποσί τις εξελίξεις, καθώς άλλα προέκριναν την άμεση διαγραφή του Διονύση Τεμπονέρα και άλλα ένα… τελεσίγραφο. Ένα μήνυμα «αποκήρυξης» της εκδήλωσης, δηλαδή, με αποδέκτη το νεαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που σε περίπτωση που δεν γινόταν αποδεκτό, θα απελευθέρωνε τον κ. Κασσελάκη να προχωρήσει αυτόχρημα στη διαγραφή του. Ως «τρίτος δρόμος» για πιο μετριοπαθή στελέχη υπήρξε αυτός της αδιαφορίας σε βαθμό απαξίωσης, που συνοδεύτηκε από μετριοπαθείς δηλώσεις και σε λελογισμένες δόσεις κριτικής απέναντι στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Εξάλλου, η Κουμουνδούρου έσπευσε, δια κορυφαίων στελεχών της, να υπογραμμίσει το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως καταλύτη στην ανασύνθεση του χώρου μέσω της ισχυροποίησής του, ανοίγοντας παράλληλα και νέους δρόμους σε επίπεδο συνεργασιών. «Είμαστε σε μια διαδικασία ανοιχτής συζήτησης και με άλλα κόμματα και με άλλους χώρους. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε μια επικοινωνία και με την κίνηση Πράττω και τον κύριο Κοτζιά, είμαστε σε επικοινωνία με τους Οικολόγους-Πράσινους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έτσι πορευόταν πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, προσθέτοντας πως «χρειάζονται, σε ενεστώτα χρόνο, λύσεις και συγκλίσεις στα μεγάλα ζητήματα. Αλλιώς η κοινωνία θα μας προσπεράσει. Και το κυριότερο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση».

Τεμπονέρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το σπίτι μας»

Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα, πάντως, ενόψει της σημερινής εκδήλωσης, πηγές από το περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα μετέδιδαν χθες πως ο γνωστός εργατολόγος αναμένεται να τονίσει σήμερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το σπίτι μας. Μακριά από εμάς και από μένα προσωπικά, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού. Ανταποκρινόμαστε συλλογικά στο αίτημα της κοινωνιας για συμπόρευση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ποτέ δεν επιδοκιμάσαμε διασπαστικές κινήσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, «είναι πλέον στο DNA των δημοκρατικών ανθρώπων κατά συνέπεια και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιδιώκουν συνθέσεις και υπερβάσεις, ενωτικές πρωτοβουλίες με στόχο να φανεί φως στον ορίζοντα, με δρομολόγηση κυβερνητικής διεξόδου». «Προχωράμε όλοι μαζί μακριά από μικροκομματικές περιχαρακώσεις και εσωστρέφειες για τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη έργα και της ημέρες της κυβέρνησης της Δεξιάς», όπως κατέληγαν.

Νέα Αριστερά: Προϋποθέσεις και στρατηγική

Εν τω μεταξύ, πηγές προσκείμενες στην Νέα Αριστερά μετέδιδαν για την σημερινή εκδήλωση ότι τα στελέχη της είναι ανοιχτά στον διάλογο. «Θέλουμε να οικοδομηθεί μια κοινωνική συμμαχία όλων όσοι σήμερα ασφυκτιούν από την κυβέρνηση της δεξιάς. Το ζητούμενο είναι με ποια στρατηγική θα μπορέσουν να εκφραστούν κυρίαρχα πολιτικά», όπως σημείωναν, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης θα τεθούν από την πλευρά της Έφης Αχτσιογλου προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής.

Οι παρουσίες

Κλείσιμο
Πάντως, ζητούμενο για την σημερινή εκδήλωση είναι σε ποιο βαθμό θα καταγραφεί το κοινωνικό αίτημα για «ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου», με βάση και τα πρόσωπα και τις συλλογικότητες που θα δώσουν το παρόν, στο «Θέατρο Άλφα». Ανάμεσα στο… κοινό, θα βρεθούν:

  • · Ο πρώην Αντιπρόεδρος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης
  • · Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης,
  • · Ο πρώην Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης,
  • · Ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου,
  • · Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Φώτης Λαμπρινίδης,
  • · Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, Γιώργος Ζάψας,
  • · Ενώ χαιρετισμό θα αποστείλει, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.


Παράλληλα, παρόντες θα είναι αρκετοί πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής) , 40 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, 25 εκ των οποίων από το Λεκανοπέδιο Αττικής, επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων που πρόσκεινται στο χώρο από όλη την Ελλάδα, αλλά και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, όπως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και πολλές αντιπροσωπείες από εργατικά συνδικάτα.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεύτερη σερί νίκη για τους ανανεωμένους Μαχητές, η Όλγα Πηλιάκη στον τάκο του Survivor - Δείτε βίντεο

«Θα τους σκοτώσω, γιατί τόλμησαν να με βγάλουν από το σπίτι μου» φώναζε μέσα στην εταιρεία ο Αιγύπτιος

Από τη Φλώρινα ο 36χρονος σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης