Σύνοδος Κορυφής: Στη γωνία περιμένουν οι 26 τον Ορμπάν - Με σκυμμένο το κεφάλι ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη μίνι σύσκεψη

Σύνοδος Κορυφής: Στη γωνία περιμένουν οι 26 τον Ορμπάν - Με σκυμμένο το κεφάλι ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη μίνι σύσκεψη

Πάνω από μια ώρα η διάρκεια της συνάντησης του Ούγγρου πρωθυπουργού με Σολτς, Μακρον, Μελόνι, Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ - «Μου είναι αδύνατο να μπω σε κάθε επιθυμία του Βίκτορ Ορμπάν» πρόσθεσε ο Μάρκ Ρούτε

brussels_xr
Πολυμερή συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που συγκάλεσε πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχουν ηγέτες χωρών της ΕΕ.

Στη συνάντηση που σκοπό έχει να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμμετέχουν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι.



Η συνάντηση διαρκεί ήδη πάνω από μία ώρα και είκοσι λεπτά.


Στη γωνία περιμένουν οι 26 τον Όρμπαν - «Δεν μπορώ να δεχτώ το εγωιστικό παιχνίδι του» λέει ο Τουσκ

Έντονη προιωνίζεται, στο μεταξύ, η αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που επιχειρήσει εκ νέου να εμποδίσει τη λήψη απόφασης για το οικονομικό πακέτο στήριξης στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αφού είπε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, πρόσθεσε πως ο Όρμπαν που την μπλοκάρει, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

«Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν» συνέχισε ο Τουσκ και συμπλήρωσε «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Ορμπάν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κλείσιμο


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει ένα τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί». Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να πεισθεί ο Ορμπάν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «μου είναι αδύνατο να μπω σε κάθε επιθυμία του Βίκτορ Ορμπάν… Έχω τις δικές μου επιθυμίες τις οποίες θα ήθελα να σας εξηγήσω και είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες, αλλά στο τέλος πρέπει να βρούμε λύση με κάποιο τρόπο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σήμερα»

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ' ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε ο Σολτς και διεμήνυσε ότι «θα εργασθώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο σφυρί καταμαράν, yachts και πλοία της γραμμής - O «χάρτης» με τους πλειστηριασμούς

Οι αγρότες «πολιορκούν» με χίλια τρακτέρ τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Δείτε live εικόνα

Σωτήρης Λαμάι - Ο παίκτης του Survivor που τσακώθηκε με τους περισσότερους αλλά έφυγε με χειροκροτήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης