Δυο πειθαρχικά αδικήματα καταλογίζουν στο Ν. Αγγελάρα

Δυο πειθαρχικά αδικήματα καταλογίζουν στο Ν. Αγγελάρα

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην άσκηση των καθηκόντων του (σε δυο υποθέσεις μια εκ των οποίων είναι αυτή που αφορά στα σχολικά βιβλία) αλλά και για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, θα ελεγχθεί πειθαρχικά ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου...

Δυο πειθαρχικά αδικήματα καταλογίζουν στο Ν. Αγγελάρα
Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην άσκηση των καθηκόντων του (σε δυο υποθέσεις μια εκ των οποίων είναι αυτή που αφορά στα σχολικά βιβλία) αλλά και για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, θα ελεγχθεί πειθαρχικά ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ), Νίκος Αγγελάρας, μετά την πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος του, σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η πειθαρχική αγωγή μαζί με το φάκελο της υπόθεσης διαβιβάστηκε ήδη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον πρόεδρου του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πικραμμένο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κλείσιμο
«Σήμερα άσκησα πειθαρχική δίωξη κατά του αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νικολάου Αγγελάρα  για τέσσερις πράξεις. Προέβην στην ενέργεια αυτή διότι τα στοιχεία που μου έχουν τεθεί υπόψη αρμοδίως μου επιβάλλουν να ζητήσω τον πειθαρχικό του έλεγχο. Η τελική κρίση ανήκει στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Παπαιωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι φάκελο στον υπουργό Δικαιοσύνης είχε καταθέσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Ζητούσε από τον κ. Παπαϊωάννου να κινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του κ. Αγγελάρα εγκαλώντας τον αντιπρόεδρο του Ε.Σ. ως υπεύθυνο για το φιάσκο στην υπόθεση των σχολικών βιβλίων.

«O πραγματικός και μοναδικός λόγος καθυστέρησης στη χορήγηση των βιβλίων είναι ο παράνομος διαγωνισμός και η δεκάμηνη ολιγωρία των ανωτάτων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αγγελάρας και προσθέτει: «Επιρρίπτονται ανύπαρκτες ευθύνες σε υπηρέτες θεσμών που προασπίζονται τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και που αποτρέπουν την παράνομη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».


Γιατί τον εγκαλούν

Σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ θα ελεγχθεί για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων, πρώτα απ’ όλα στην υπόθεση με το διαγωνισμό χάρτου για το τύπωμα των σχολικών βιβλίων. Εκτός από την καθυστέρηση όμως της όλης διαδικασίας, στην πειθαρχική αγωγή σε βάρος του αντιπροέδρου του Ε.Σ. γίνεται αναφορά και σε επιστολή που ο κ. Αγγελάρας είχε αποστείλει στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στις 12.7.2001.

Σύμφωνα με την πειθαρχική αγωγή με την επιστολή του ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ., «αφού προσπαθεί να δικαιολογήσει την όλως εκπρόθεσμα εκδοθείσα και κοινοποιηθείσα απόφαση του Τμήματός του», απευθυνόμενος προσωπικά στην κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρει: «[…] θεωρώ ότι επιβάλλεται να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς άρση των παρανομιών που αναφέρονται στην απόφαση και όχι σε, τυχόν, άσκηση ‘αιτήσεως αναθεωρήσεως’ κατά της αποφάσεως αυτής, με την επίκληση λόγων ‘υπερτέρου δημοσίου συμφέροντος’ και ‘συγγνωστής πλάνης των οργάνων της διοίκησης’.[…] Έχουμε όλοι καθήκον επιβολής της νομιμότητος. Έχουμε όλοι χρέος σποράς αυτής και όχι ανατροπής της με εφευρήματα και προσχηματικούς λόγους. Η αβελτηρία των οργάνων της διοίκησης πρέπει να σταματήσει να επιβραβεύεται από τους εποπτεύοντες υπουργούς».  

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. «παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 2 του ν. 3060/2002, κατά την οποία οι αιτήσεις ανακλήσεως των πράξεων των Κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδίδονται «μέσα σε  τριάντα (30)  εργάσιμες ημέρες  από την κατάθεσή τους».

Επίσης, καταλογίζεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον κ. Αγγελάρα και σε άλλη υπόθεση που αφορά αίτηση της Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για επανέλεγχο συμβάσεως που αφορούσε τον υποθαλάσσιο αγωγού φυσικού αερίου.  Σύμφωνα με την αγωγή, η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε δημόσια στο ακροατήριο στις 2 Μαΐου 2011, έγινε διάσκεψη στις  8 Ιουνίου 2011 και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε «όλως καθυστερημένα», στις 5 Σεπτεμβρίου 2011.

Απρεπή συμπεριφορά  

Εκτός από την επιστολή στην υπουργό Παιδείας, ο κ. Αγγελάρας φέρεται σύμφωνα με την πειθαρχική αγωγή, να έχει στείλει επιστολή στο ίδιο ύφος και στον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη. «Θεωρώ […] ότι επιβάλλεται να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς άρση των παρανομιών που αναφέρονται στην απόφαση και όχι σε τυχόν άσκηση «αιτήσεως αναθεωρήσεως» κατ’ αυτής […] Έχουμε όλοι καθήκον επιβολής της νομιμότητος. Έχουμε όλοι χρέος σποράς αυτής και όχι ανατροπής της με εφευρήματα και προσχηματικούς λόγους», ανέφερει στην επιστολή του προς τον κ. Μπεγλίτη.

Έτσι, με τις ανωτέρω επιλογές του – σημειώνεται στην πειθαρχική αγωγή -  ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. «αφενός προσπαθεί, κατά τρόπο απαράδεκτο για δικαστικό λειτουργό,  να «νουθετήσει» τον Υπουργό ώστε να μην προβεί σε άσκηση δικαιουμένων ενδίκων βοηθημάτων, αφετέρου εμφανίζει τον ίδιο Υπουργό ως άνθρωπο που δεν υπηρετεί τη νομιμότητα».

Δήλωση Ν. Αγγελάρα

Με αφορμή τον πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του, ο κ. Αγγελάρας δήλωσε:

«Ι.     Θεωρώ καθήκον μου να υπερασπισθώ το ήθος, την ακεραιότητα  και  την  επιστημονική κατάρτιση οκτώ ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ομόφωνα αποφασίσαμε δύο φορές μάλιστα ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων συμβάσεων για τα σχολικά βιβλία.

ΙΙ.      Με την πρώτη Δικαστική πράξη –Απρίλιος 2011- ο διαγωνισμός που διήρκεσε δέκα και πλέον μήνες κρίνεται παράνομος. Συνεπώς, από το χρονικό αυτό σημείο η Υπουργός Παιδείας, αν και είχε πλήρη γνώση των παρανομιών, δεν προχώρησε, ως όφειλε χάριν του δημοσίου συμφέροντος, στην άρση αυτών. Το Τμήμα, με απόφασή του - Ιούνιος 2011-, έκρινε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες και για τους ίδιους λόγους ότι ο διαγωνισμός είναι παράνομος.
ΙΙΙ.  Δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση της συγκεκριμένης ή  οποιαδήποτε άλλης απόφασης  του Τμήματος και δεν έχει παραβιασθεί ποτέ  διάταξη νόμου. Άλλωστε οι διατάξεις που καθορίζουν σύντομο χρόνο έκδοσης για τις κατηγορίες αυτές υποθέσεων έχουν κριθεί μη συμβατές με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (Πρακτικό Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια  και  σε Συμβούλιο15/2006).

ΙV.  Την 1η και 4η Ιουλίου, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα, με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας, της γνωστοποίησα ότι εμμένω στην ορθότητα της κρίσης αυτής. Το αποδέχθηκε και τελικώς μου ζήτησε βοήθεια για την ανεύρεση λύσης, την οποία και προσέφερα χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα δε, με έφερε σε συνεννόηση με το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας.

V.    O πραγματικός και μοναδικός λόγος καθυστέρησης στη χορήγηση των βιβλίων είναι ο παράνομος διαγωνισμός και η δεκάμηνη ολιγωρία των ανωτάτων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας. Επιρρίπτονται ανύπαρκτες ευθύνες σε υπηρέτες θεσμών που προασπίζονται τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και που αποτρέπουν την παράνομη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης