Άδωνις Γεωργιάδης: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να γίνεται κάθε χρόνο και όχι σε δόσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να γίνεται κάθε χρόνο και όχι σε δόσεις

«Θα εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί, θα υπάρχει αναμονή μετά τον εμβολιασμό μέσα στο φαρμακείο όπως στα εμβολιαστικά κέντρα» εξήγησε ο υπουργός Υγείας

georgiadis-vouli
Ετησίως, στα πρότυπα της γρίπης, και όχι με δόσεις πρότεινε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να γίνεται ο εμβολιασμός κατά της COVID. «Το εμβόλιο κατά της covid πρέπει να φύγει από τη λογική των δόσεων. Ο ιός θα μείνει εδώ, μεταλλάσσεται και οι προηγούμενες δόσεις δεν μας καλύπτουν απολύτως. Θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε το εμβόλιο κατά covid. Όχι την ίδια εποχή όπως της γρίπης αλλά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, στην απάντησή του μετά από ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ότι σήμερα θα παρουσιαστεί ένα νέο σποτ για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών στο οποίο πρωταγωνιστεί η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Ο υπουργός Υγείας παρέθεσε και στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο τα οποία αποδεικνύουν πως από τους 1000 θανάτους που προήλθαν από επιπλοκές του κορωνοϊού, μόλις δύο ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με την επικαιροποιημένη δόση. «Οι 998 δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενδεχομένως θα είχαμε σώσει εκατοντάδες ζωές» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κυρίας Λινού για το ότι δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «ως προς τους φαρμακοποιούς , δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Μας έχουν ήδη παραδοθεί τα πρωτόκολλα εμβολιασμού σε φαρμακεία. Θα εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί. Θα υπάρχει αναμονή μετά τον εμβολιασμό μέσα στο φαρμακείο όπως στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν θα γίνεται ανεξέλεγκτα. Πρώτα θα συμφωνηθούν τα πρωτόκολλα. Αυτό θα εγκριθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία. Η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το πρωτεύον».

Κλείσιμο
Τόνισε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουμε μισούς θανάτους φέτος, 50% λιγότερους, και μισές διασωληνώσεις παρά το ότι έχουμε μπει σε φοβερή κρίση και για την covid και για τη γρίπη».

«Στους 1.000 θανάτους από covid, από το Σεπτέμβριο του 2023, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2024, από τα 1.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους οι εμβολιασμένοι από τη επικαιροποιημένη δόση covid ήταν δύο. Οι 998 που πέθαναν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Άρα είναι τεράστια η ευθύνη μας να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να το κάνει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, διέψευσε ότι φέτος η Ελλάδα πηγαίνει χειρότερα από πέρσι σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στους εμβολιασμούς. «Πέρσι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις covid. Φέτος έχουν γίνει ήδη 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτόν, έχουν προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα, άρα πάμε για 300.000 και πάνω μέσα στο ίδιο διάστημα σε σχέση με πέρσι. Είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμούς κατά της covid μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σημαντικά περισσότερα από ότι πέρσι», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «μέχρι 18 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα 2.934.584 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί το 60% των πολιτών που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω».

Ειδήσεις σήμερα:

Οι 13 περιοχές που θα ντυθούν στα λευκά το Σαββατοκύριακο - Η πρόγνωση για την Αττική

Η αποκάλυψη της διαβολοβδομάδας των ΟΥΚ: Οι παραισθήσεις, οι ανακρίσεις και η... Ρόζα - Δείτε βίντεο

Επεισοδιακά ξεκινά η συνεδρίαση των Σπετσών: Το σκηνικό Ακρίτα - Καρανίκα και οι επιθέσεις στα social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης