Ομόφυλα ζευγάρια: Το κυβερνητικό «μασάζ» για το νομοσχέδιο με επιχειρήματα και η νέα τροχιοδεικτική βολή Σαμαρά

Ομόφυλα ζευγάρια: Το κυβερνητικό «μασάζ» για το νομοσχέδιο με επιχειρήματα και η νέα τροχιοδεικτική βολή Σαμαρά

Γαλάζια «φροντιστήρια» έχουν προγραμματιστεί για Δευτέρα και Τρίτη για τα στελέχη που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα από Γεωργιάδη, Σκέρτσο, Μαρινάκη και Συρεγγέλα - Το Μαξίμου δεν απαντά στα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού - Τι αναμένεται να πει σήμερα ο Μητσοτάκης στο Γαλάτσι

kyriakos-mitsotakis
Μπορεί το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών να έρθει στη Βουλή στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος Φεβρουαρίου και πιθανότερα τον Μάρτιο, ο χορός των αντιδράσεων εντός της ΝΔ, πάντως, έχει ξεκινήσει για τα καλά. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επιλέγουν ήπιους τόνους και επιχειρηματολογία για τους βουλευτές που έχουν προβληματισμούς, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη δεξαμενή εκείνων των βουλευτών που εν τέλει θα υπερψηφίσουν. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, ο αριθμός αυτών σίγουρα θα υπερβεί αυτόν τον διαφωνούντων και θα είναι τριψήφιος. Το ότι εντός της Κ.Ο. αρχίζουν να πληθαίνουν αυτοί που προτίθενται να ψηφίσουν, πάντως, παραδέχονται και βουλευτές που είναι στο «όχι».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, η συζήτηση έχει μόλις ξεκινήσει, με δεδομένο ότι απομένουν αρκετές εβδομάδες ως την κοινοβουλευτική συζήτηση. Ως τότε, προέχει η επεξήγηση, κάτι που θα γίνει στα γαλάζια «φροντιστήρια» που έχουν ανακοινωθεί για το απόγευμα της Δευτέρας και Τρίτης. Σε αυτό της Δευτέρας, πέραν του Άκη Σκέρτσου, του Παύλου Μαρινάκη και της γραμματέως του κόμματος Μαρίας Συρεγγέλα, παρών θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την Τρίτη τη θέση του στο πάνελ θα πάρει ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης.

Η σημειολογία της παρουσίας του κ. Γεωργιάδη είναι ενδιαφέρουσα, με δεδομένο ότι ο ίδιος προέρχεται από τη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ, ενώ το 2015 δεν είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης. Σήμερα, πάντως, με άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο ο κ. Γεωργιάδης στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση επί του θέματος μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη επεξηγεί γιατί συμφωνεί με την επίμαχη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το μασάζ του Μεγάρου Μαξίμου φέρνει αποτελέσματα και στο μέτωπο των υφυπουργών που έχουν εμφανιστεί προβληματισμένοι το τελευταίο διάστημα. Οι υφυπουργοί, αλλά και όσοι υπουργοί το επιθυμούν, θα είναι παρόντες στα φροντιστήρια της Πειραιώς και ορισμένοι εξ αυτών περιμένουν ορισμένες απαντήσεις, προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν τη στάση τους. Κάποιοι, πάντως, παραμένουν ακόμα από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί και θα φανεί ποια στάση θα επιλέξουν. Πάντως, το protothema.gr έχει επικοινωνήσει με αρκετούς βουλευτές περιφέρειας που εμφανίζονται από θετικοί έως αποφασισμένοι να ψηφίσουν, αλλά περιμένουν λίγο ακόμα μέχρι να τοποθετηθούν δημοσίως, με δεδομένες τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται ή εκ του γεγονότος ότι στον νομό τους έχουν άλλο βουλευτή που έχει τοποθετηθεί δημοσίως αρνητικά.

Ο Σαμαράς ξαναχτυπά, το Μαξίμου δεν απαντά

Κλείσιμο
Χωρίς να εκπλήξει κανέναν, στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς παρενέβη χθες στη δημόσια συζήτηση, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, για το οποίο, όμως, ήδη υπάρχει άποψη στην κοινωνία. Μάλιστα, σχολίασε και ειρωνικά την επιλογή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία, περιγράφοντας ως αναντιστοιχία από τη μια το πολιτικό σύστημα να ενθαρρύνει τους πολίτες να ψηφίζουν και από την άλλη ο πρωθυπουργούς τους βουλευτές να απέχουν.

Ο κ. Σαμαράς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα καταψηφίσει, ενώ η ομιλία του στη Βουλή θα είναι «πύρινη». Άνθρωποι στο περιβάλλον του, άλλωστε, μεταδίδουν τον εκνευρισμό του Μεσσήνιου πρωθυπουργού με μια σειρά επιλογών της κυβέρνησης που θεωρεί ότι απάδουν των αρχών της ΝΔ. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μόλις πρόσφατα ο κ. Σαμαράς έγινε ο μόνος βουλευτής που καταψήφισε την τροπολογία για τους εργάτες γης.

Το Μαξίμου δεν θέλει να σηκώσει τους τόνους, με ανώτερη κυβερνητική πηγή να χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενη» τη στάση Σαμαρά, η οποία είχε προαναγγελθεί. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ενθαρρύνει την υπερψήφιση της ρύθμισης από τους «γαλάζιους» βουλευτές, απλώς ιεράρχησε την αποχή της ψηφοφορίας ως πιο «αξιοπρεπή» στάση διαφωνίας συγκριτικά με την καταψήφιση.

Είναι, πάντως, σαφές ότι οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά είναι σε «στενωπό» και δύσκολα το επόμενο διάστημα θα βελτιωθούν, ιδίως εφόσον η τοποθέτηση του στη Βουλή είναι τόσο «ντιρέκτ» όσο το συνηθίζει ο πρώην πρωθυπουργός. Παρασκηνιακά, δε, βουλευτές της ΝΔ σχολιάζουν το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς επικαλείται τώρα το σύμφωνο συμβίωσης ως βέλτιστο τρόπο ρύθμισης των όποιων εκκρεμοτήτων που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το 2015 δεν είχε ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση, σε αντίθεση με μια μικρή τότε ομάδα βουλευτών της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης στο Γαλάτσι

Όλων τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι στο Γαλάτσι και θα μιλήσει σε κομματικό ακροατήριο. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα επιλέξει να τοποθετηθεί για το ζήτημα που άνοιξε ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου. Πάντως, το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι ανοιχτό να επισκεφθεί και πάλι κάποιο σούπερ μάρκετ.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Τούμπα στην τούμπα ο Κασσελάκης για τα ομόφυλα - Αδειάζει τον εαυτό του, τον Πολάκη και ξαναβάζει κομματική πειθαρχία

Θεσσαλονίκη: Ξεσπά η μάνα του συντρόφου της δολοφονημένης Γεωργίας - «Να ομολογήσει αν το έχει κάνει - Να γεννήσω ένα τέρας;»

Κακοκαιρία: Σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές της Αττικής αναμένονται χιόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης