ΣΥΡΙΖΑ: Θρυαλλίδα εξελίξεων από τη «συνεδρίαση των Σπετσών»: Πρώτη κίνηση από Τεμπονέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Θρυαλλίδα εξελίξεων από τη «συνεδρίαση των Σπετσών»: Πρώτη κίνηση από Τεμπονέρα

Ο κ. Τεμπονέρας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου «μακριά από ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις»

kasselakis-temponeras-arthroy
Μορφή χιονοστιβάδας εκλαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι τελευταίες πρωτοβουλίες της ηγετικής ομάδας αδυνατούν να μετουσιωθούν σε αντιπολιτευτική ισχύ, αλλά αναζωπυρώνουν παλιές και νεότερες εστίες εσωστρέφειας. Μετά την «αποποίηση» της πολιτικής κληρονομιάς του Αλέξη Τσίπρα, το δάνειο εταιρίας συμφερόντων του Στέφανου Κασσελάκη προς τα κομματικά μίντια και την πολυήμερη απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική για τις ημέρες των γιορτών, η «συγκέντρωση των Σπετσών» προκαλεί «θαλασσοταραχή» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Μπροστά στην «περιδίνηση», στην οποία έχει βυθιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρατηρούν τις τελευταίες ώρες με έκδηλη αγωνία κορυφαία στελέχη του, η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13-14 Ιανουαρίου αποκτά βαρύνουσα εσωκομματική σημασία σε μια κομβική στιγμή, δηλαδή μετά τα όσα καταιγιστικά διαδραματίστηκαν κατά τις ημέρες των γιορτών.

Κατά ασφαλείς πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου «μακριά από ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις» εντός της ερχόμενης εβδομάδας και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται, άλλωστε, για μια «κινηματική εβδομάδα» ούτως ή άλλως, καθώς το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση στα «Σχολεία Τεμπονέρα» στην Πάτρα από το ΕΑΜ, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Κινηματική», ωστόσο, μορφή αποκτούν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις από μέρους βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη να βρεθούν σύσσωμοι στις Σπέτσες κατά το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου, ώστε να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με σκοπό να τονωθεί το «ομαδικό πνεύμα». «Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω» αποκρίθηκε λακωνικά η Τομεάρχης Πολιτισμού και Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, όταν ρωτήθηκε αν θα παρευρεθεί στις Σπέτσες, ενώ την αντίθεση της ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου τόπου, όπου δηλαδή διατηρεί εξοχική κατοικία ο Στέφανος Κασσελάκης, δημοσιοποίησε χθες με ανάρτηση της η Βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Έλενα Ακρίτα.

Η ανάρτηση της κ. Ακρίτα:

Κλείσιμο
«Σπέτσες: επειδή διαβάζω διάφορα που με αφορούν. Και βέβαια θα μπορούσε η συνάντηση εργασίας να γίνει «εκτός Αθηνών» - αν και αυτό θα δυσκόλευε πολύ το έργο των συναδελφων δημοσιογράφων που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας. Γιατί όμως στις Σπέτσες; Γιατί να μην πάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Καρδίτσα, Έβρο, Ρόδο, Εύβοια, Βόλο. Να γυρίσουμε τα χωριά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να διαπιστώσουμε τί έχει (ή ΔΕΝ) έχει κάνει η κυβερνηση όλο αυτό τον καιρό. Και ταυτόχρονα να δουλέψουμε και να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις του κόμματος μας. Αυτή είναι η γνώμη μου.Καλημέρα σε όλους!».

akrita-anartisi


«Εσωκομματική νομιμοποίηση»

Μολονότι νωρίτερα η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη είχε αρνηθεί την ύπαρξη αντιδράσεων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, λέγοντας η ίδια πως «δεν υπήρξε καμία αντίδραση γιατί μίλησα με έναν προς έναν με όλους τους βουλευτές», εντούτοις η ανάρτηση της κυρίας Ακρίτα απηχεί «σε μεγάλο βαθμό» προβληματισμούς και ερωτηματικά πολλών μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, βουλευτές του κόμματος θέτουν μεταξύ τους και επιμέρους ζητήματα προς επεξεργασία, όπως αυτό της «εσωκομματικής νομιμοποίησης» για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, με δεδομένο ότι δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οι Γραμματείς του κόμματος.

Παράλληλα, έντονες τριβές μεταξύ των «νεοπροεδρικων» και της άλλοτε κραταιάς «προεδρικής φρουράς» προκαλούν και τα προς ολοκλήρωση συνεδριακά κείμενα, καθώς το βάθος του χρόνου, στο οποίο πρέπει να επεκταθεί η αυτοκριτική για τα πεπραγμενα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων. Δηλαδή, εάν η αυτοκριτική θα πρέπει να φτάνει ως και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή στην τελευταία τετραετία και σε προοπτική δεκαετίας κατά την πτέρυγα των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, με τα εσωκομματικά βέλη να βρίσκουν όλο και συχνότερα πλέον την περίοδο της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Απών ο Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν προτίθεται, κατά ασφαλείς πληροφορίες, να μεταβεί στις Σπέτσες, καθώς δεν μετέχει ex officio σε οργανωτικού χαρακτήρα συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Και αυτό, γιατί οι πρώην Πρωθυπουργοί είθισται να ακολουθούν διακριτική, αλλά και διακριτή πορεία εντός των κομμάτων τους. Σε αυτό το πνεύμα, οι διαρροές περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη στην Α’ Πειραιά, όπου είναι σήμερα Βουλευτής ο Αλέξης Τσίπρας λογίζονται ως «άνευ αντικειμένου», καθώς οι πρώην πρωθυπουργοί κατέρχονται στην εκλογική περιφέρεια της επιλογής τους και χωρίς σταυρό, λαμβάνοντας το σύνολο των ψήφων της επικράτειας και αφήνοντας ανεπηρέαστη την σταυροδοσία για τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Σε κάθε περίπτωση, η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στις Σπέτσες πυροδότησε έναν νέο κύκλο συζητήσεων μεταξύ πολλών βουλετών χθες, ενώ δεν άφησε ασυγκίνητους και τους νέους ενοίκους της Κουμουνδούρου, καθώς η ιδέα της «πρωτοποριακής» συνεδρίασης αποκτά διαφορετική τροπή από τον αρχικό σχεδιασμό της.

Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ Πιστόριους: Έξω απ' το κελί, αλλά φυλακισμένος κατ' οίκον - Η επόμενη μέρα για τον πιο διάσημο δολοφόνο στον κόσμο

Η βαθμολογία της Euroleague μετά τα «διπλά» Παναθηναϊκού και Βίρτους - Νίκες και για Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Αρμάνι

Euroleague: Η Ρεάλ πήρε το... ματς του αιώνα, 130-126 την Εφές στην 4η παράταση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης