Την εξαίρεσή της από τις εργασίες της εξεταστικής για τα Τέμπη ζήτησε η Ζωή Ράπτη

Την εξαίρεσή της από τις εργασίες της εξεταστικής για τα Τέμπη ζήτησε η Ζωή Ράπτη

Η βουλευτής της ΝΔ την περίοδο του δυστυχήματος των Τεμπών ήταν υφυπουργός Υγείας αρμόδια για την ψυχική υγεία

zoirapti12
Σε διαδικαστικά θέματα περιορίστηκε μια ακόμα συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης όπου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ο κατάλογος μαρτύρων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης έθεσε ζήτημα εξαίρεσης της κυρίας Ζωής Ράπτη από τις εργασίες της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η αυτοεξαίρεση του κ. Θάνου Πλεύρη μετά από συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως «Θεωρούμε ότι κόλλημα έχει και η κα Ράπτη καθώς μηνύθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων. Δεν μπορεί να εξετάζονται συγγενείς θυμάτων από αυτούς που έχουν μηνυθεί. Θεωρούμε ότι θα έχει την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί».

Λαμβάνοντας τον λόγο η κα Ράπτη ανέφερε αρχικά πως «Δεν παραβρέθηκα στο τόπο του δυστυχήματος. Βρέθηκα ως είχα υποχρέωση ως υφυπουργός Ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να συντονίσουμε τα κλιμάκια για να παρέχουμε ψυχική υποστήριξη στα θύματα και στους συγγενείς θυμάτων. Το όνομα μου δεν έχει αναφερθεί σε μήνυση ή σε κάποιο άλλο έγγραφο της δικογραφίας. Αυτό που ανέγνωσα είναι η για πρώτη φορά μνημόνευση του ονόματος μου στην από 8.12.2023 συμπληρωματική μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί εάν συμμετείχα σε συντονιστικό που πήρε απόφαση αλλοίωσης του τόπου δυστυχήματος».

Κλείσιμο
Ωστόσο στην συνέχεια και μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών όλων των κομμάτων, η κυρία Ράπτη είπε εμφανώς συγκινημένη «σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση ότι έως τις 8.12 δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα μου σε έγγραφο δικογραφίας. Ανέφερα επίσης ότι για πρώτη φορά είδα το όνομα στην συμπληρωματική έγκληση που κατατέθηκε στις 8.12.

Δεν έχω λάβει την έγκληση στα χέρια μου. Με στοιχειώνουν ακόμα εκείνες οι δύσκολες στιγμές που έβλεπα στα μάτια τις μητέρες των παιδιών που χάθηκαν και επειδή η επιτροπή μας πρέπει να είναι αμερόληπτη και να μην υπάρχει καν συναισθηματική εμπλοκή οποιουδήποτε μέλους η ίδια προτείνω την αυτοεξαίρεσή μου. Όχι γιατί έχω εμπλοκή σε φερόμενη σύσκεψη του τάχα συντονιστικού που αλλοίωσε στοιχεία αλλά για την παρουσία μου στον τόπο δυστυχήματος. Ζητώ την αυτοεξαίρεση μου».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «έχουμε συνείδηση και ενσυναίσθησης και είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία προσχηματική ενέργεια να εμποδίσει τις εργασίες της επιτροπής μας. Ως μέλη της ΝΔ διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε την παραπληροφόρηση και τις παρελκυστικές τακτικές να εκτρέψουν τις εργασίες μας.

Ο κ. Κόκκαλης όπως και η κα Κωνσταντοπούλου θέτουν συνεχώς διαδικαστικά ζητήματα προκαλώντας καθυστερήσεις. Οι πολίτες δεν ζητούν μόνο να πέσει άπλετο φως αλλά και να γίνει τάχιστα».

Αντιδρώντας ο κ. Κόκκαλης απάντησε «σας πήρε ο πόνος για την ταχύτητα τώρα. Στην συμπληρωματική έγκληση γίνεται αναφορά στα ονόματα Πλεύρη και Ράπτη. Αυτό το έγγραφο δεν το γνωρίζετε; Λέμε ότι υπάρχει τεκμήριο δυσπιστίας και οφείλει η κα Ράπτη να πράξει ότι έπραξε ο κ. Πλεύρης. Για τους ίδιους λόγους. Θέτουμε το θέμα αποχής της κυρίας Ράπτη».

Από το ΠΑΣΟΚ η κυρία Μιλένα Αποστολάκη είπε «αντιλαμβανόμαστε ότι είναι προφανές και αμάχητο ότι η κα Ράπτη έχει μηνυθεί. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Οφείλουμε σεβασμό στην μνήμη των προσώπων και των οικογενειών τους. Θεωρώ ότι η κα Ράπτη θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί».

Η κυρία Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ είπε πως «Αποτελεί ευθύνη του κάθε κόμματος τα μέλη που θα επιλέξει για τις εργασίες της εξεταστικής. Η εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος να συζητηθεί το έγκλημα και οι πραγματικές ευθύνες και αιτίες. Ας σταματήσουν τα παρελκυστικά αιτήματα. Η αντιπολίτευση ας αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων».

Ο κ. Παύλος Σαράκης της Ελληνικής Λύσης σημείωσε πως «δεν ζητάμε την εξαίρεση κανενός. Την στάση που τηρήσαμε για την κα Κωνσταντοπούλου θα τηρήσουμε και για την κα Ράπτη».

Την αποχή της κυρίας Ράπτη από τις εργασίες της εξεταστικής ζήτησαν επίσης Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Κλείνοντας την συνεδρίαση η πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε: «έχουμε χαθεί στα διαδικαστικά. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεδριάσουμε πάλι αύριο και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Πρόθεση του προεδρείου είναι να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνεδριάσεις. Δεν μας παίρνει να έχουμε άλλες καθυστερήσεις».


Ειδήσεις σήμερα:

To συγκλονιστικό βίντεο 20χρονου δευτερόλεπτα μετά από επίθεση καρχαρία: Δεν πίστευα ότι θα ζήσω

Στο ναδίρ ο Κασσελάκης, «στα μαχαίρια» οι «αυλικοί» του - Το άγνωστο παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής

37 βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας η απάντηση της Αθήνας στην αδιαλλαξία Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης