ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν για το «εμπάργκο» στην Νέα Αριστερά που κράτησε… μια μέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν για το «εμπάργκο» στην Νέα Αριστερά που κράτησε… μια μέρα

Πρωτοκλασάτα στελέχη δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη απόφαση»

kasselakis-8
Σε… μπούμερανγκ έτεινε να εξελιχθεί το «απαγορευτικό» που επέβαλε ξαφνικά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην ταυτόχρονη παρουσία βουλευτών και στελεχών της με εκείνα της Νέας Αριστεράς στα τηλεοπτικά πάνελ, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, η «ισχυρή σύσταση» της αξιωματικής αντοπολίτευσης προς τα μέλη της να αποφεύγουν την μετωπική αντιπαράθεση με τους πρώην συντρόφους τους, προσέκρουσε στις μαζικές αντιδράσεις ορισμένων εκ των κορυφαίων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που συνεδρίασε χθες, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Κάνοντας λόγο για «αδιανόητη απόφαση», αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν έκρυψαν χθες τη δυσφορία τους έναντι της σχετικής «σύστασης», δυσφορία η οποία ερμηνεύεται από την «ενίσχυση της πολιτικής απομόνωσης και της εσωστρέφειας του κόμματος», όπως παρατηρούσαν, «μέσα από τέτοιου είδους πρακτικές». Πολύ περισσότερο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε επιλέξει «απαγορευτικό» στο παρελθόν μόνο κατά της Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που το «εμπάργκο» δίνει «ειδικό ρόλο στο… έβδομο κοινοβουλευτικό κόμμα», όπως εξηγούσαν τα ίδια στελέχη. Η ατμόσφαιρα, μάλιστα, στη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνεδρίασης ηλεκτρίστηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε σημείο που διευκρινήσεις στα στελέχη του καθοδηγητικού οργάνου φέρεται να έδωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, επισημαίνοντας πως το διοικητικό μέτρο αφορά στην παρουσία man to man εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Νέας Αριστεράς και όχι στην περίπτωση – που είναι και η συνηθέστερη- να υπάρχουν στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών εκπρόσωποι σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να βρεθούν καλεσμένοι στις τηλεοπτικές εκπομπές βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, απόντος λόγω του «απαγορευτικού» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θορύβησε και τους πλέον ψύχραιμους, αποδίδοντας την επιλογή του μέτρου σε «απειρία» της νέας ηγετικής ομάδας.

Κάπως έτσι, το «εμπάργκο» στην Νέα Αριστερά κράτησε… μια μέρα, όχι όμως και το αίσθημα ασφάλειας σε αρκετά από τα στελέχη του κομματικού οργάνου, που βιώνουν «διαδοχικούς αιφνιδιασμούς» το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η χρονική σύμπτωση, άλλωστε, της επιβολής του «απαγορευτικού» από την νέα ηγεσία, λίγες ώρες μετά τη δημόσια παραίνεση του πρώην Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα για αποφυγή των «φίλιων πυρών», εκτιμήθηκε από ορισμένους ότι «στέλνει λάθος μήνυμα», καθώς η προτροπή του κ. Τσίπρα φαίνεται να χάθηκε στις… λίστες καλεσμένων των ενημερωτικών εκπομπών.

Στην προοπτική αυτή, επιχειρώντας να καταπραΰνει τις εσωκομματικές πληγές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κρατάμε το λόγο μας» ως προς τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο τοποθετείται στις 23-25 Φεβρουαρίου. Διακηρυγμένος στόχος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το επικείμενο συνέδριο να αποτελέσει «ένα Συνέδριο συσπείρωσης, επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα», όπως τόνισε χθες στην τοποθέτησή του, κρατώντας το λόγο του και ως προς την τήρηση του χρόνου της συνεδρίασης, η οποία διήρκεσε λιγότερο από τρεις ώρες, όσο δηλαδή είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Κλείσιμο
Και μπορεί η «νέα ώρα ΣΥΡΙΖΑ» να συνιστά σημείο συνέπειας της νέας ηγετικής ομάδας, οι εκκρεμότητες, ωστόσο, στο δρόμο προς το Συνέδριο παραμένουν πολλές και χρονοβόρες, με την Κουμουνδούρου να επιταχύνει τώρα την προσυνεδριακή διαδικασία. Ειδικότερα, εντός του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές για τα Συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών, τις Νομαρχιακές Επιτροπές, όπως και εκλογή Συνέδρων, σε αντίθεση με την εκλογή από τη βάση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα λάβει χώρα μετά τις Ευρωεκλογές, όπως ζήτησαν χθες σχεδόν όλοι οι παλιοί «Προεδρικοί».

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του καθοδηγητικού οργάνου αναμένεται να τοποθετηθούν εκτενώς στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν τον προβληματισμό του για τις προκριματικές εκλογές με επίδικο την στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου εξέφρασε χθες, κατά πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς οι εκλογές θα λάβουν χώρα με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα. Από πλευράς του, ο Διονύσης Τεμπονέρας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη ότι γίνεται το συνέδριο, δεν ήταν δεδομένο μέχρι σήμερα», σημειώνοντας πως χρειάζονται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής, Ακόμη, πρόσθεσε ότι αυτό είναι «ευκαιρία για ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση (κατάθεση ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμα εξουσίας)». Επιπλέον, ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως θα πρέπει να είναι ένα «συνέδριο προς τα έξω όχι, συνέδριο εσωτερικών συσχετισμών και να φύγουμε από την παγίδα των τάσεων». Τέλος, «το συνέδριο πρέπει να είναι και καταστατικό, κατέληξε.

Μοναχικές διαδρομές

Πλην των οργανωτικών ζητημάτων, η επάνοδος ή μη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη λογική των ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τόσο κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όσο και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο να σχολιάζει χθες πως «βλέποντας τις υφιστάμενες πολιτικές προτάσεις και την αδυναμία και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο ΚΚΕ να εκφράσουν μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική πρόταση, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη προοδευτική πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο για την κοινωνία και που έχει αποδείξει και σε κυβερνητικούς ρόλους ότι μπορεί να το κάνει». «Θεωρώ ότι είναι κοινωνική αναγκαιότητα ένα τέτοιο κόμμα. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και της προοδευτικής πρότασης», κατέληξε ο κ. Φάμελλος, στέλνοντας σήμα μοναχικής πορείας, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Η παραλίγο απόλυση Λουπάκη

Σε αυτό το σκηνικό, νέα εστία εσωστρέφειας προκάλεσε χθες η απειλή με απόλυση από το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της γνωστής δημοσιογράφου, Ευγενίας Λουπάκη. Μολονότι η κ. Λουπάκη χαίρει οριζόντιας αποδοχής στο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο, γεγονός που αντανακλάται στην απόφαση του κ. Κασσελάκη να παρεμβαίνει εμβόλιμα στην εκπομπή της, εντούτοις μια ανάρτησή της για το περιστατικό με τον σκύλο Όλιβερ στην Αράχωβα, ήταν αρκετή, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία εξόδου της από το κομματικό μέσο.

Η απόλυσή της, κατά πληροφορίες, αποσοβήθηκε με προσωπική παρέμβαση του Διευθυντή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη, ενώ η δημοσιογράφος έδωσε σχετικές εξηγήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. «Οφείλω να διευκρινίσω ότι οι φωτογραφίες του Στέφανου Κασσελάκη από τη βόλτα του στο Θησείο με τη Φάρλυ, είναι παλιές και έπεσα κι εγώ στη λούμπα των τηλεοράσεων και των σάιτ που τις εμφάνισαν ως χθεσινές. Το παραδέχτηκε και το σάιτ απ' όπου το είδα. Πάντως εγώ δεν είχα πρόθεση ούτε διάθεση να κάνω αναπαραγωγή fake news. Οπότε απέσυρα αμέσως την ανάρτηση» τόνισε η κ. Λουπάκη. Ωστόσο, το περιστατικό ενέτεινε την αγωνία των εργαζόμενων στην Κουμουνδούρου, αλλά και τα κομματικά μέσα για το τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό status τους, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επισκέπτεται τις ΗΠΑ για τις γιορτές, όταν «κλείνουν» δηλαδή διαχειριστικά και τα έτη των ανώνυμων εταιριών.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα - Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο

Εσεκίμπο: Η περιοχή που θέλει να καταλάβει ο Μαδούρο - Είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα και με περισσότερο πετρέλαιο από το Κουβέιτ

Σκάνδαλο στην Ισπανία: Ο ταυρομάχος Χουάν Ορτέγα άφησε τη νύφη «στα κρύα του λουτρού» μία ώρα πριν τον γάμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης