Βουλή - Φορολογικό νομοσχέδιο: Αντιπαράθεση στην ολομέλεια μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή - Φορολογικό νομοσχέδιο: Αντιπαράθεση στην ολομέλεια μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει την φοροδιαφυγή;» είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χατζηδάκης

vouli-forologiko
Με αντιπαράθεση επι της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που εισάγουν νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ξεκίνησε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε αρχικά πως “όποιος διαβάσει την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής δεν θα βρει πουθενά τη λέξη αντισυνταγματικότητα. Υπάρχουν όντως ορισμένες παρατηρήσεις” ενώ στην συνέχεια επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν την φοροδιαφυγή.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή



Κλείσιμο
“Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει την φοροδιαφυγή;” είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε την ένσταση της αντισυνταγματικότητας για να προσθέσει:

“Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει λιγότερα εισοδήματα από αυτά που δηλώνει ο μισθωτός του κατώτατου μισθού. Για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες η μέση φορολογική επιβάρυνση - συνυπολογίζονταςτο τέλος επιτηδεύματος - είναι 867 ευρώ. Ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει φόρο 967 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτή τη φορολογική δικαιοσύνη υπερασπίζεστε;”.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε άλλο σημείο πως “Μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών το 4% πληρώνει το 51% της συνολικής φορολογίας όλου του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο κανόνας είναι ότι το αφεντικό βγάζει περισσότερα από τον εργαζόμενό του. Θα αναφερθώ όμως σε ένα κλάδο. Το 84% των ιδιοκτητών μπαρ δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό. Τι πρέπει να κάνουμε; Να το αφήσουμε επειδή αυτοί μπορεί να ψηφίζουν τον ένα και τον άλλο; Είναι λογική αυτή;” ενώ στο τέλος της τοποθέτησης του είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αποκαθιστούν την φορολογική δικαιοσύνη.

Νωρίτερα κατά την ανάπτυξη της ένστασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος υποστήριξε πως “εστιάζουμε κυρίως στο άρθρο 15 που εισάγει νέο σύστημα τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το εισόδημα συναρτάται με το ποσό του κατώτατου μισθού και προσαυξάνεται σύμφωνα με τις πρόνοιες της διάταξης. Η προτεινόμενη διάταξη αντίκειται στην αρχή της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα. Διαφορετικό το καθεστώς παροχής υπηρεσιών για μισθωτούς και μη μισθωτούς”.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Θάνος Πλεύρης είπε πως σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ τα τεκμήρια είναι συνταγματικά αρκεί να πληρούν δύο προϋποθέσεις: την εισαγωγή των διδαγμάτων της κοινής πείρας και το να είναι μαχητά τα τεκμήρια. “Να δούμε λοιπόν αν οι διατάξεις του νομοσχεδίου λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα της κοινής πείρας και αν εισάγουν απόλυτο τεκμήριο (όπως στο νόμο Κατρούγκαλου) ή αν μπορεί να το προσβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Ως προς τα διδάγματα κοινής πείρας αυτά εισάγονται και για αυτό προβλέπονται αρκετές εξαιρέσεις. Επίσης, αν ήταν οριζόντιος ο φόρος τότε προφανώς θα υπήρχε θέμα αντισυνταγματικότητας. Όμως υπάρχουν σειρά εξαιρέσεων για να γίνει μαχητό το τεκμήριο. Υπάρχει και μια γενική αρχή ώστε οποίος διαφωνεί με το τεκμήριο να ζητήσει έλεγχο και ανάλογα με το αποτέλεσμα να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί”.

Για πολλαπλές αντισυνταγματικότητες μίλησε ο κ. Παναγιώτης Δουδωνής σημειώνοντας ότι δεν προσβάλλεται μόνο η αρχή της ισότητας αλλά και η αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης επαγγελματικής δραστηριότητας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο παρέχει “σκανδαλώδη εύνοια στους φοροφυγάδες” καθώς όπως είπε εισάγει την έννοια της περαίωσης. “Οι περισσότεροι που φοροδιαφεύγουν δεν θα ζητήσουν έλεγχο για το μαχητό του τεκμηρίου. Τους κάνετε περαίωση” είπε χαρακτηριστικά.

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως “το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Υπερψηφίζουμε την ένσταση γιατί οι διατάξεις είναι αντιλαϊκές όχι μόνο αντισυνταγματικές

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας είπε πως “κάνετε τα αντίθετα από αυτά που λέτε. Είναι βαρύτατα αντισυνταγματική η πρωτοβουλία σας και ενοχοποιείται την κοινωνία για τα δικά σας κακά κείμενα”.

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε να τοποθετηθεί εκ μέρους της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας “Νέα Αριστερά”.

“Δεν αρκεί μια απλή αναφορά στα διδάγματα της κοινής πείρας για να είναι συνταγματική η διάταξη. Απαιτείται αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Επίσης η εξίσωση μισθωτού με μη μισθωτό έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι δεν ανταποκρίνεται στα διδάγματα της κοινής πείρας γιατί ο μισθωτός έχει σταθερό εισόδημα ενώ ο μη μισθωτός δεν έχει. Είστε εκτός Συντάγματος. Αντιμετωπίζετε ανόμοιες περιπτώσεις με όμοιο τρόπο. Φορολογείτε με τον ίδιο τρόπο ελεύθερους επαγγελματίες που μπορεί να έχουν ζημίες ή μικρά έσοδα με άλλους που μπορεί να έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα. Η πολιτική σας έχει στόχο να απαλλάξετε τους μεγάλους φοροφυγάδες” είπε μεταξύ άλλων.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισαν και οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των Σπαρτιατών.

H επιστημονική υπηρεσία χαρακτηρίζει “συνταγματικώς προβληματική” την επί της ουσίας εξομοίωση ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών με τον κατώτατο μισθό μέσω τεκμαρτού σημειώνοντας πως παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας επισημαίνουν την ουσιώδη διαφορά των δύο κατηγοριών.

«Οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά για να προστεθεί σε άλλο σημείο «Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική»

Ειδήσεις σήμερα:

«Γιατί να την αφήσω;» είπε αμετανόητος ο 71χρονος που σκότωσε την 43χρονη στη Σαλαμίνα - Ετοιμαζόταν να φύγει εκτός Αττικής

Ανατριχιαστική φωτογραφία δείχνει 13χρονο να στέκεται πάνω από την κοιμισμένη μητέρα του πριν τη σκοτώσει με μαχαίρι

Τι σημαίνει η δήλωση Στόλτενμπεργκ για «κακά νέα» από το μέτωπο στην Ουκρανία ενόψει του δύσκολου χειμώνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης