ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: Στη Βουλή το πρώτο μπρα ντε φερ - Σκληρό ροκ με το «καλημέρα» για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: Στη Βουλή το πρώτο μπρα ντε φερ - Σκληρό ροκ με το «καλημέρα» για το φορολογικό νομοσχέδιο

Στις 11 η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή - Οι δηλώσεις Χαρίτση-Τσακαλώτου για γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ

nea-aristera-vouli
Το «δεύτερο βήμα» στην πορεία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποίησαν χθες οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ  καθώς έσπευσαν να οργανωθούν κοινοβουλευτικά και θεσμικά ως «Νέα Αριστερά», αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι και τυπικά ο Αλέξης Χαρίτσης, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος και Γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα.

Με την επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής χθες οι 11 ανεξάρτητοι μέχρι πρότινος βουλευτές απολαμβάνουν και τις σχετικές πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με το χρόνο και τη σειρά των τοποθετήσεών τους στην Ολομέλεια, όπου κάνουν πρεμιέρα σήμερα με το φορολογικό νομοσχέδιο, - στις 11 αναμένεται η ομιλιά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - έχοντας επεξεργαστεί όλες τις προηγούμενες ημέρες τις ομιλίες, αλλά και τις προτάσεις τους απέναντι στο φλέγον αυτό κοινωνικά ζήτημα. Η συνύπαρξη, ωστόσο, της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Ολομέλειας έχει αρχίσει να αγχώνει την Κουμουνδούρου, η οποία αφιέρωσε αρκετό χρόνο χθες, επιχειρώντας να αποδομήσει τη στάση της Νέας Αριστεράς στο νομοσχέδιο για τους servicers.

«Δεν έχει γίνει νομίζω ξεκάθαρο στον κόσμο γιατί κράτησαν αυτή τη στάση. Και είναι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες που αφορά το εν λόγω νομοθέτημα. Προκαλεί απορία η στάση τους, γιατί πώς λες ότι καταψηφίζεις επί της αρχής ένα νομοσχέδιο και μετά ψηφίζεις «παρών» σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο!» ανέφερε «Στο Κόκκινο» η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, σηκώνοντας με το «καλημέρα» τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Νέα Αριστερά.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxglyury7e49)


Η αποστροφή της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με μία μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι «η Νέα Αριστερά ήρθε για να δώσει τις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο εγκλωβισμός σε συζητήσεις εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, δεν μας αφορά».

tsakalotos-anartisi


Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Επειδή από χθες κυκλοφορούν διάφορα fake news σχετικά με την ψήφο μας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

Κλείσιμο
1) Η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο. Και το καταψήφισε γιατί απέχει πολύ από τη δική μας αντίληψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν ολοκληρωμένη πρόταση. Με δίκαιες ρυθμίσεις και προστασία των δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας. Με κανόνες διαφάνειας και ισονομία.

2) Ψηφίσαμε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες. Δεν τις υπερψηφίσαμε γιατί το βήμα αυτό είναι δειλό και δεν συνοδεύεται από συνολική αναμόρφωση του πλαισίου του ιδιωτικού χρέους. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική του πολύ λίγο, πολύ αργά. Αυτή είναι μια σωστή κριτική.

3) Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε «παρών» γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας. Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers. Ειδικά για το τελευταίο, μεταφέρεται υποχρέωση της οδηγίας που επιβάλλει στους servicers να βάζουν τα λεφτά που εισπράττουν από τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξεχωριστό λογαριασμό που προστατεύεται. Το ακατάσχετο δεν αφορά λογαριασμούς των servicers αλλά τους λογαριασμούς που μπαίνουν τα λεφτά των δανειοληπτών. Αλλιώς θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη του servicer. Αυτό θέλαμε;;

Η Νέα Αριστερά ήρθε για να δώσει τις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο εγκλωβισμός σε συζητήσεις εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, δεν μας αφορά. Και δεν αφορά και κανέναν.

Εμμονή με την Νέα Αριστερά

Λίγες ώρες αργότερα, η κυρία Αυγέρη επανήλθε με νέα δήλωσή της για την «Νέα Αριστερά», σχολιάζοντας πως «το ζήτημα δεν είναι τι λες, αλλά τι κάνεις στην πράξη. Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτός είναι ο αντίπαλός μας». Κατεβάζοντας, επιπλέον, τον πήχη σε σχέση με την τοποθέτηση του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπου έκανε λόγο για ανατροπή και νίκη στις Ευρωεκλογές, ««οι ευρωεκλογές είναι ένα πρόκριμα, αλλά νομίζω ότι ο μεγάλος πολιτικός στόχος είναι οι βουλευτικές εκλογές και η κυβερνητική αλλαγή», τόνισε η κ. Αυγέρη.

Νέα Αριστερά: Τεχνητό κλίμα όξυνσης

Την ίδια ώρα, η «θερμή υποδοχή» που επεφύλαξαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου στην Νέα Αριστερά δεν πέρασε απαρατήρητη από την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, πηγές της οποίας μετέδιδαν πως ο Αλέξης Χαρίτσης χτες με σαφήνεια ανέφερε ότι η Νέα Αριστερά δεν θέλει να γυρίσει το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω: ούτε στο 1968, ούτε στο 2015. Κρατάει με περηφάνια τις μεγάλες κατακτήσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στέκεται αυτοκριτικά στις αδυναμίες και στα λάθη, επενδύει στο νέο περιεχόμενο της πολιτικής με αιχμές την κλιματική δικαιοσύνη, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας. Αντίπαλος της Νέας Αριστεράς είναι η ηγεμονία της Δεξιάς και η αντικοινωνικη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εναγώνιες προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δημιουργήσουν τεχνητό κλίμα όξυνσης και να ανακαλύψουν ανύπαρκτες επιθέσεις στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μαρτυρούν απλά τον τρόπο που πορεύονται όλο αυτό το διάστημα: κοπτοραπτική, fake news και δημιουργία εντυπώσεων, κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, έμμεση απάντηση και προς τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας χθες πως «δεν κάνουμε τη χάρη σε κανέναν Μητσοτάκη», με φόντο τη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού ότι «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση».
Στον αντίποδα, «το γάντι της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά η οποία επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους» υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης, κάτι που όπως είπε «δεν γίνεται με προγραμματικές παλινωδίες, δεν γίνεται με μια πολιτική της ατάκας και του συνθήματος», «δείχνοντας» προς την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Χαρίτσης τόνισε για το ΠΑΣΟΚ ότι «όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική δύναμη και όποιος θέλει επί της ουσίας να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη σήμερα Δεξιά πρέπει αυτό να το αποδείξει με πράξεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας». Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πως «εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια κόκκινο, κόκκινο, πράσινο. Ελπίζω σε πολλά θέματα (να συνεργαστούμε)».

Παροξυσμός για το όνομα

Εκτός από τα πολιτικά βέλη της Κουμουνδούρου, που δέχτηκε μαζικά χθες η Νέα Αριστερά, δεν λέει να κοπάσει ο «πόλεμος» σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με το όνομα και το λογότυπο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στον οποίο πρωτοστατούν τα τρολς που υποστηρίζουν την Κουμουνδούρου, αλλά και απλοί χρήστες.

Εμπορικά σήματα, γραφήματα με οδηγίες, σύμβολα αθλημάτων, ακόμη και έναν… παππού με μπαστούνι είδαν στο νέο λογότυπο φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και απλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων, εκτοξεύοντας τον αριθμό των σχολίων για την Νέα Αριστερά, στο twitter.


Ειδήσεις σήμερα:

«Γιατί να την αφήσω;» είπε αμετανόητος ο 71χρονος που σκότωσε την 43χρονη στη Σαλαμίνα - Ετοιμαζόταν να φύγει εκτός Αττικής

«Θωρακισμένη» η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα - Οι συμφωνίες στο τραπέζι

Φρικτός θάνατος για 6χρονο στις ΗΠΑ: Τον κατακρεούργησαν τα σκυλιά φιλικής οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης