Μαρινάκης στο «Πρώτο Θέμα» για το φορολογικό των επαγγελματιών: «Θα διορθώσουμε τις αδικίες, αλλά δεν κάνουμε πίσω»

Μαρινάκης στο «Πρώτο Θέμα» για το φορολογικό των επαγγελματιών: «Θα διορθώσουμε τις αδικίες, αλλά δεν κάνουμε πίσω»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
marinakis-forologiko-arthrou
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι τα πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών στο ράφι. Απαντά στην κριτική για το τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σχολιάζει το δημοσκοπικό προσπέρασμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη στους «νοικοκυραίους», που αποτέλεσαν προνομιακό πολιτικό πεδίο για τη Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

- Ολες οι μετρήσεις καταγράφουν ως βασικότερο πρόβλημα των πολιτών την ακρίβεια. Σας πιστώνουν επίσης ότι προσπαθείτε, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό. Τι παραπάνω σκέφτεστε να κάνετε;

Η ακρίβεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το πιο σημαντικό πρόβλημα των πολιτών αυτή τη στιγμή, και γι’ αυτό πράγματι η αντιμετώπισή της αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Κινούμαστε σε τρεις άξονες. Πρώτον, μόνιμες παρεμβάσεις για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όπως η αύξηση των μισθών του Δημοσίου κατά 10,5% και των συντάξεων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και η νέα επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δεύτερον, στοχευμένα μέτρα, όπως το έκτακτο επίδομα 352 εκατ. ευρώ για 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, η μόνιμη μείωση τιμής σε 906 προϊόντα, το Καλάθι του Νοικοκυριού, το Youth Pass, το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Εβρο. Τρίτον, συνεχείς έλεγχοι για την πάταξη της αθέμιτης κερδοφορίας.

Κανένα από αυτά τα μέτρα από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει το πρόβλημα, αλλά όλα μαζί αποδίδουν και έχουν μειώσει τις συνέπειές του. Οσο η ακρίβεια επιμένει, θα επεξεργαζόμαστε μέτρα, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, για την ανακούφιση των πολιτών.
marinakis_et_arthro
Κλείσιμο

- Οταν ο πρωθυπουργός λέει ότι η χώρα δεν είναι μπανανία, θεωρείτε ότι το μήνυμα περνά στις εταιρείες; Ή οι σποραδικοί έλεγχοι τους επιτρέπουν να λειτουργούν όπως πριν, έστω και με αναταράξεις;

Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε ουσιαστικά το 2020, κάνει τακτικούς, εντατικούς ελέγχους οι οποίοι ήδη μέσα στο τρέχον έτος είναι πάνω από 20.000. Σε περιπτώσεις παραβάσεων επιβάλλονται πρόστιμα -σχεδόν 8 εκατομμύρια μέχρι σήμερα- τα οποία είναι πολλαπλάσια των εσόδων από τις παραβάσεις της νομοθεσίας.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, λοιπόν, των ελέγχων: οι εταιρείες συμμορφώθηκαν και μείωσαν τις τιμές τους έως και 25% στα προϊόντα όπου εντοπίστηκαν υπερτιμολογήσεις είτε εικονικές εκπτώσεις είτε παραβίαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους, το κράτος αποκτά σημαντικά έσοδα από την είσπραξη των προστίμων και οι εταιρείες αυτές εντάσσουν ακόμα περισσότερους κωδικούς προϊόντων στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η «Μόνιμη Μείωση Τιμής».

- Εχουμε αρκετές αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορονομοσχέδιο. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα κάνει πίσω. Πώς απαντάτε στην αιτίαση ότι δεν είχατε αποκαλύψει προεκλογικά τις προθέσεις σας για ένα οριζόντιο τεκμήριο;

Η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια μόνο μειώνει ή καταργεί φορολογικούς συντελεστές, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος επιχειρήσεων, ο εισαγωγικός συντελεστής, η προκαταβολή φόρου, ο φόρος στα μερίσματα - κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Παράλληλα, στοχεύει σε μια δίκαιη φορολογική πολιτική και στον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ηδη το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ, έχει περιοριστεί από 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που κατατείνουν σε αυτό ακριβώς. Το είπε πρόσφατα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στις προεκλογικές μας εξαγγελίες: «Να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σταδιακά, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της φοροδιαφυγής».

Και υπάρχουν μια σειρά παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η κατάργηση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η σύνδεση των ταμειακών με τα POS, οι ρυθμίσεις για τα Airbnb και η δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν θα τσουβαλιάσουμε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και γι’ αυτό άλλωστε το τεκμήριο είναι μαχητό, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια όταν ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης που έχει 10 υπαλλήλους και τους πληρώνει με τον κατώτατο μισθό δηλώνει ο ίδιος εισόδημα κάτω από αυτόν.

- Σας ανησυχούν οι πολιτικές συνέπειες από ένα νέο «κίνημα της γραβάτας»; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακριβά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας -και ένας από τους χιλιάδες παθόντες του νόμου Κατρούγκαλου- αδυνατώ να κατανοήσω τη σύνδεση γιατί εκείνος ο νόμος ανάγκαζε τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν ουσιαστικά έναν έξτρα φόρο πάνω από 30% επί του εισοδήματός τους για να πάρουν την ίδια σύνταξη.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει ότι δεν νομοθετούν με κλειστές πόρτες. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης από την οποία θα προκύψει ένα σύνολο προτάσεων. Η κυβέρνηση θα τις λάβει υπόψη της και, χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, μπορούμε, εφόσον οι προτάσεις αυτές κατατείνουν στη διόρθωση ενδεχόμενων αδικιών, να κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα στοχοποιήσουμε συλλήβδην κανέναν επαγγελματικό κλάδο. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα.
marinakis_sim

- Η πολιτική μονοκρατορία της Ν.Δ. αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητείται. Εν όψει και ευρωεκλογών, σας ανησυχεί μήπως οι πολίτες θελήσουν να σας στείλουν ένα μήνυμα, ενδεχομένως στρεφόμενοι και προς κόμματα στα δεξιότερα του χάρτη;

Οι πολίτες -κι αυτό το έδειξαν και στις εθνικές εκλογές- κατανοώντας ότι βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων θέλουν ολοένα περισσότερες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Οσο εργαζόμαστε σκληρά, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις παθογένειες, διορθώνουμε τα λάθη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και απαντάμε στα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας, ακούγοντας τους προβληματισμούς της, πιστεύω πως θα μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Ολοι αξιολογούμαστε καθημερινά, το αντιλαμβανόμαστε πλήρως και οι ευρωεκλογές θα είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι, έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.

- Στην Κεντροαριστερά έχουμε και πάλι τεκτονικές μετακινήσεις, με άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε επαναφορά του παλιού δικομματισμού με έναν τρόπο; Και τι σημαίνει αυτό για την πολιτική αντιπαράθεση;

Δεν υποτιμούμε καμία πολιτική δύναμη. Πάντοτε παρατηρούμε τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων και σίγουρα η εναλλαγή μεταξύ των ισορροπιών στις πολιτικές δυνάμεις είναι κάτι σημαντικό για τον πολιτικό διάλογο. Ας αναλογιστούμε, όμως, ότι τα δύο αυτά κόμματα το 2019 συγκέντρωναν μαζί 40% και σήμερα σχεδόν 25%. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες, μετρήσιμες λύσεις και προτάσεις και όχι κραυγές και λογικές ισοπέδωσης και μηδενισμού.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να στοχεύσουν σε ένα κεντρώο κοινό που στήριξε τη Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό το κεντρώο κοινό είναι και οι «νοικοκύρηδες» που ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. Πώς θα διαχειριστείτε αυτή την επιχείρηση διεμβολισμού;

Αυτό το οποίο έχει καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι, με την πολύτιμη συνεισφορά των στελεχών και των παραδοσιακών ψηφοφόρων της, να πείσουν ανθρώπους που δεν τους είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά να μας στηρίξουν. Και μάλιστα έπειτα από μια δύσκολη τετραετία γεμάτη κρίσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει πίσω του τις περιχαρακώσεις, τις στενές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και την παρωχημένη συνθηματολογία και συμβαδίζει με την εποχή μας, που απαιτεί πολιτική με ουσία και πράξεις. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον δρόμο των μετρήσιμων αποτελεσμάτων που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών - με τα σωστά μας και με τα λάθη μας.

Τώρα, το να επικαλείται τους «νοικοκυραίους» ο πρόεδρος του κόμματος που για χρόνια έκλεινε το μάτι σε κάθε λογής παραβατικό, έβαζε πλάτη στο άσυλο ανομίας, προσπάθησε να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Εβρο και νομοθέτησε έναν Ποινικό Κώδικα βγαλμένο από τα «καλύτερα όνειρα» του κάθε παραβατικού, μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

- Πρόσφατα σας διαδέχθηκε στον θώκο του γραμματέα της Ν.Δ. η κυρία Μαρία Συρεγγέλα. Δεν ξέρω αν προλάβατε να τα πείτε κατ’ ιδίαν, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τι θα τη συμβουλεύατε για να είναι πετυχημένη η θητεία της;

Πριν από λίγες μέρες έκλεισε ένας από τους πιο σημαντικούς κύκλους για μένα στην πορεία μου στην πολιτική, μετά την τεράστια ευκαιρία που μου έδωσε ο πρωθυπουργός να αναλάβω τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Από αυτό το σπουδαίο ταξίδι αυτών των δύο ετών θεωρώ πιο σημαντικό τη διαρκή και αδιαμεσολάβητη επαφή με κάθε πολίτη σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή ήταν και παραμένει η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και είμαι σίγουρος ότι η Μαρία Συρεγγέλα, έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά της ως στέλεχος του κόμματος και της νεολαίας, αλλά και ως ενεργός πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα συνεχίσει αυτή την πορεία. Εγώ και όλα τα στελέχη του κόμματος θα είμαστε στο πλευρό της για τις μάχες που έρχονται.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια δικαστική διαμάχη με εμφύλιο των αδελφών στα «Μάρμαρα Παυλίδη» για 600 εκατ. ευρώ

«Από ποιο κόμμα είσαι φίλε;»: Δείτε την αμήχανη συνάντηση Κασσελάκη με Snik - Κανείς δεν ήξερε τον άλλο

Πώς ο Ελληνικός Στρατός έφτασε 60 χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα (22 Αυγούστου/ 4 Σεπτεμβρίου 1921)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης