Οι προεδρικοί, οι νεοπροεδρικοί και οι άλλοι: Τι θα κάνουν όσοι παραμένουν «στο μαντρί» με τον Κασσελάκη

Οι προεδρικοί, οι νεοπροεδρικοί και οι άλλοι: Τι θα κάνουν όσοι παραμένουν «στο μαντρί» με τον Κασσελάκη

Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που δεν ακολούθησαν - προς το παρόν - στην έξοδο την «Ομπρέλα» και τους «6+6»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
neoproedrikoi-kasselaki-arthrou

Ο χρόνος του συνεδρίου και οι σκέψεις στην ηγεσία για νέα αναβολή του θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις. Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η έξοδος της «Ομπρέλας», αλλά και η ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών της τάσης «6+6» στα μέσα της εβδομάδας αναζωπύρωσαν το κύμα της «μεγάλης φυγής», δύο μήνες και πλέον από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Με αιχμές, βολές, υπαινιγμούς και μια επικοινωνιακή μάχη με επίδικο την «κληρονομιά Τσίπρα», η πλειονότητα όσων κλείνουν οριστικά πίσω τους την πόρτα της Κουμουνδούρου καταγγέλλει τη «βίαιη μετάλλαξη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα κόμμα κεντρώο, αν όχι απολιτίκ, αναζητώντας το επόμενο βήμα ή την επιστροφή στον καναπέ του σπιτιού τους.

Το «μεγάλο ξεσκόνισμα» που λαμβάνει χώρα, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν αφήνει ασυγκίνητους όσες και όσους επέλεξαν να παραμείνουν στο κόμμα υπό τη νέα ηγετική ομάδα, αν και η έκταση της «αιμορραγίας» στελεχών φαίνεται να αλλάζει τις τελευταίες ώρες τα δεδομένα βαθαίνοντας τον εσωκομματικό προβληματισμό.

5989728
Η Ρένα Δούρου με την Έλενα Ακρίτα


Στη νέα ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη διπλή διάσπαση, πέρα από μια σειρά κομματικών στελεχών τα οποία προέρχονται από τη μήτρα της Κουμουνδούρου, όπως η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Παππάς, η πλέον συμπαγής αριθμητικά ομάδα αναδεικνύεται αυτή των «προεδρικών», δηλαδή στελεχών με ισχυρή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Ολγα Γεροβασίλη, στελεχών που προήλθαν από τη διεύρυνση του κόμματος, αλλά και από την Ανανεωτική Αριστερά, πλάι στη νέα «φράξια», αυτή των «νεοπροεδρικών» που στηρίζουν αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη, με προβεβλημένα στελέχη της τον Παύλο Πολάκη, τον Γιώργο Τσίπρα, τη Θεοδώρα Τζάκρη και τη Δώρα Αυγέρη, τάση που επιχειρεί να οργανωθεί μαζικά σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, όπως συνέβη πρόσφατα στον Πειραιά.

Διακριτό πλέον ρόλο διαδραματίζει και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, υπό τον τίτλο Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς, με τον επικεφαλής της να ασκεί έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ξεκαθαρίζοντάς του σε υψηλούς τόνους πως «δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα».

Σε αυτό το εσωκομματικό τοπίο η ρευστότητα που δημιουργούν οι σχεδόν καθημερινές αποχωρήσεις, αλλά και όλα τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία καταγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ελεύθερη πτώση, με το ενδεχόμενο καταγραφής του ακόμη και στην 4η θέση στην πρόθεση ψήφου ανοιχτό, επιτείνουν τους εσωκομματικούς τριγμούς.

Επιχειρώντας να βρει ένα modus operandi με τα κορυφαία στελέχη, τα οποία εμφανίζονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έντονα προβληματισμένα, ο κ. Κασσελάκης απέσυρε την αρχική ιδέα του περί Πολιτικού Κέντρου, δίνοντας αυτό τον ρόλο στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ υποχώρησε αναφορικά με την κομματική γραμμή απέναντι στους αποχωρήσαντες αποκλείοντας τον όρο «αποστάτες» και «αποστασία» μετά από παρεμβάσεις των «προεδρικών», με πρώτη αυτή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, μολονότι στενοί συνεργάτες του, όπως ο Παύλος Πολάκης, είχαν προηγουμένως χαρακτηρίσει τα στελέχη που έφυγαν με αυτόν τον όρο.

Συνωστισμός στην πόρτα της εξόδου

Οι παραπάνω κινήσεις καλής θέλησης, αλλά και αυτοσυντήρησης από πλευράς της νέας ηγετικής ομάδας κάθε άλλο παρά καθησύχασαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, καθώς ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εξ όσων μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία έχουν θέσει ως ορόσημο για την ανοιχτή τοποθέτησή τους απέναντι στα όσα επισυμβαίνουν στον χώρο, αλλά και στο κόμμα, το προσεχές συνέδριο. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αυτό έχει τοποθετηθεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι δεύτερες σκέψεις που κατατέθηκαν από πλευράς των «νεοπροεδρικών» στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς μεταξύ μελών του κομματικού οργάνου, δίνοντας ραντεβού με τη νέα ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή που θα λάβει χώρα στις 9-10 Δεκεμβρίου.

polakispappastzakri
Οι βουλευτές Παύλος Πολάκης, Πέτρος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη
Κλείσιμο


Κατά ασφαλείς πληροφορίες, μετά τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, «διογκώνεται ένα νέο κύμα μεσαίων στελεχών και κεντρικοεπιτρόπων», όπως επισημαίνουν στελέχη με βαθιά γνώση των διεργασιών, το οποίο σε περίπτωση νέας αναβολής του συνεδρίου, «θα οδηγήσει σε νέες, μαζικές αποχωρήσεις στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή». Αιτία πολέμου για όσους δυσφορούν στο ενδεχόμενο μιας νέας μετάθεσης της συνεδριακής διαδικασίας αποτελεί η αφαίρεση του δικαιώματος «να μιλήσουν τα 150.000 μέλη και η κοινωνία», όπως περιγράφεται, που σε μια τέτοια περίπτωση «καταργεί το πολυσυλλεκτικό κόμμα».

Πέραν της συζητούμενης μεταξύ των «νεοπροεδρικών» αναβολής του συνεδρίου, το κλίμα έχει αρχίσει να βαραίνει και στις τάξεις στελεχών που παρέμειναν στον... μεσαίο χώρο, κρατώντας στάση ουδετερότητας στις εσωκομματικές εκλογές. Η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, όπου «θα αντιπολιτευόμαστε τους εαυτούς μας», όπως επισημαίνουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «επικοινωνιακό μπαράζ» της νέας ηγεσίας, το οποίο έχει αγγίξει τα όριά του για κάποια στελέχη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για λάθη στη νέα ηγετική ομάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πολλά από τα στελέχη της διεύρυνσης περιγράφουν τη στάση τους ως «καλοπροαίρετη αναμονή», η οποία εκβάλλει όμως στα όσα θα έχουν να καταμαρτυρήσουν από το βήμα του συνεδρίου, ενώ «σεβόμαστε τη διαδικασία από τη βάση μεν, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές μεταξύ μας», μεταδίδουν ορισμένοι από τους «προεδρικούς», τη στιγμή που στο εξής θα επισημαίνουν λάθη, παραλείψεις και αντιρρήσεις, στον βαθμό που όλα αυτά σημειωθούν από τη νέα ηγετική ομάδα.

Ηδη το γεγονός ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης έκανε λόγο για νίκη των «ακραίων» το τελευταίο διάστημα και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος παρατήρησε ότι δεν είναι μόνο η επικοινωνία, αλλά και η πολιτική ως ζητούμενο κατά την τελευταία Πολιτική Γραμματεία αντανακλούν τις εσωτερικές αναταράξεις. Το θολό στίγμα, η αστάθεια των θέσεων, αλλά και οι διαρκείς αντιφάσεις του νέου προέδρου είναι μερικά από τα στοιχεία που εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας αρκετών στελεχών που σχολιάζουν πως «από την εσωκομματική κρίση κινδυνεύουμε να μεταπέσουμε σε κρίση επιβίωσης».

Οι «απέναντι»

Πολύ περισσότερο, όταν η διπλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «δεν έχει ακόμη μετρηθεί», όπως επισημαίνουν αρκετά κομματικά στελέχη που παρέμειναν στις τάξεις της Κουμουνδούρου, φοβούμενοι τις δημοσκοπικές αποδόσεις της νέας ομάδας και ιδίως του Αλέξη Χαρίτση. Αν ο τελευταίος ηγηθεί του νέου σχήματος στη Βουλή, τότε η ανησυχία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ενταθεί, καθώς το μετριοπαθές του προφίλ, αλλά και το τεχνοκρατικό του στυλ μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα απέναντι στην «πολιτική των social media», όπως καταμαρτυρούν τα ίδια στελέχη.

Τα πιο έμπειρα εξ αυτών εκτιμούν ότι μια «καθαρή εικόνα για την τύχη» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ορατή τον προσεχή Φεβρουάριο, όταν δηλαδή θα υπάρξουν οι πρώτες τοποθετήσεις της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή με μέλη της όσους έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Στο ίδιο διάστημα, όπως τονίζουν, η Κουμουνδούρου θα έχει στεγανοποιήσει την κατάσταση, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αποχωρήσεων, ενώ θα έχει μεσολαβήσει ένα ικανό διάστημα προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να δώσει αρκετά δείγματα γραφής αποσαφηνίζοντας την πολιτική του σε κρίσιμα πεδία. Τότε, «θα ζυγιστεί το πράγμα», όπως τονίζουν, εκτός απροόπτου, δηλαδή μιας νέας εστίας εσωστρέφειας που θα μπορεί να προκύψει ξαφνικά.

axtsioglou-xaritshs-temponeras-arthrou
Eφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Διονύσης Τεμπονέρας


Παράλληλα, τα στελέχη που επέλεξαν την παραμονή τους στην Κουμουνδούρου κρατούν στάση αναμονής και σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., δηλαδή το εύρος της διαφοράς που αυτό θα αναπτύξει το επόμενο χρονικό διάστημα από την Κουμουνδούρου.

«Αν και μας χωρίζει χάος, πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν», όπως αναφέρουν, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει να παγιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση αυξάνοντας τα επίπεδα κατήφειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία ευκαιρία οι ευρωεκλογές

Αν και σχεδόν προεξοφλείται ότι οι εσωκομματικές τριβές μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας και των εναπομεινασών «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλείψουν τους προσεχείς μήνες, για τα πιο κομματικά στελέχη τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης θεωρούνται οι ευρωεκλογές, αφήνοντας περιθώριο στον νέο πρόεδρο του κόμματος να κριθεί στην πράξη.

Τόσο η νωπή διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα όσο και η σκόνη από τη διάσπαση θα έχουν αποτιμηθεί από το εκλογικό κοινό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τότε, μαζί με την όποια φθορά της κυβέρνησης, αλλά και τις επιδόσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Περιμένοντας τον Ιούνιο, σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται αυτή την ώρα η μεγάλη πλειονότητα της ομάδας των «προεδρικών», παρέχοντας μέχρι τότε στον Στέφανο Κασσελάκη «κριτική στήριξη» αναφορικά με τις επιλογές του.

Αν οι τελευταίες αναμετρηθούν με νέα «κρούσματα Πολάκη» ή με «εμπρηστικές δηλώσεις» για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ από τη φράση «κριτική στήριξη» δεν αποκλείεται να απουσιάσει η στήριξη, με την κριτική να κυκλώνει την Κουμουνδούρου. Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται και η στάση όσων από τους «προεδρικούς» στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, με πιο εμβληματική τη στήριξη που του παρείχε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, εξασφαλίζοντας την εκλογή του. Ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος έχει επιφορτιστεί με τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, σηκώνοντας μεγάλο κομματικό βάρος στις πλάτες του και απουσιάζοντας ηχηρά, για ορισμένους συντρόφους του, από τον καμβά των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης