ΣΥΡΙΖΑ σε νευρική κρίση: Οι «νεοπροεδρικοί» σπρώχνουν, οι «προεδρικοί» αγωνιούν και οι «40άρηδες» ετοιμάζονται

ΣΥΡΙΖΑ σε νευρική κρίση: Οι «νεοπροεδρικοί» σπρώχνουν, οι «προεδρικοί» αγωνιούν και οι «40άρηδες» ετοιμάζονται

Τρεις παράλληλες τροχιές στο κόμμα ενόψει των αποφάσεων της ομάδας Αχτσιόγλου για αποχώρηση

kasselakis-siriza
Σε τρεις παράλληλες τροχιές κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η «διάσπαση εν κινήσει» αποκτά μέρα με την μέρα ολοένα και πιο διαλυτικό χαρακτήρα, με την νέα ηγετική ομάδα να αδυνατεί να «νοικοκυρέψει» την κατάσταση, μολονότι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης κομίζει την «επιστροφή στην νοικοκυρεμένη Ελλάδα», όπως δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη.

Ντόμινο αποχωρήσεων

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της ομάδας των «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαίνεται να προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, ώστε αυτά να αποδειχθούν όσο το δυνατόν πιο «σταθερά και στέρεα» τις επόμενες ημέρες. Στην κατεύθυνση αυτή, τα ηγετικά της στελέχη τηρούν σιγή ασυρμάτου, αν και αντιλαμβάνονται την πίεση, αλλά και την αγωνία των μελών του κόμματος, όπως και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για τη διαμόρφωση μιας νέας στέγης, για όσους αποχωρούν πλέον σε καθημερινή βάση. Ανάμεσα σε όσες και όσους αποχαιρέτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χθες ήταν και δύο εξέχουσες μορφές του Φεμινιστικού κινήματος, η Μαρία Γκασούκα και η Φωτεινή Σιάνου, σε μια προσπάθεια να υπερβούν εκείνη την τομή, όπως οι ίδιες επισήμαναν, στην οποία «η γελοιότητα συναντάει τον μεσσιανισμό», περιγράφοντας την νέα εποχή στο κόμμα τους.

Αποστάσεις και εκεχειρία

Η προπαρασκευή του επόμενου βήματος για τους «40αρηδες» του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει κατακόρυφα την νευρικότητα, αλλά και την αγωνία στους εναπομείναντες από τους παλιούς τους συντρόφους στην Κουμουνδούρου, όπως στους «προεδρικούς», καθώς τόσο η αναμονή, όσο και τα χαρακτηριστικά της μετάβασης του κόμματος, συνοδεύονται από ένα βαρύ -και ιδιαίτερα τοξικό- κλίμα στα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτή τη βάση, «72 ώρες εκεχειρία σε Facebook και Twitter» ζήτησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, πρόταση που δεν εισακούστηκε, αν και θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και κρίσιμη, όπως σχολίαζαν χθες στο περιθώριο πολλοί σύντροφοί του. Την ίδια ώρα, τα «συντροφικά» μαχαιρώματα, αλλά και οι εσωκομματικές βολές επανέρχονται με κάθε ευκαιρία, ιδίως όταν συμπεριφορές και λεγόμενα μελών της νέας ηγετικής ομάδας ερεθίζουν οριζόντια το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρά αντανακλαστικά, σε αυτήν την κατεύθυνση, προκάλεσε στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη κατά της συναδέλφου του, Σίας Αναγνωστοπούλου, γνωρίζοντας οργισμένες -αν και αθέατες προσώρας- αντιδράσεις στα ενδότερα του κόμματος, ενώ αποστάσεις από την συγκεκριμένη ανάρτηση του κ. Πολάκη έλαβε χθες δημόσια η Όλγα Γεροβασίλη.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx4aqeb1d4d5)


Η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «τέτοιες παρεμβάσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά, τέτοιου τύπου προσωπική αντιπαράθεση δεν μας αρμόζει και μόνο κακό κάνει, και δη όταν είσαι στη θέση την σταθερή και στηρίζεις αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία, δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ εκτίμησε πως «πρέπει γρήγορα να βγούμε από αυτό και καλό θα ήταν να βγούμε χωρίς τραύμα και χωρίς να έχουμε την αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου».

Με την υπόμνηση ότι «η ηλικία δεν είναι το παν» και υπογραμμίζοντας ότι ζητούμενο αποτελούν οι «φρέσκιες ιδέες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας χθες στο 7ο Thessaloniki Summit εμφανίστηκε με διαφορετική γραμμή πλεύσης μετά το «τελεσίγραφό» τους προς τους «6 συν 6», λέγοντας πως «χθες (σσ προχθές) είπα το πρωί σε μια συνέντευξή μου στο ράδιο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο λέω και τώρα δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά τους ή κάποια απόφαση, το οποίο σημαίνει ότι παραμένουν στη βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, «από τη στιγμή που παραμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μέρος της ομάδας μας και αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη», κατέληξε. Η νέα τακτική από πλευράς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποβλέπει σε βάθος, δηλαδή στο blame game, στην απόδοση των ευθυνών για την εσωστρέφεια στο κόμμα σε εκείνους που αποχωρούν, όταν και τα δημοσκοπικά ευρήματα της εταιρίας Prorata φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τρίτο με ποσοστό 10.5% και στην ίδια θέση με το ΚΚΕ, εντείνοντας τον προβληματισμό στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο, όταν ένα «κόμμα Αχτσιόγλου» (αν και με πιθανό επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση) καταγράφει ένα ποσοστό 4% και με δυνητική δεξαμενή 7%, σε περίπτωση που εμφανιστεί τις επόμενες μέρες στο πολιτικό προσκήνιο.

Πρωτοφανής και ανώμαλη κατάσταση

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις επί εποχής Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαμηλώνουν απότομα τη ρητορική της νέας ηγετικής ομάδας, αυξάνοντας παράλληλα τις αιχμές και τις πιέσεις προς την τάση «6 συν 6», προκειμένου να αποσαφηνίσει σε άμεσο χρόνο τις προθέσεις της. «Η κατάσταση που υπήρξε μέχρι τώρα ήταν πρωτοφανής και ανώμαλη. Δεν μας κάνει καλό, μας ζημιώνει. Είναι φανερό αυτό, φαίνεται και δημοσκοπικά, και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε καταρχάς αμφισβήτηση μιας καθόλα δημοκρατικής εκλογής, αυτό είναι το νούμερο ένα. Και οι διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις που πάντα θα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συζητηθούν στην πορεία προς το Συνέδριο» παραδέχτηκε χθες ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος παρατήρησε πως ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω, «δείχνοντας» προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου.

«Νέοι Αποστάτες»

Βολές κατά της τάσης «6 συν 6» δεν έλειψαν χθες και από το διαδίκτυο, καθώς ο γνωστός στιχουργός και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Μωραϊτης ανέφερε για την συγκεκριμένη ομάδα πως «Λένε ότι φεύγουν αύριο. Αν δεν έχουν βρει όνομα, να βοηθήσω: Νέοι Αποστάτες. Αρχικά: ΝΑ Με τα χέρια ορθάνοιχτα. Στα μούτρα της Αριστεράς. Στα μούτρα των ψηφοφόρων τους. Στα μούτρα μας», επαναφέροντας τη ρητορική περί «αποστασίας».

Σε αυτό το κλίμα, κείμενο στήριξης της νέας ηγετικής ομάδας κυκλοφόρησε στους κόλπους των «νεοπροεδρικών» του κόμματος, ζητώντας «επιτέλους να τελειώνει η εσωστρέφεια και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία όπως ακρίβεια, αισχροκέρδεια, υπερφορολόγηση, υποδομές, στεγαστικό πρόβλημα, κόκκινα δάνεια κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου οι τάσεις θα λειτουργούν ως ιδεολογικά ρεύματα συμβολής και όχι φράξιες, ομάδες και κόμματα μέσα στο κόμμα, ενώ η κυρίαρχη «τάση» θα είναι η δημοκρατία από τη βάση». 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη ο «δράκος» των Εξαρχείων: Είναι 23χρονος Σύρος - Είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού στα Γρεβενά

Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς

Ξύλο από την αστυνομία στο «Μαρακανά» - Καθυστέρησε η σέντρα στο Βραζιλία-Αργεντινή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης