Παραδοχή Κασσελάκη: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σωστά δεν θα είχα εκλεγεί» - Xαμηλώνει τον πήχη μετά τις δημοσκοπήσεις

Παραδοχή Κασσελάκη: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σωστά δεν θα είχα εκλεγεί» - Xαμηλώνει τον πήχη μετά τις δημοσκοπήσεις

«Ουδέποτε είπα ότι ένα άτομο με αλλαγή προέδρου θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όσα είχε ισχυριστεί στην προεκλογική του καμπάνια

kasselakis-vivlio
Πλούσια σε εξελίξεις και κυρίως δηλώσεις, ήταν η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποκαλύπτει τα επόμενα του βήματα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, να προχωράει σε σημαντικές παραδοχές και διαπιστώσεις όπως ότι αν ο ΣΥΡΖΙΑ λειτουργούσε σωστά δεν είχε εκλεγεί πρόεδρος. 

Ένα βήμα παρακάτω προχώρησε χθες ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς περιέγραψε ως εφικτή και επιθυμητή μαζί την συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα απαρτίζεται από όσες και όσους αποχωρήσουν, βγαλμένης κυριολεκτικά από τα σπλάγχνα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πονοκέφαλοι για την Κουμουνδούρου πολλαπλασιάζονται αυτόματα, ενόψει του δεύτερου κύματος διάσπασης του κόμματος, η οποία είναι θέμα ωρών να αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Δηλώνοντας επί της αρχής ότι «θα υπάρχουν κι εκεί διαφορές, αλλά δεν θα υπάρχει αυτή η τοξικότητα», ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την απόσταση που χωρίζει την «Ομπρέλα» από την τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» τώρα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο μέτωπο της μέχρι πρότινος «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «όσοι μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι φύγαμε, πρέπει να πούμε τι θέλουμε για αυτήν την χώρα, ποια είναι η ατζέντα, ποια είναι τα ζητήματα. Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι για την χώρα στα συντρίμμια του παλιού εμφυλίου. Ότι ειπώθηκε ειπώθηκε, όσοι φύγαμε φύγαμε, τώρα πρέπει να παράγουμε πολιτική». Κυρίως, όμως, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την «ομάδα Αχτσιόγλου» ο ίδιος απάντησε πως «οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν. Άλλο η διαφωνία και άλλο το τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε μετά το 2019, αλλά εντάθηκε τώρα με τις εσωκομματικές εκλογές», ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα να συγκροτηθεί μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με όσους αποχωρήσουν, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί από 10 έως 12 βουλευτές.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx3ts2t08gyh)


Αρχικά 10-12 βουλευτές

«Χρειάζονται 10 βουλευτές για να συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι εφικτός στόχος νομίζω. Μια τέτοια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: οικονομία, εργασιακά, πολιτισμό, υγεία… Αυτοί οι 10 ή 12 (ενν. βουλευτές) καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με μεγάλη σοβαρότητα», σημείωσε. Για την μορφή που θα μπορούσε να εκλάβει αυτή η συνεργασία, «θα δούμε μέχρι τις ευρωεκλογές αν είναι forum διαλόγου, εάν θα είναι κάτι περισσότερο από forum και κάτι λιγότερο από κόμμα», καταλήγοντας πως «θα δούμε αν θα μπορέσουμε να ομονοήσουμε: είναι άνθρωποι που φεύγουν, είναι άνθρωποι που μας παρακολουθούν και που δεν ήταν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενδιαφέρονται».

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος για τα επόμενα βήματά τους τηρούν τα μέλη της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου στον απόηχο της πανελλαδικής τηλεδιάσκεψής τους προχθές, όπου οριστικοποιήθηκε η πορεία εξόδου τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παρότι οι πιέσεις τόσο από στελέχη, όσο και μέλη της τάσης για έξοδο «εδώ και τώρα» είναι σχεδόν αφόρητες, τα ηγετικά στελέχη της τάσης φέρονται να επιθυμούν συντεταγμένη έξοδο, με το χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα, μετά και το χθεσινό μήνυμα που τους απέστειλε από τη ραδιοσυχνότητα του «Κόκκινου», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Όπως είπε, «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα. Ούτε εγώ έχω δικαίωμα να παίζω με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε, ωθώντας την τάση «6 συν 6» ακόμη περισσότερο προς το κατώφλι της εξόδου.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Κασσελάκης υπενθύμισε με νόημα πως «ακριβώς εξαιτίας αυτού του σεβασμού (σσ στο κόμμα), από την πρώτη στιγμή προσκάλεσα την κυρία Αχτσιόγλου στο γραφείο μου στη Βουλή και της προσέφερα όποιο ρόλο ήθελε». «Άρα όταν διαβάζω εγώ ότι ειπώθηκαν πράγματα, όπως ότι δεν υπάρχει συμβίωση με την τωρινή ηγετική ομάδα, ξέρετε τι σκέφτομαι; Μα, θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν αποδεχτεί την πρόσκλησή μου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»


«Ουδέποτε είπα ότι ένα άτομο με αλλαγή Προέδρου θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη»

Την ίδια ώρα, το διαφαινόμενο «διαζύγιο» της ομάδας Αχτσιόγλου με την Κουμουνδούρου, αλλά και οι χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου έρχεται τρίτος πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουν ρίξει απότομα το επίπεδο των προσδοκιών απέναντι στην νέα ηγεσία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να χαμηλώνει χθες κι άλλο τον πήχη.

«Για να μπορεί κάποιος να κυβερνήσει πρέπει να δείξει δείγμα γραφής στο διακύβευμα στο οποίο έχει μπροστά του. Για μένα αυτό το διακύβευμα είναι η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν και όλο το μήνυμα της καμπάνιας μου» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «εάν το θέμα ήταν αμιγώς προσωπικό, ποιος είναι ο πρόεδρος του κόμματος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός». Στο πλαίσιο αυτό, «ουδέποτε είπα ότι ένα άτομο με αλλαγή προέδρου θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη. Ουδέποτε είπα αυτό. Πάντα έλεγα ότι το κόμμα πρέπει να ανταποκριθεί στην κοινωνία. Να γειωθεί στην κοινωνία» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας… αποστάσεις από την προεκλογική του καμπάνια, όταν στο βίντεο της υποψηφιότητάς του στις 29 Αυγούστου, δήλωνε πως «Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει; Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx3wxtsyvh4p)


Πέρα από τις χαμηλές προσδοκίες, στις οποίες προσγειώνει σταδιακά το κοινό του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος επέλεξε μια ακόμη έκφραση «απογαλακτισμού» του από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, απαντώντας πως «δεν θα είχα τον Γιάννη Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών. Λέω την αλήθεια», αποδομώντας το πρώτο εξάμηνο της «πρώτη φορά Αριστεράς», το 2015. Από την κριτική του, ωστόσο, δεν εξαιρέθηκε ούτε η τελευταία πολιτική περίοδος, καθώς ο κ. Κασσελάκης εκτίμησε πως «το 41% δεν είναι επειδή η ΝΔ ξαφνικά έπεισε όλο τον κόσμο για τη χρηστή της διοίκηση. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους στην αποχή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -800.000 ψήφους νομίζω». «Σημαίνει απογοήτευση σε εμάς. Ότι δεν ήμασταν αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Και τα νούμερα τι δείχνουν; Ότι απλά αυτός ο κόσμος, ο οποίος έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθε να ξαναψηφίσει το ’23» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας την απόφασή του να κατέλθει στην κούρσα της διαδοχής, επειδή εντόπισε ένα «κενό στον προοδευτικό χώρο».

«Αν ο ΣΥΡΖΙΑ λειτουργούσε σωστά δεν θα είχα εκλεγεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ωστόσο και σε μια παραδοχή λέγοντας ότι  «αν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε όπως έπρεπε και είχε κοινωνική γείωση, πάγκο με στελέχη πέρα από τα προβεβλημένα και νέα άτομα, θα υπήρχε προφανώς κάποιος ο οποίος θα μπορούσε να πάρει τη θέση μου σήμερα. Δεν είναι ένδειξη σωστής λειτουργίες το ότι εκλέχτηκα. Το παραδέχομαι αυτό. Ο λόγος που εκλέχτηκα είναι ότι ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό».

Πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης

Με τα στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάρει την άγουσα για την έξοδο και την νέα ηγεσία του κόμματος να προειδοποιεί πως «δεν θα τελειώσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ», πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της εσωκομματικής κρίσης προανήγγειλε χθες το βράδυ, ο Πάνος Ρήγας. «Θα πρέπει να τελειώνουμε. Το είπε και ο Στέφανος, το μεσημέρι, στο ραδιόφωνο. Νομίζω θα υπάρξουν πρωτοβουλίες άμεσες. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες οι οποίες θα ολοκληρώσουν μια διαδικασία, να μπορούμε να πάμε μαζί ή να μην πάμε μαζί», δήλωσε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ24», στο Rise TV, χωρίς, ωστόσο, να καταστήσει σαφές τι είδους «πρωτοβουλίες» επεξεργάζεται η νέα ηγετική ομάδα, προκειμένου να τραβήξει χειρόφρενο στην πορεία εξόδου των «6 συν 6».

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο θανατηφόρα τροχαία στη Συγγρού - Νεκροί οδηγός ΙΧ και αναβάτης μοτοσικλέτας

Εμπρησμός τα ξημερώματα σε ψητοπωλείο στην Πεύκη – Ένας τραυματίας

«Πλησιάζουμε σε συμφωνία για εκεχειρία» δηλώνει ο ηγέτης της Χαμάς ενώ η Γάζα βομβαρδίζεται «από βορρά προς νότο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης