ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει στην Βουλή πρόταση για προανακριτική για τα Τέμπτη

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει στην Βουλή πρόταση για προανακριτική για τα Τέμπτη

Η έρευνα θα εστιάσει στον διαγωνισμό για τη σύναψη της σύμβασης 717 που προέβλεπε την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο

tempi
Την πρόθεση του να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των υπουργών και υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2013-2023 για τα Τεμπη ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στο ΚΚΕ που κατέθεσε αίτημα για εξεταστική επιτροπή για την ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η έρευνα θα εστιάσει στον διαγωνισμό για τη σύναψη της σύμβασης 717 που προέβλεπε την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και στους λόγους που δεν υλοποιήθηκε.

Το χρονικό πλαίσιο της έρευνας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά τις θητείες των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπιρτζη και Κώστα Καραμανλή στο αρμόδιο υπουργείο.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Αίτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κλείσιμο
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας. Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκ ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Περιφρονώντας η ΝΔ τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εισαγγελικό θεσμό, περιορίζεται στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να μην διερευνηθεί η εν λόγω υπόθεση και για να συγκαλυφθεί η όποια ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού της.

Ωστόσο, αυτό που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί το ΚΚΕ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα, επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη του τις σαφείς αναφορές στο ευρωπαϊκό πόρισμα περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών.

Όταν επί ένα χρόνο έχει ερευνηθεί ενδελεχώς η εν λόγω υπόθεση από την κατά τεκμήριο κορυφαία Εισαγγελέα της Ευρώπης, δεν χρειάζεται καμία Εξεταστική Επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αίτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμα €619.512 σε τρεις εταιρίες σχολικών ειδών για αθέμιτη κερδοφορία


Ιερείς ζητούν έμμεσα τον αφορισμό της Θέμιδος Μπαζάκα επειδή είπε «να πάψουν τα Θρησκευτικά από το σχολείο»


Νέα σύλληψη για πώληση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο στην Έδεσσα - Χειροπέδες σε 70χρονη που είχε σχεδόν 3 τόνους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης