Αδειάζουν Παπαπακωσταντίνου για τα αυθαίρετα
Εντείνουν τις εσωκομματικές πιέσεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτρέποντας τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Εντείνουν τις εσωκομματικές πιέσεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτρέποντας τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δώσει έστω και την τελευταία στιγμή, περισσότερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα στην εισπρακτική ρύθμιση για τα αυθαίρετα.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι λίγες αυτές φωνές «πνίγονται» από την ψηφοθηρική νοοτροπία του κοινοβουλίου που σχεδόν σύσσωμο (με εξαίρεση την αριστερά) τάσσεται υπέρ της ρύθμισης.
Την Πέμπτη κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ο υπουργός ΠΕΚΑ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο νομοσχέδιο, και δεν αποκλείεται να γίνουν και άλλες κατά την ψήφισή του την προσεχή Τρίτη.
Mετά την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που κρίνει αντισυνταγματική την ρύθμιση για τα αυθαίρετα, πληθαίνουν οι απόψεις που ζητούν να μπουν πραγματικές «κόκκινες γραμμές» με το παρελθόν και να ενταχθούν ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τα σημεία στα οποία χωλαίνει χρόνια τώρα η χώρα μας που είναι ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής κ. Κώστας Καρτάλης είναι από εκείνους που εισηγούνται στον κ. Παπακωνσταντίνου να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αναθεώρηση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.
Η ρύθμιση που για λόγους ΣτΕ ενέταξε στο νομοσχέδιο την πρόβλεψη ότι η αναστολή κυρώσεων ισχύει για 30 χρόνια, με την προϋπόθεση εντός 20ετίας να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο κ. Καρτάλης προτείνει να γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα γίνει καμία νέα νομοθετική ρύθμιση για την ευρεία τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων. «Δεν θα πρέπει να είναι επιτρεπτή εντός της επόμενης 15ετίας και μετά τη 15ετία να επιτρέπεται μόνο αν η Βουλή δώσει με πλειοψηφία 4/5 σχετική εξουσιοδότηση για την προετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης ή ΠΔ» σημειώνει.
Αλλαγές ζητά και σε ότι αφορά την αυστηριοποίηση των προστίμων, ειδικά σε πολίτες με υψηλά εισοδήματα ή σε περιοχές με αυξημένη εμπορική αξία καθώς και στη διεύρυνση του κοινωνικού προστίμου ώστε από τα 12.000 που είναι ο προσδιορισμός του οικογενειακού εισοδήματος για τα ΑΜΕΑ να ανέβει στα 22.000 ευρώ.
Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος αμφισβητεί ανοικτά ότι η απαγόρευση της μεταβίβασης ακινήτων που έχουν πολεοδομικές παρανομίες μπορεί να αναχαιτίσει τις αυθαιρεσίες στο μέλλον. Όπως σημειώνει ανάλογες ρυθμίσεις στο παρελθόν έχουν ακυρωθεί στην πράξη με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει και πάλι ρύθμιση που είναι αρκετή για να οδηγήσει σε νέες αυθαίρετες κατασκευές.
Αντιπροτείνεται να μην απαγορεύεται η μεταβίβαση, αλλά οποιαδήποτε στιγμή ξεκινά διαδικασία μεταβίβασης ενός κτιρίου (πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ) να γίνεται συγκριτικός έλεγχος άδειας και πραγματικής κατάστασης.
Με βάση ένα τέτοιο πιστοποιητικό πολεοδομικής επάρκειας (που προτείνεται να γίνει το βασικό έγγραφο κάθε μεταβίβασης) θα ελέγχεται αν έχει δημιουργηθεί υπεραξία από παράνομη κατασκευή.
Σε περίπτωση που ολόκληρο ή μέρος του κτιρίου δεν καλύπτεται από άδεια (και δεν έχει τακτοποιηθεί με τη ρύθμιση που τώρα ετοιμάζεται) το 60-70% της αντικειμενικής άξιας αυτού του αυθαιρέτου μέρους του κτιρίου πρέπει να περιέρχεται στο κράτος ως εισφορά μεταβίβασης, επιστρέφοντας έτσι την υπεραξία που δημιουργήθηκε στην κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr