Συνέδριο Κύκλου Ιδεών: Σαφή τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνει ο Βενιζέλος

Συνέδριο Κύκλου Ιδεών: Σαφή τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνει ο Βενιζέλος

Έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο καταγράφει «ασυμετρίες» στο πολιτικό σύστημα της χώρας σε σχέση με την κοινωνία, στον τρόπο διακυβέρνησης και τις διεθνείς προκλήσεις

venizelos-m
«Ασσυμετρίες και εθνική ατζέντα» είναι το θέμα του ετήσιου Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με την παρουσίαση σχετικής έρευνας της της METRON ANALYSIS.

Παρόντος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και αρκετών θεσμικών παραγόντων, ο επικεφαλής της δημοσκοπικής εταιρείας, Στράτος Φαναράς περιέγραψε τα νέα ευρήματα και δεδομένα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσε και σχολίασε τα βασικά σημεία του γκάλοπ. Η έρευνα καταγράφει ασυμετρίες στο πολιτικό σύστημα της χώρας σε τρία επίπεδα- δηλαδή σε σχέση με την κοινωνία, σε σχέση με τον τρόπο που διακυβερνάται η χώρα και σε σχέση με τις διεθνείς προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

venizelos-4
venizelos-3


Κλείσιμο
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν διαταράσσονται οι πολιτικοί συσχετισμοί που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές αλλά το μήνυμα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι: αφενός στη κυβέρνηση να μην επικαλείται πώς όλα κρίθηκαν με το αποτέλεσμα των εκλογών κι αφετέρου προς τη αντιπολίτευση πως χρειάζεται ολοκληρωμένη κοινοβουλευτική προσέγγιση των πραγμάτων. «Παρότι είναι δύσκολο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος να εμφανιστεί μια αυτόνομη εναλλακτική πλειοψηφική κυβερνητική πρόταση, το δίλημμα είναι: «Ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την διαμορφώσουν το καθένα μόνο του ή θα πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών που όμως το εκλογικό σύστημα τις αποκλείει», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μίλησε για τις ευρύτερες εξελίξεις, στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και τη διεθνή κοινότητα.

venizelos-2
venizelos-1


Ο κ. Φαναράς αναφέρθηκε στην εικόνα παγίωσης των πολιτικών συσχετισμών και σε άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ το σύνολο των ομιλητών του τριήμερου Συνεδρίου θα εστιάσουν επίσης στα ζητήματα των ασσυμετριών στο πολιτικό σύστημα, από τη δική του οπτική ο καθένας. Το Συνέδριο θα κλείσει με το διάλογο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ντόρας Μπακογιάννη την Τετάρτη το απόγευμα.

Παρακολουθήστε τις εργασίες του Συνεδρίου

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII  - 1η Ημέρα


Λιβάνιος, Ξανθόπουλος και Αποστολάκη για την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη τοποθετήθηκαν για τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα» και καταδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα.

Ο κ. Λιβάνιος, ερωτηθείς από τον συντονιστή δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, για το αν τον προβληματίζει ότι οι ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική, παρατήρησε ότι γενικά οι δείκτες στην ποιότητα της δημοκρατίας ειδικά μετά την κρίση του 2010 καταγράφουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι παρά αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι πρώτη φορά που κόμμα να είναι σχεδόν 8 χρόνια πρώτο στις δημοσκοπήσεις. «Αυτά τα χρόνια έγιναν σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά στρώματα. Η ΝΔ κέρδισε τη Β' Πειραιά, βγήκε πρώτο κόμμα στο Πέραμα, τον Κορυδαλλό και το Κερατσίνι, ενώ ήταν πέμπτο ή έκτο κόμμα τον Μάιο του 2012. Πρώτη φορά κεντροδεξιό κόμμα πήρε μεγαλύτερο ποσοστό στην Αττική από ότι στην υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Λιβάνιος.

Ο κ. Ξανθόπουλος, για το ότι 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι το κόμμα θα κάνει ισχυρή αντιπολίτευση, παραδέχτηκε ότι «εάν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πολιτικό και ιδεολογικό πρόβλημα που προέκυψε στις γραμμές μας δεν μπορούμε να μιλάμε για μια αξιόμαχη και ανατρεπτική αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο για μια εν δυνάμει κυβέρνηση».

Η κα. Αποστολάκη από την πλευρά της απέδωσε το ότι μόνο το 33% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται κομματικά ταυτισμένο, αφενός στην απονομιμοποίηση της πολιτικής και των κομμάτων των τελευταίων χρόνων αφετέρου στην «θανατηφόρο ρήξη» που υπέστη στα χρόνια της κρίσης το ΠΑΣΟΚ με πλατιές κοινωνικές πλειοψηφίες που το στήριξαν. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «είναι σήμερα ένα κόμμα που εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης ως το καταλληλότερο κόμμα να αναδειχθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την σημερινή μονοκομματική ηγεμονία είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Νέα βίντεο και στοιχεία για χρήση νοσοκομείων από τη Χαμάς - Βρέθηκαν οπλοστάσια σε σπίτια στη Γάζα

Άντονι Μπλίνκεν: Στάση στην Κρήτη για το αεροσκάφος του Αμερικανού ΥΠΕΞ πριν μεταβεί στην Τουρκία

Νέα επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ: Σφαγιάζονται αθώοι στη Γάζα, δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης