Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ διατηρεί τις δυνάμεις της, o ΣΥΡΙΖΑ δίνει ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ και οι μεταρρυθμίσεις γίνονται crash test

Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ διατηρεί τις δυνάμεις της, o ΣΥΡΙΖΑ δίνει ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ και οι μεταρρυθμίσεις γίνονται crash test

Στη δημοσκόπηση της MRB η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 1,3% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ

kalpi___
Η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για το Open ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των μετρήσεων που αποτυπώνουν ένα σκηνικό απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης - παρά το γεγονός ότι οι κρίσεις των πολιτών για σημαντικά ζητήματα δεν είναι ευνοϊκές - μια δημοσκοπική απίσχναση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα ανοιχτό πλέον ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, με την «ψαλίδα» των δύο κομμάτων να εμφανίζεται διαρκώς μειούμενη.

Επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, στο ποσοστό με αναγωγή η ΝΔ λαμβάνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,9%, το ΚΚΕ 9,6%, η Ελληνική Λύση 7,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η ΝΙΚΗ 3,4%, το ΜέΡΑ25 3,2% και οι Σπαρτιάτες 2,5%. Με άλλα λόγια, το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει ελαφρές απώλειες, με κατεύθυνση κυρίως προς τα δεξιά, όπου η Ελληνική Λύση αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πόλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μεγάλες τάσεις αποσυσπείρωσης και προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς τα πιο αριστερά κόμματα και συγκεκριμένα το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργία, στο μεταξύ, τα μεγέθη είναι απλώς μη συγκρίσιμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την προτίμηση περίπου του 38% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,2% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,4%.

MRB-18Α
MRB-18Β
MRB-16Α


Κλείσιμο
Οι πολιτικοί δείκτες της έρευνας, πάντως, δεν προκαλούν και... ενθουσιασμό για τη ΝΔ, με δεδομένο ότι το έργο της κυβέρνησης αποτιμάται θετικά από το 33% των ερωτηθέντων, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό άνω των 2/3 εκτιμά ότι το περίφημο rotation δεν έχει λειτουργήσει θετικά. Την ίδια ώρα, όμως, οι πολιτικοί δείκτες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα χειρότεροι, με δεδομένο ότι παρουσιάζει τάση αποσυσπείρωσης χωρίς φρένο, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% απαντά πως η πορεία του του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του κ. Κασσελάκη, ενώ το 39,4% απαντά πως παραμένει η ίδια ή βελτιώνεται. Ακόμα και στο θέμα των εσωκομματικών διαφωνιών, πάντως, μόλις το 42,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη στάση του κ. Κασσελάκη, κάτι που ίσως εξηγεί και την ενδεχόμενη ανάκρουση πρύμνας από μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

MRB-10
MRB-11


Οι μεταρρυθμίσεις κρίνουν την κυβέρνηση

Η έρευνα της MRB έρχεται να πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τα πεπραγμένα της, καθώς η αντιπολίτευση αδυνατεί να ανοίξει βηματισμό ανατροπής. Για παράδειγμα, ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις στον κλάδο των δικηγόρων για το θέμα των τεκμαρτών εισοδημάτων, αρκετές εκ των οποίων προέρχονται και από γαλάζια στελέχη που προαναγγέλλουν δυναμικές αντιδράσεις, αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο. Από την άλλη, πιο ήπια στάση τηρούν άλλα επαγγελματικά σωματεία, όπου η ΝΔ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα οι γιατροί.

Από την άλλη, ποικίλες αντιδράσεις στο εσωκομματικό περιβάλλον έχει προκαλέσει και το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και αλλάζει άρδην τον τρόπο διορισμών των διοικητών και υποδιοικητών δημοσίων οργανισμών και έχει την ισχυρή στήριξη του Μαξίμου. Στήριξη που τεκμηριώθηκε και από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαδικασία συζήτησής του προχθές. Στην κυρία Κεραμέως, κατά πληροφορίες του protothema.gr, έχουν φτάσει αντιδράσεις από «γαλάζια» στελέχη, ενώ και υπουργοί κάνουν παρασκηνιακές προσπάθειες να εξαιρέσουν οργανισμούς της εποπτείας τους από τον κεντρικό έλεγχο. Οι προσπάθειες και τα παράπονα, πάντως, έχουν πέσει και θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

MRB-05
MRB-06


Η ψαλίδα που κλείνει

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι, με δεδομένη την πρωτόγνωρη εσωκομματική ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του χάνει έδαφος και το ΠΑΣΟΚ «τσιμπάει», έστω αργά, αλλά μεθοδικά. Αποτέλεσμα, η ψαλίδα των περίπου 6 μονάδων στις εθνικές εκλογές, δημοσκοπικά τουλάχιστον, να κλείνει προοδευτικά και το ΠΑΣΟΚ να «κλείνει τα αυτιά του» σε όποια κελεύσματα συμπόρευσης ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, με δεδομένη την ελπίδα του να γίνει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

19


Ειδήσεις σήμερα:

Επιστρέφει η επιδότηση ρεύματος, με βάση τον... Ταχυδρομικό Κώδικα - Τι θα ισχύσει για 1.000.000 νοικοκυριά

Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Αθηνά Κρόσμπι: Η «βασίλισσα ομορφιάς» με την οποία o Μάθιου Πέρι είχε το τελευταίο του... γεύμα - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης