Αλλαγή γραμμής πλεύσης πίσω από τα ραντεβού Κασσελάκη - Το παρασκήνιο των επαφών και οι… κομαντάντε

Αλλαγή γραμμής πλεύσης πίσω από τα ραντεβού Κασσελάκη - Το παρασκήνιο των επαφών και οι… κομαντάντε

Φυγή προς τα εμπρός και γείωση με τα καθημερινά προβλήματα επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Θυελλώδης προβλέπεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

kasselakis-5
Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανήμερα το απόγευμα της εθνικής επετείου του «Όχι», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης αναζητούσε μια σειρά από «ναι» σε έναν γύρο τηλεφωνημάτων με αποδέκτες τους κορυφαίους πολιτικούς πρωταγωνιστές της χώρας. Μετά την μεσημεριανή του βόλτα στους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της συμπρωτεύουσας, ο κ. Κασσελάκης σχεδίαζε τη «θεσμική αντεπίθεσή» του, αναζητώντας πρώτα από όλους στο τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει πλήρως την ατζέντα από την κρίση διαρκείας στο κόμμα στη σκιά των δημοσκοπήσεων, αλλά και να εκπέμψει μήνυμα στιβαρού αντιπολιτευτικού λόγου, η επιστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη διήμερη περιοδεία του υπηρετεί τη «φυγή προς τα μπρος», αλλά και τη «γείωση με τα καθημερινά προβλήματα», όπως μετέδιδε χθες η Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή σελίδα του ημερολογίου του κ. Κασσελάκη περιλαμβάνει στις 9.30 π.μ συνάντηση την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, στο Άρειο Πάγο και τρεις ώρες αργότερα επίσκεψη στην έδρα του ΑΣΕΠ, προκειμένου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Το θεσμικό πρόσημο των επαφών του κ. Κασσελάκη εγκαινιάζει την νέα αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την οποία ο νέος Πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να ξεδιπλώσει διεξοδικά κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το γεγονός ότι θα παρίστανται στη συνεδρίαση οι Τομεάρχες του κόμματος στέλνει σαφές μήνυμα διαρκούς αντιπολιτευτικής επαγρύπνησης για την Κουμουνδούρου, η οποία όχι μόνο δεν σκοπεύει να αφήσει τίποτα αναπάντητο, αλλά αντιθέτως αποβλέπει στην κατάθεση προτάσεων για κάθε πεδίο πολιτικής, ξεκινώντας από την πολιτική προστασία μέχρι τον προϋπολογισμό.

Άλλωστε, η ακρίβεια, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση με αιχμή την αλλαγή της επιλογής προϊσταμένων περιλαμβάνονται επισήμως στην σημερινή ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην οποία ο κ. Κασσελάκης προσέρχεται με ενωτική διάθεση, χωρίς, ωστόσο, να έχει αναθεωρήσει για τις τελευταίες αποφάσεις του και πάντως όχι για τις διαγραφές. Αντίθετα, «προεδρικά» στελέχη εξηγούσαν πως «η ενότητα προϋποθέτει τον σεβασμό» και ότι «στο όνομά της δεν μπορεί να διαπράττονται λεκτικές απρέπειες, απουσία κάθε ίχνους συντροφικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης δε φέρεται διατεθειμένος να ανακαλέσει την παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα προς διαγραφή, ακόμη και αν η οριστικοποίηση της αποπομπής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να πάρει εβδομάδες, μέχρι η Επιτροπή Δεοντολογίας να την εγκρίνει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

Κλείσιμο
Σε επίπεδο νέας ηγετικής ομάδας, όμως, η ατμόσφαιρα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο τέλος η κρίσιμη μάζα που θα ωθήσει τα πράγματα προς τις διαγραφές, αν και άπαντες η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου προβλέπεται θυελλώδης. Μέχρι τότε, ο κ. Κασσελάκης θα περιοδεύει εντός και εκτός των τειχών, αποβλέποντας παράλληλα στην οικοδόμηση ενός συμπαγούς αντιπολιτευτικού μετώπου, στο «δημοκρατικό τόξο». Αυτό ερμηνεύει τις προσκλήσεις που απηύθυνε για συνάντηση σε αμφότερους τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη (με τον οποίο θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή), αλλά και προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να βλέπει τον επικεφαλής του Περισσού σε περίπου δέκα μέρες.

Η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο δεν εκπορεύεται μόνο από την αγωνία των φυγόκεντρων δυνάμεων που πυροδοτεί η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και από την απόπειρα της Κουμουνδούρου να σταθεί ενώπιος ενωπίω με την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τα τρωτά σημεία της. Για το λόγο αυτό, ο κ. Κασσελάκης «εγκαινιάζει ένα νέο στυλ» απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν χθες πρόσωπα με βαθιά γνώση των γεγονότων, καθώς πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν φέρεται διατεθειμένος να προσπερνά τα κακώς κείμενα, εκθέτοντάς τα ακόμη και κατ’ ιδίαν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η επιστροφή στα… βασικά, δηλαδή σε ένα πλαίσιο θεσμικών επαφών και επικεντρώνοντας τη δύναμη πυρός της στην καθημερινότητα συνιστά, την ίδια ώρα, την καλύτερη απάντηση της Κουμουνδούρου στους εσωκομματικούς επικριτές της, καθώς οι εστίες εσωστρέφειας περιορίστηκαν, αλλά δεν καταλάγιασαν.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο πρώην Υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας εγκάλεσε τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «αποδεικνύεται παράγοντας διχασμού και αποσταθεροποίησης εκ των πραγμάτων. Με τον ίδιο δεν έχω να χωρίσω τίποτα» είπε αρχικά ο κ. Δρίτσας. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δρίτσας ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει δικαίωμα να δοκιμαστεί στον χρόνο». Και πρόσθεσε: «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια φυγή προς τα εμπρός. Ο ίδιος όμως δεν μπορεί να παίρνει μια πρωτοβουλία και να θέτει υποψηφιότητα σε ένα κόμμα που δεν ήταν μέλος. Δεν το είχαμε φανταστεί και προβλέψει αυτό».

Μάλιστα, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει το δικό του κόμμα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήθελε να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, το υπερβολικά μεγαλόψυχο κόμμα, έπρεπε να μπει στον ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει και όχι να προχωρήσει στο ιστορικό ατόπημα, το πρωτοφανές παγκοσμίως να ζητήσει να εκλεγεί πρόεδρος».

Βολές κατά του κ. Δρίτσα εξαπέλυσε τις επόμενες ώρες ο Βουλευτής του κόμματος, Παύλος Πολάκης, λέγοντας πως ««όταν πας και προσκυνάς στο ΣΚΑΙ για πέντε λεπτά δημοσιότητας για να εξυπηρετήσεις την εσωκομματική σου ομάδα, τότε ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΘΟΔΩΡΗ!!(και εκφράζομαι ήπια)», ενώ «Κομαντάντε Δρίτσα» χαρακτήρισε τον πρώην Υπουργό ο Νίκος Καρανίκας, επισημαίνοντας πως «άχρηστη και ανίκανη αριστερά η αριστερά που αρνείται το μέλλον και συκοφαντεί το παρόν υποτιμώντας τον λαό».

Σε αυτό το κλίμα, ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης καλείται σήμερα να βάλει τέλος στη «λευκή απεργία» ορισμένων εκ των στελεχών του, να στοχεύσει μετωπικά την κυβέρνηση, αλλά και να γεφυρώσει τις διαφορές με τις προοδευτικές δυνάμεις και ιδίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην Υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη. Ο τελευταίος επανήλθε χθες επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για «ομογενοποίηση» των δύο πολιτικών χώρων, «βάφοντας» τον ήλιο κόκκινο για τις ανάγκες της συνύπαρξης, στα χρώματα δηλαδή που παίρνει, λίγο πριν δύσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Η στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν το σπίτι υπαρχηγού της Χαμάς

Σε δύο μέτωπα οι συγκρούσεις IDF-Xαμάς στη Γάζα - Ο Νετανιάχου απέρριψε την κατάπαυση του πυρός

Από 100 έως 3.000 ευρώ το μπόνους για όσους «καρφώνουν» τις «μαϊμού» αποδείξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης