Δημοτικές εκλογές: Προοδευτικό «ντιμπέιτ» για τη νίκη στον β' γύρο - «Αλαζονεία» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, με «αυτονομία» απαντά το ΠΑΣΟΚ

Δημοτικές εκλογές: Προοδευτικό «ντιμπέιτ» για τη νίκη στον β' γύρο - «Αλαζονεία» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, με «αυτονομία» απαντά το ΠΑΣΟΚ

Τα δύο κόμματα διασταύρωσαν χθες μέσω… πηγών τους τα ξίφη τους, με φόντο το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα - H κόντρα περί συνεργασιών και η αλλαγή κλίματος στο ΠΑΣΟΚ

kasselakis-androulakis-arthrou
Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο διήρκεσε το κλίμα ομόνοιας στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής διασταύρωσαν χθες μέσω… πηγών τους τα ξίφη τους, με φόντο το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρότι Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη πανηγύρισαν την αλλαγή σκυτάλης στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, όπως και την επικράτηση του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η νίκη δεν έχει πολλούς «πατέρες», όπως άφησαν να διαφανούν αμφότερα τα κομματικά επιτελεία τους.

Για την Κουμουνδούρου, «ο κύκλος της ήττας έκλεισε» μετά την απώλεια σημαντικών παραδοσιακών «κάστρων» της ΝΔ με την συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αν και αγκάλιασε τους «πασοκογενείς» υποψηφίους, υπονοώντας πως συνετέλεσε στην επικράτησή τους με αριθμητικούς όρους. «Μην περάσουμε από τη γαλάζια αλαζονεία στην πράσινη αλαζονεία» συνέστησε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, προσθέτοντας πως «να μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, πώς ήταν το ποσοστό του κ. Δούκα την προηγούμενη Κυριακή, οριακά πάνω από τον Κώστα Ζαχαριάδη, και πώς έγινε η μεγάλη ανατροπή, με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η στάση του ίδιου του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αθήνα και η στάση του κόμματος συνολικά», τόνισε.

Η μετάβαση από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία αποτελεί τη βασική γραμμή άμυνας της Κουμουνδούρου ως προς την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το βασικό της επιχείρημα απέναντι στην κοινωνία μπροστά στο ενδεχόμενο -αν όχι την ανάγκη- προοδευτικών συνεργασιών, που η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιδιώκει. «η αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» ανέφεραν χθες κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας την προσπάθεια να σπάσει η πολιτική απομόνωση της Κουμουνδούρου, διαχωρίζοντας παράλληλα τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπανδρέου.

«Να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές»

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς» επισήμανε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως «η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει». Ωστόσο, «το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής» παρατήρησε η Κουμουνδούρου, καθώς διαπίστωνε πως «δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία».

Στον αντίποδα, «εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών» μετέδιδαν κομματικές πηγές, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς «η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» ξεκαθάρισαν, καλώντας «να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία».


Αλλαξε το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

Κλείσιμο
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διαπίστωναν χθες πως είναι «μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου», για να προσθέσουν με νόημα ότι «οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ». «Εξαρχής είχαμε προτεραιότητα τις προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω και την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη. Νέα πρόσωπα με επάρκεια και καθαρό προοδευτικό λόγο, είναι αυτά που απέδειξαν ότι μπορούν να γυρίσουν σελίδα για την πατρίδα μας» ανέφεραν από πλευράς τους πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή η στρατηγική μας ήταν νικηφόρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχιστεί».

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με αυτοδιοικητικά στελέχη, με ανθρώπους από την κοινωνία, με σχέδιο και όραμα. Στο πρόσωπο του κ. Δούκα αντικατοπτρίζεται η νέα εποχή, η οποία απηχεί ανανέωση, επάρκεια, ήθος και σεβασμό» εξήγησε, από πλευράς του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από όλη την Ελλάδα από χθες στη Χαριλάου Τρικούπη αποτυπώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άλλο, δυναμικό κλίμα για το κόμμα ενόψει των Ευρωεκλογών.


Σε ανοιχτή γραμμή ο Κασσελάκης

Στο ενδιάμεσο, παρακολουθώντας στενά από την Νέα Υόρκη την έκβαση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε χαρακτηριστικά στους συνεργάτες του «αυτή είναι η πρώτη “ήττα” του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα είναι η τελευταία. Οι πολίτες έδειξαν πως δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης», για να συγχαρεί τηλεφωνικά στη συνέχεια τους Δημήτρη Κουρέτα, Χάρη Δούκα και Στέλιο Αγγελούδη, αλλά και άλλους δημάρχους που στήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους οποίους τόνισε πως έδωσαν ένα μήνυμα «αντεπίθεσης» των Προοδευτικών δυνάμεων. Παράλληλα, στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με τα αποτελέσματα που παράγουν οι «προοδευτικές συνεργασίες», την εκκίνηση διαλόγου για την κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές ζήτησε χθες ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, αποτιμώντας ως «ανοιχτόμυαλή» τη δήλωση του κ. Παπανδρέου.

«Ντιμπέιτ» Σπίρτζη - Σκουρλέτη

Όπως είπε, να ξεκινήσει διάλογος της Κουμουνδούρου με το ΠΑΣΟΚ «ακόμα και για κοινή κάθοδο στις Ευρωεκλογές», λέγοντας για τον πρώην Πρωθυπουργό πως η δήλωσή του αφορά τα πρόσωπα «που θέλουν να ξεπεράσουν μια στενή λογική και θέλουν να εκφραστεί ενιαία ο δημοκρατικός χώρος».

«Αν δεν σταματήσει η λογική μιας στενόμυαλης τακτικής από τα δύο κόμματα, τότε θα συνεχιστεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας ότι σύμπραξη «πρέπει θεσμικά και συγκροτημένα, συντεταγμένα τα δύο κόμματα να ξεκινήσουν έναν κύκλο διαλόγου και στα όργανά τους και μεταξύ τους, να βρουν την ελάχιστη κοινή συμφωνία που θα τους επιτρέψει την κοινή συμπόρευση και συνεργασία ακόμα και για κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές». «Να ηγηθεί όποιον επιλέξει ένα μεγάλο πλατύ συνέδριο ή μια διαδικασία που θα επιλεγεί» περιέγραψε ακόμη ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας πως «όσο περνάει ο καιρός πολλά περισσότερα στελέχη θα μπορούν να εκφραστούν πιο ελεύθερα ξεπερνώντας τα στενά κομματικά όρια των δύο κομμάτων».

Στον αντίποδα, εντελώς αντίθετος στα περί συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο πρώην Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας «ναι» στη συγκρότηση συμμαχιών μεταξύ Αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων. «Αν το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι μιας μελλοντικής ένωσης προοδευτικών δυνάμεων, απέναντι στη ΝΔ, αυτό θέλει προϋποθέσεις και όρους, είναι κάτι που δεν πετύχαμε στις προηγούμενες εκλογές» παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές πως «από τότε που δώσαμε στη διεύρυνση του χώρου μας, την προοπτική της εγκατάλειψης της Αριστεράς, άρχισε η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Διάνα και η Πολιτική Γραμματεία

Ακόμη και εκτός ημερησίας διάταξης, πάντως, το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, στις 5 το απόγευμα, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να τοποθετηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς αν και στην Αμερική, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος, προχωρώντας μετά τον iSyriza, στη δημιουργία μικρών «think tanks», για να παροχετεύουν το κόμμα με ιδέες και προτάσεις. Κάνοντας την έκπληξη, ο κ. Κασσελάκης ανέθεσε στην υποψήφια βουλευτή, Διάνα Βουτυράκου το ρόλο της συντονίστριας για την άρτια στελέχωση αυτών των μικρών «think tank», με τον κ. Κασσελάκη να καταλήγει πως «η Διάνα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω στα στελέχη του μέλλοντος. Και θα είναι από εδώ και πέρα στην πρώτη γραμμή ανάδειξής τους μαζί μου».




Ειδήσεις σήμερα:

Τελεσίγραφο Μητσοτάκη σε Ράμα για Μπελέρη

44χρόνος βίασε 93χρονη και 95χρονη σε νοσοκομείο της Γαλλίας - Η μια πέθανε από καρδιακή προσβολή


Αλλάζει σήμερα ο καιρός - Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης