Δημοτικές εκλογές 2023: Οι ανατροπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με Δούκα και Αγγελούδη και η τρίτη θητεία Πελετίδη στην Πάτρα

Δημοτικές εκλογές 2023: Οι ανατροπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με Δούκα και Αγγελούδη και η τρίτη θητεία Πελετίδη στην Πάτρα

Μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ να τριπλασιάζει τις ψήφους του - Κοντά στο 70% το ποσοστό του νέου δημάρχου της συμπρωτεύουσας - Ανανέωσε εκ νέου τη θητεία του ο Πελετίδης

dhmoi-arthroi
Μέσα σε μια εβδομάδα ο Χάρης Δούκας κατάφερε να τριπλασιάσει τον αριθμό των ψήφων που έλαβε και έκανε μια μεγάλη εκλογική ανατροπή κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη, όντας πλέον εκείνος ο νέος δήμαρχος Αθηναίων. Παράλληλα, σαρωτική ήταν η νίκη του Στέλιου Αγγελούδη στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον τέως -πλέον- δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στην Πάτρα ο Στέλιος Πελετίδης ανανέωσε για δεύτερη φορά την θητεία του πηγαίνοντας για τρίτη πενταετία.

Μεγάλες και ενδιαφέρουσες μετακινήσεις ψηφοφόρων συνδέθηκαν με την ανατροπή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα και το ποσοστό γύρω στο 56% που έλαβε. Ο υποψήφιος Δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κατάφερε μεταξύ του πρώτου γύρου και του δεύτερου γύρου να διεισδύσει σε εκλογικά κοινά τόσο του απερχόμενου Δήμαρχου, Κώστα Μπακογιάννη, όσο και των παρατάξεων που αποτελούσαν μέχρι τώρα την αντιπολίτευση στο Δήμο.

Με μια πρώτη ανάγνωση (και την ενσωμάτωση ψήφων γύρω στο 98%) φάινεται καθαρά η “μεγάλη εικόνα”:  Ο κ. Δούκας κατάφερε στο δεύτερο γύρο να “μαγνητίσει” πάνω από 62.000 ψηφοφόρων, ενώ στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 19.842 ψήφους. Απόψε δηλαδή κέρδισε με 43 χιλιάδες και πλέον ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 57.800 ψήφους και τώρα περίπου 8,5 χιλιάδες λιγότερες.  Είναι προφανές ότι ο Χάρης Δούκας έλαβε “ψήφο εμπιστοσύνης” και από ψηφοφόρους που στήριξαν στον πρώτο γύρο άλλους συνδυασμούς, όπως του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος είχε λάβει 18.668 ψήφους και 13, 36%.

«Ξέρω καλά πως ανέλαβα μεγάλη ευθύνη» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις 
μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογώνΑφού ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν, είπε: «Η πόλη αλλάζει σελίδα. Ξέρω καλά πως ανέλαβα μεγάλη ευθύνη. Οι πολίτες κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να κάνουμε την Αθήνα όπως την ονειρευόμαστε. Ευχαριστώ τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναίο και σε κάθε Αθηναία για να κάνουμε την πόλη όπως της αξίζει», καταλήγοντας: «Το πιο ωραίο ταξίδι τώρα ξεκινάει. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw97mnm8u961)



Το ντιμπέιτ

Αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της Αθήνας εκτιμάται ότι έπαιξε η διεξαγωγή του debate, το οποίο παρακολούθησαν 258 χιλιάδες τηλεθεατών, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στον πρώτο γύρο στις κάλπες της Αθήνας.

Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα φέρνει λοιπόν στην πλατεία Κοτζιά το Χάρη Δούκα και μια ισχυρή ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού σύμφωνα με το 56%, ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του, εκλέγονται 26 δημοτικοί σύμβουλοι.

Συγκεκριμένα εκλέγονται οι: 

Μπέη - Καραμπότσου Ρωξάνη- Ευαγγελία του Δημητρίου
Αποστολόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη
Γεννηματά Ιωάννα (Τζίνη) του Βασιλείου
Στρατηγάκη Μαρία του Πέτρου
Δούρου Όλγα του Αχιλλέα
Βασιλείου Χριστίνα του Νικολάου
Γιαννοπούλου Καλλιόπη (Πόπη) του Δημητρίου
Αγρόγιαννη - Μουκριώτου Ζαχαρία (Ζαχαρούλα) του Ιωάννη
Λαλιώτης Νικόλαος του Ιωάννη
Χειμωνάς Αθανάσιος του Γεωργίου
Γιάνναρος Γεώργιος-Κωνσταντίνος του Γρηγορίου
Σκουμπουρδή Αρτεμις του Νικολάου
Ζωντήρου Ελένη του Γεωργίου
Μπάρκα Βασιλική του Δημητρίου
Ευαγγελίδου Μαρία (Μάρω) του Ιωάννη
Χρυσόγελος Νίκος του Περικλή
Σιδερή Δήμητρα του Ζαννή
Γεωργιάδης Θωμάς του Σάββα
Γιαννόπουλος Ευάγγελος του Αργυρίου
Φούντζουλα Ασήμω (Μίνα) του Πέτρου
Χαρλαύτης Παναγιώτης - Πάρης του Χρήστου
Μαντζαβίνου Ελένη (Ελενα) του Νικολάου
Γραμματικόγιαννης Ανδρέας του Θωμά
Βελεγράκης Εμμανουήλ (Μανόλης) του Ιωάννη
Λιμνιωτάκη Δέσποινα του Ιωάννη και
Καββαθάς Τρύφων του Ιωάννη

Η νίκη του Αγγελούδη στην Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη καλωσόρισε τον 62ο δήμαρχό της, ο οποίος είναι ο Στέλιος Αγγελούδης που κατάφερε να επικρατήσει εκλογικά επί του Κωνσταντίνου Ζέρβα.  Με ποσοστό που ξεπέρασε το 67%, ο κ. Αγγελούδης νίκησε στον δεύτερο πολύ μεγάλο δήμο της χώρας και υποσχέθηκε εκείνος και η ομάδα του να εργαστούν «για τους ανθρώπους αυτής της πόλης, γιατί το αξίζουν».

«Η όμορφη Θεσσαλονίκη μίλησε», τα χαρακτηριστικά του λόγια, ενώ ευχαρίστησε όχι μόνο τους ψηφοφόρους, αλλά και όσους έκαναν άλλη επιλογή για τον δήμο. «Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς», είπε, «για τους ανθρώπους της πόλης μας». Σημείωσε δε, πως είναι «δική μας η ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους».

Ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους, αλλά έκανε ιδιαίτερη μνεία στους υποψήφιους του συνδυασμού του. Τους χαρακτήρισε «υπέροχους ενεργούς πολίτες», οι οποίοι «τον εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτή την όμορφη περιπέτεια όμορφο ταξίδι για την πόλη μας».

«Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί», τόνισε, «για μια καλύτερη καθημερινότητα, για καλύτερη φροντίδα και δράση για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει». «Είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στην πόλη όλα αυτά που της χρωστάμε».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw97kp5ky5ox)


Τρίτη θητεία για Πελετίδη

Κλείσιμο
Την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου Πατρέων κατάφερε να επιτύχει στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κώστας Πελετίδης.

«Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν έγινε κατορθωτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πελετίδης στην πρώτη του δήλωση.

Μέσα σε χειροκροτήματα, κλίμα ενθουσιασμού και χαράς οι δηλώσεις του Κώστα Πελετίδη που αναδείχθηκε δήμαρχος για τρίτη συνεχή φορά στην Πάτρα.

Posted by Κώστας Πελετίδης - Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων on Sunday, October 15, 2023
 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν έγινε κατορθωτό.

Συνεχίζουμε, όλοι μαζί. Δεν μένουμε στην περιγραφή. Οι ανάγκες της πόλης μας και τα βάσανα του πατραϊκού λαού έχουν αιτίες. Μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια. Ό, τι χάνουμε εμείς το κερδίζουν οι λίγοι. Η μαχητική διεκδίκηση, το δίκιο μας από την εκάστοτε κυβέρνηση θα συνεχιστεί. Οι στόχοι που έχουμε βάλει για την προκοπή της πόλης μας, μας χρειάζεται όλους. Δεν περισσεύει κανείς.

Η νίκη έρχεται από τον πατραϊκό λαό, από όλους αυτούς με τους οποίους πορευτήκαμε για χρόνια, γνωριστήκαμε, δώσαμε μάχες και συνεχίζουμε μαζί. Και θα συνεχίσουμε και σε αυτό τον δρόμο, θα έρθουν και οι υπόλοιποι που δεν μας έχουν εμπιστευθεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αλλά όσοι έχουν καρδιά και ψυχή θα βρεθούμε στον κοινό δρόμο. Να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε στην Πάτρα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα πολιτικά μηνύματα

Κερδίζουν 4 «γαλάζιοι» αντάρτες στις Περιφέρειες - Πτωχός στην Πελοπόννησο, Κουρέτας στη Θεσσαλία

Χάρης Δούκας: Ο πανεπιστημιακός που κέρδισε τους Αθηναίους - Το βιογραφικό του και το πράσινο πλάνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης