Στα Τίρανα ο Μητσοτάκης – Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η υπόθεση Μπελέρη

Στα Τίρανα ο Μητσοτάκης – Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η υπόθεση Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση του Μπελέρη θα έχει συνέπειες - Συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου

mitsotakis_kysea_xr
To μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η στήριξη αυτή, όμως,  δεν είναι λευκή επιταγή - οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να σέβονται και να τηρούν βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοούνται εκπτώσεις από τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ενταξιακή πορεία είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος για τις υποψήφιες χώρες, όμως, η πρόοδός τους και η προσαρμογή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι ίδιες οι επιδόσεις τους δηλαδή, θα κρίνουν την πορεία ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλάβει ότι η άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη να ορκιστεί κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας και η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες Δικαίου.

«Ο Πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση του Φ. Μπελέρη θα έχει συνέπειες  στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Για τη Διαδικασία του Βερολίνου

Κλείσιμο
Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιείται ενόψει των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψηφίων χωρών, και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της Ε.Ε που εκκίνησε στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εννέα χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόλις 22 οι γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους της χώρας


Τα «κλειδιά» της νίκης Δούκα και της ήττας Μπακογιάννη στον δήμο ΑθηναίωνΤα «κλειδιά» της νίκης Δούκα και της ήττας Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων

Ποια είναι η πράκτορας που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Τζόντι Φόστερ στη «Σιωπή των Αμνών»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης