Οι πολίτες «μαύρισαν» τους εν ενεργεία δημάρχους στην Αττική - Από τους 21 βγήκαν μόλις οι 4

Οι πολίτες «μαύρισαν» τους εν ενεργεία δημάρχους στην Αττική - Από τους 21 βγήκαν μόλις οι 4

Μόνο 4 κατάφεραν να ανανεώσουν θητεία - Πώς λειτούργησαν συμμαχίες και αποχή

EKLOGES_2
Μεγάλη ήττα των εν ενεργεία δημάρχων της Αττικής βγάζει ο δεύτερος γύρος των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ως συνέπεια των πεπραγμένων της θητείας τους, των συμμαχιών των αντιπάλων τους αλλά και της μεγάλης αποχής των πολιτών που κλήθηκαν να οδηγηθούν στις κάλπες για 4η φορά μέσα 5 μήνες.

Στις 21 από τις συνολικά 29 αναμετρήσεις που έγιναν σε Δήμους της Αττικής συμμετείχαν νυν δήμαρχοι και κατάφεραν να επανεκλεγούν μόλις 4. Από τους 17 που έχασαν οι περισσότεροι διατήρησαν σχεδόν τις ίδιες δυνάμεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, φαίνεται όμως ότι στις υποψηφιότητες των αντιπάλων τους συσπειρώθηκαν οι «μικροί» παίκτες που έμειναν εκτός τελικής μάχης.

Το ισχυρότερο παράδειγμα αφορά τον Δήμο Αθηναίων και την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 55,96% και 64.055 ψήφους ενώ ο κ. Μπακογιάννης 44,04% και 50.403. Από τους απόλυτους αριθμούς φαίνεται πως η μεγάλη αποχή έπληξε τον νυν δήμαρχο που έχασε 7.400 «σταυρούς» ενώ αντίθετα ο κ. Δούκας αύξησε τις ψήφους κατά 40 χιλ που σημαίνει πως εκτός από τους 18.668 που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε στήριξη και από άλλες υποψηφιότητες
ATHINAION

Πέραν αυτού:

- Στον Άγιο Δημήτριο η νυν Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτη στον α γύρο, έχασε τελικά από τον «γαλάζιο υποψήφιο» Στέλιο Μαμαλάκη που συγκέντρωσε 51,01%. Ο κ. Μαμαλάκης διπλασίασε τον απόλυτο αριθμό ψήφων και φαίνεται πως έλαβε την στήριξη των «γαλάζιων» συνυποψηφίων που έμειναν εκτός 2ου γύρου
AGIO_DIMITRIO

Κλείσιμο
- Στο Αιγάλεω ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Γκίκας έχασε από τον πασοκογενή Λάμπρο Σκλαβούνο που πήρε 75,31% συσπειρώνοντας στο ψηφοδέλτιό του – όπως όλα δείχνουν – τις ψήφους που έλαβαν την περασμένη Κυριακή κενροαριστεροί υποψήφιοι.
AIGALEO

- Στον Δήμο Δάφνης Υμηττού, ο νυν δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος, που είχε τερματίσει πρώτος στον α γύρο, τελικά έχασε από τον Νίκο Τσιλίδη ο οποίος συγκέντρωσε 60,78%.
DAFNES_YMHTOY

- Στον Διόνυσο ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Καλαφατέλης έχασε από την κεντοαριστερή υποψηφιότητα της Κατερίνας Μαϊχόσογλου η οποία στον β γύρο αύξησε κατά 3 χιλ τις ψήφους της αποσπώντας την στήριξη ευρύτερων δυνάμεων.
DIONYSOS

- Στην Ελευσίνα ο «γαλάζιος» Γιώργος Γεωργόπουλος με ποσοστό 51,38% άφησε εκτός τον επίσης «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου διατήρησε τις ψήφους στον β γύρο, ωστόσο ο αντίπαλός του τις διπλασίασε και από δεύτερος την περασμένη Κυριακή αναδείχθηκε Δήμαρχος.
ELEYSINAS

- Ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας έχασε από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Τίνα Καφατσάκη η οποία ανέτρεψε διαφορά 10 μονάδων.
ZOGRAFOY

- Ο πασοκογενής Στάθης Ψυρρόπουλος διατήρησε την πρωτιά και στον 2 γύρο και με ποσοστό 60,99% είναι νέος δήμαρχος Ηλιούπολης αφήνοντας έξω τον Γιώργο Χατζηδάκη.
HLIOYPOLH

- Στο Ίλιον ο πασοκογενής δήμαρχος Νίκος Ζενέτος έχασε από την επίσης κεντροαριστερή Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου η οποία απέσπασε 58,1%. Η νέα δήμαρχος αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων κατά περίπου 2 χιλ και υπερκάλυψε την διαφορά που την χώριζε με τον νυν δήμαρχο.
ILION

- Στην Καισαριανή νέος δήμαρχος αναδείχθηκε ο Ηλίας Σταμέλος του ΚΚΕ με ποσοστό 61,51% ενώ ο νυν δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος έμεινε στο 38,49%. Στην συγκεκριμένη μονομαχία τηρήθηκε η σειρά κατάταξης μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ενώ και οι δύο υποψήφιοι αύξησαν τις ψήφους τους με τον κ. Σταμέλο να κερδίζει αρκετές περισσότερες
KAISARIANH

- Στη Νέα Ιωνία η νυν δήμαρχος Δέσποινα Θωμαϊδου έχασε από τον Παναγιώτη Μανούρη που συγκέντρωσε 63,67%. Οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από την κεντροαριστερά.
NEAS_IONIAS

- Στη Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα ο νυν δήμαρχος και παλιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος έχασε από τον «γαλάζιο» υποψήφιο Γιάννη Τομπούλογλου. Την περασμένη Κυριακή είχε τερματίσει πρώτος ο κ. Βούρος με μικρή διαφορά από τον 2ο. Στη νέα αναμέτρηση ανέβασαν και οι δύο τις αποδόσεις τους με τον κ. Τομπούλογλου να τα πηγαίνει καλύτερα.
NEA_FILADELFEIA

- Στην Πεντέλη η νυν δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά αφήνει τα σκήπτρα της στην επίσης «γαλάζια» Νατάσσα Κοσμοπούλου που συγκέντρωσε 53,33%. Η νίκη της κυρίας Κοσμοπούλου ήρθε γιατί η ίδια αύξησε κατά σχεδόν 2 χιλ τις ψήφους της, αποσπώντας την στήριξη των υπόλοιπων παικτών, ενώ η κυρία Κεχαγιά έμεινε σχεδόν στάσιμη
PENTELH

- Νέος δήμαρχος με ανατροπή εξελέγη ο κ. Ευάγγελος Σίμος του ΚΚΕ στον Δήμο Πετρούπολης στην αφήνοντας εκτός τον νυν δήμαρχο Γαβριήλ Βλάχο. Ο κ. Σίμος αύξησε τις ψήφους κατά 3 χιλ ενώ ο πασοκογενής Βλάχος που είχε τερματίσει πρώτος στον α γύρο έμεινε στάσιμος
PETROYPOLH

- Ο Ευάγγελος Μπουρνούς εκθρονίζεται από την δημαρχία της Ραφήνας – Πικερμίου και αφήνει την έδρα του στην κυρία Δήμητρα Τσεβά Μήλα. Η νέα δήμαρχος διπλασίασε τις ψήφους μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ενώ ο κ. Μπουρνούς έμεινε σταθερός.
RAFHNA_PIKERMH

- Η «γαλάζια» μάχη στην Φιλοθέη - Ψυχικό έληξε με ανατροπή και νίκη του Χαράλαμπου Μπονάτσου που τερμάτισε πρώτος και άφησε εκτός τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη. Από τον απόλυτο αριθμό ψήφων συνάγεται πως ο κ. Μπονάτσος κατάφερε να πάρει την στήριξη των υπόλοιπων παικτών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.
FILOTHEH

- Ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακός έχασε από τον υποψήφιο του ΚΚΕ Μιχάλη Σελέκο. Ο κ. Σελέκος είχε τερματίσει 2ος στον προηγούμενο γύρο και παρά το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι αύξησαν τις ψήφους, ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ εμφάνισε μεγαλύτερη δυναμική και πήρε τον δήμο
XAIDARH

Ποιοι ανανεώνουν θητεία

- Στην Παιανία ο νυν Δήμαρχος Ισίδωρος Μάδης ανανεώνει την θητεία του με ποσοστό 57,5%
PAIANIA

- Την θητεία του ανανεώνει και ο δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος με ποσοστό 55,68%. Το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι πως ο κ. Αποστολόπουλος πήρε λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ωστόσο η διαφορά από τον αντίπαλό του Δημήτρη Οικονόμου φαίνεται ότι ήταν αρκετά μεγάλη για να καλυφθεί παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος διπλασίασε τις ψήφους του
PAPAGOY-XOLARGOY

- Στο Ηράκλειο ο νυν Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος ανανέωσε για μια 5ετία την θητεία του με ποσοστό 55,01%.
HRAKLEIOY

- Στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος κράτησε δυνάμεις και ανανέωσε την θητεία του στον Δήμο. Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου κ. Ρούσος που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αύξησε τις ψήφους κατά περίπου 3 χιλ όση ήταν και η αύξηση που εμφάνισε η «γαλάζια» αντίπαλός του Κρίστη Αγαπητού. Η τελευταία είχε λάβει την δημόσια στήριξη του Χάρη Ρώμα που τερμάτισε 3ος την περασμένη Κυριακή με ποσοστό 14,9% και 3.857 ψήφους.
XALANDRH

Πέραν αυτών υπήρξαν και αναμετρήσεις στις οποίες δεν συμμετείχαν νυν δήμαρχοι:

- Με ανατροπή εκλέγεται νέος Δήμαρχος Σαρωνικού ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστου ο οποίος στον α γύρο είχε τερματίσει 2ος αλλά συσπείρωσε αρκετές δυνάμεις από τους υποψηφίους που είχαν μείνει εκτός τελικής μάχης. Ο κ. Παπαχρήστου στηρίχθηκε από τον νυν δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου που δεν συμμετείχε στις εκλογές.
SARONIKOY

- Στον Δήμο Βύρωνα ο νυν δήμαρχος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Κατωπόδης είχε μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Τελικός νικητής με ανατροπή αναδείχθηκε ο πασοκογενής Αλέξης Σωτηρόπουλος με 59,18% αποσπώντας την στήριξη του κ. Κατωπόδη. Στον πρώτο γύρο είχε τερματίσει ο «γαλάζιος» Μίλτος Μαντής με 35,29%
BYRONOS

- Στα Μέγαρα νέος δήμαρχος αναδείχθηκε ο κεντροαριστερός Παναγιώτης Μαργιέτης νικώντας με ποσοστό 68% των «γαλάζιο» Σπύρο Κορώση. Ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης είχε μείνει εκτός ήδη από τον πρώτο γύρο.
MEGAREON

- Στην Λυκόβρυση – Πεύκη νέος δήμαρχος με ανατροπή αναδείχθηκε ο κ. Γιώργος Ψυχάλης συγκεντρώνοντας 54,38%. Στον πρώτο γύρο είχε τερματίσει πρώτος ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, φαίνεται όμως πως ο αντίπαλός του πήρε την στήριξη των υπολοίπων συνυποψηφίων.
LYKOVRYSHS

- Στη Νέα Σμύρνη ο παλιός δήμαρχος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κουτελάκης επιστρέφει στο δημαρχείο καθώς με ποσοστό 53% κέρδισε την «γαλάζια» υποψήφιο Δήμητρα Νάνου.
NEAS_SMYRNHS

- Στο Πέραμα αναμετρήθηκαν δύο «γαλάζιοι» υποψήφιοι οι οποίοι είχαν ήδη πετάξει εκτός τελικού τον νυν δήμαρχο Ιωάννη Λαγουδάκη. Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Ιωάννης Λαγουδάκος με 51,19%
PERAMATOS

- Στην Αγία Παρασκευή νέος δήμαρχος εκλέχθηκε ο Γιάννης Μυλωνάκης με 59,78% αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο. Οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από την κεντροαριστερά αλλα παρουσίασαν ψηφοδέλτια με «γαλάζιους» συμβούλους.
AGIA_PARASKEYH

- Στον Ασπρόπυργο ο Γιάννης Ηλίας εξελέγη νέος δήμαρχος με 56,19% αφήνοντας δεύτερη την Σοφία Μαυρίδη. Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου οι δύο υποψήφιοι αύξησαν την δύναμή τους σχεδόν ισόποσα.
ASPROPYRGOY

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης από τη Νέα Υόρκη: «Η πρώτη μεγάλη ρωγμή έγινε, πάμε τώρα για τις ευρωεκλογές» - Δείτε βίντεο

«Καταδικασμένη σε αποτυχία» χαρακτηρίζει ο Μπλίνκεν οποιαδήποτε προσπάθεια να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας

«Εσείς οι μουσουλμάνοι πρέπει να πεθάνετε» είπε 71χρονος πριν μαχαιρώσει 26 φορές έναν 6χρονο Παλαιστίνιο στο Σικάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης