Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η τελική μάχη για τον «γαλάζιο» χάρτη - Τρεις περιφέρειες σίγουρες, δύο εμφύλιοι και μονομαχία στη Θεσσαλία

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η τελική μάχη για τον «γαλάζιο» χάρτη - Τρεις περιφέρειες σίγουρες, δύο εμφύλιοι και μονομαχία στη Θεσσαλία

Ο αρχικός στόχος της κυβερνητικής παράταξης για 13+3 νίκες παραμένει ενεργός και για την επίτευξή του μπήκε μπροστά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ekloges_maxi_thema_xr
Να ολοκληρώσουν στον σημερινό δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τον «γαλάζιο» θρίαμβο που καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές κάλπες της περασμένης Κυριακής είναι ο στόχος τον οποίο επιδιώκουν τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, που την τελευταία εβδομάδα αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να διατηρήσουν το... απέραντο γαλάζιο με το οποίο βάφτηκε ο εκλογικός χάρτης και στις 13 περιφέρειες.

Οι υποψήφιοι που κατέβηκαν στον εκλογικό στίβο με το χρίσμα της κυβερνητικής παράταξης απέσπασαν στον πρώτο γύρο εμβληματικές νίκες, καθώς πέραν των επτά περιφερειαρχών και του δημάρχου Πειραιά, που εξελέγησαν ήδη με εντυπωσιακές επιδόσεις, αρκετοί άλλοι που αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο -με αντιπάλους, μάλιστα, προερχόμενους από την Κεντροδεξιά- πέτυχαν ποσοστά που είτε είναι κοντά, είτε υπερέβησαν τις δυνάμεις τις οποίες συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αρχικός στόχος της κυβερνητικής παράταξης για 13+3 νίκες παραμένει ενεργός και για την επίτευξή του μπήκε μπροστά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και αρκετοί υπουργοί και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. που περιόδευσαν σε έξι περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους που κρίνονται στις σημερινές επαναληπτικές κάλπες.
pinakas_monomaxoi_
Κλείσιμο

Η μάχη του Κάμπου

Η κρισιμότερη από τις μονομαχίες που διεξάγονται αυτή την Κυριακή αναμένεται να δοθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι η μοναδική στην οποία πέρασε στον δεύτερο γύρο υποψήφιος που είχε επίσημο κοινό χρίσμα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη επικρίσεων μετά τις πρόσφατες τεράστιες καταστροφές από τον «Daniel», έκοψε πρώτος το νήμα την περασμένη Κυριακή με επτά μονάδες διαφορά από τον βασικό του αντίπαλο Δημήτρη Κουρέτα (ο οποίος έλαβε 34,11% ενώ το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο ήταν 30%), η αναμέτρηση στον Κάμπο εκτιμάται ως αμφίρροπη. Κι αυτό παρότι η κεντροδεξιάς προέλευσης υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη, που πήρε 9,49% στον πρώτο γύρο, ζήτησε την υπερψήφιση του κ. Αγοραστού.

Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται επίσης οι αναμετρήσεις στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εν ενεργεία «γαλάζιοι» δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας αντιμετωπίζουν τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίους Χάρη Δούκα και Στέλιο Αγγελούδη, που υπερσκέλισαν στον πρώτο γύρο τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προσδοκούν στη στήριξή τους.
pinakas_perifereies_

Ιστορικό ρεκόρ αποχής

Στην πρωτεύουσα της χώρας, ο κ. Μπακογιάννης απέσπασε πολύ μεγάλο προβάδισμα το οποίο δύσκολα μπορεί να καλύψει ο κ. Δούκας, παρότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του. Με το 41,35% του πρώτου γύρου ο νυν δήμαρχος Αθηναίων έχει προβάδισμα 14 μονάδων από το άθροισμα της δύναμης των κυρίων Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη. Ο αντίπαλός του μπορεί να ελπίζει μόνο στην αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο, αφού την περασμένη Κυριακή στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας κατεγράφη ιστορικό ρεκόρ αποχής της τάξης του 67,68%, καθώς πήγαν να ψηφίσουν λιγότεροι από έναν στους τρεις εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Θεσσαλονίκη, αντιθέτως, ο αντίπαλος του νυν δημάρχου Στέλιος Αγγελούδης θεωρείται πολύ πιθανότερο να καλύψει τη μικρή διαφορά του 1,59% που τον χώριζε από τον κ. Ζέρβα την περασμένη Κυριακή. Παρόλο που ο τρίτος στην κατάταξη υποψήφιος Σπύρος Πέγκας, ο οποίος είχε στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όσους τον ψήφισαν (20,74%) να πράξουν κατά συνείδηση, εκτιμάται ότι πλειοψηφικά θα στραφούν προς τον κ. Αγγελούδη που θα προσπεράσει έτσι τον νυν δήμαρχο που αναμένεται να λάβει και κάποιες επιπλέον ψήφους που στον πρώτο γύρο κατευθύνθηκαν σε ψηφοδέλτια που είχαν επικεφαλής πρόσωπα από τη Δεξιά (Στέργιος Καλόγηρος κ.ά.).

Κεντροδεξιές αντιμαχίες

Με βάση τους συσχετισμούς του πρώτου γύρου, ευκολότερο μοιάζει το έργο που έχουν να ολοκληρώσουν στην επαναληπτική εκλογή ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, που με το 42,60% που έλαβε ήταν μια ανάσα από την απευθείας εκλογή του με 43%. Το ίδιο συνέβη και με τον υποψήφιο της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο Δημήτρη Πτωχό, που έφτασε στο 42,61%. Επίδοση της τάξης του 39,98%, που όλα δείχνουν ότι μπορεί να τον οδηγήσουν πρώτο στο νήμα του τερματισμού, κατέγραψε στο Βόρειο Αιγαίο ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στον αντίποδα, οι απερχόμενοι περιφερειάρχες Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ξεκινούν από μειονεκτικότερη θέση έναντι των αντιπάλων τους, οι οποίοι συμβαίνει να έχουν προσβάσεις στο τοπικό στελεχικό δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά προσδοκούν και σε υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμανατίδης μπαίνει στη μάχη του δεύτερου γύρου με προβάδισμα 1,22% έναντι του εν ενεργεία περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Ενώ η περιφερειάρχης Ιονίων βρέθηκε στον πρώτο γύρο πέντε μονάδες πίσω από τον θεωρούμενο ως «γαλάζιο αντάρτη», πρώην δήμαρχο Κερκυραίων Ιωάννη Τρεπεκλή.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα τα... βάψουν μαύρα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα εκεί όπου οι επίσημοι υποψήφιοι αναμετρώνται με «αντάρτες» που έχουν αναφορές στο κυβερνών κόμμα. Ακόμη και αν εκλεγούν, θεωρούν ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για την κυβέρνηση και ούτε υπονομεύει τον στόχο του Μεγάρου Μαξίμου για την εκλογή περιφερειαρχών που ενστερνίζονται το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει σχεδιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πολιτική κυριαρχία σε αριθμούς

Πέραν τούτου, οι αριθμητικοί συσχετισμοί που έβγαλαν οι κάλπες στον πρώτο γύρο επιβεβαίωσαν την απόλυτη κυριαρχία του πρωθυπουργού και του κόμματός του στο πολιτικό σκηνικό. Οι επιδόσεις μάλιστα των υποψηφίων περιφερειαρχών, που σε κάποιες περιπτώσεις (Χαρδαλιάς, Πτωχός και Στεφανής) έγιναν, όπως λένε επιτελείς του Μαξίμου, με διάθεση ανανέωσης, ήταν τέτοιες που κατέδειξαν την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στις εννέα από τις 13 περιφέρειες οι υποψήφιοι της Ν.Δ. συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο υψηλότερα ποσοστά από εκείνα που είχε το κόμμα τους στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Εφόσον δεν ληφθεί υπόψη η ειδική περίπτωση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος στηρίχθηκε και από τη Ν.Δ. και σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ σταμάτησε στο 78,31%, στην κορυφή των «γαλάζιων» υποψηφίων βρέθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, που απέσπασε ποσοστό το οποίο υπερέβη την επίδοση της Ν.Δ. κατά 22,74%.

Σε υψηλά επίπεδα

Ακολούθησαν στα ίδια υψηλά επίπεδα οι εκλεγέντες από τον πρώτο γύρο περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με +21,5%, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με 19,44%, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με +15,04%, Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός με +8,17% και Νίκος Χαρδαλιάς με +3,92%. Ψηλότερα από τα «γαλάζια» ποσοστά βρέθηκαν και δύο από τους περιφερειάρχες που δεν έκοψαν το νήμα την πρώτη Κυριακή: ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πήρε 4,49 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από την επίδοση που είχε η παράταξή του, ενώ και ο ομόλογός του στη Θεσσαλία πήρε ποσοστό μεγαλύτερο κατά 0,1% από το κυβερνών κόμμα.

Ελαφρώς κάτω από τον πήχη βρέθηκαν δύο από τους νέους υποψήφιους της κυβερνητικής παράταξης: ο κ. Στεφανής στο Βόρειο Αιγαίο, που υπολειπόταν κατά 0,81% της επίδοσης της Ν.Δ., και ο κ. Πτωχός στην Πελοπόννησο, που ήθελε 0,81% για να ισοφαρίσει τη «γαλάζια» επίδοση στις βουλευτικές εκλογές. Αρκετά χαμηλότερα, τέλος, από τα κομματικά ποσοστά της Ν.Δ. κυμάνθηκαν οι εν ενεργεία περιφερειάρχες Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα (-10,71%) και Δυτικής Μακεδονίας (-2,42%) Γιώργος Κασαπίδης, που είναι κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα να ηττηθούν από τους «γαλάζιους αντάρτες» στις περιφέρειες όπου τους προσπέρασαν στον πρώτο γύρο.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στη μεγάλη πλειονότητα των περιφερειών οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν ποσοστά που είναι κατά πολύ χαμηλότερα από εκείνα που απέσπασε το κόμμα της Κουμουνδούρου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, μάλιστα, αν συγκριθούν τα ποσοστά όσων είχαν χρίσμα από την αξιωματική αντιπολίτευση, τότε σε πανελλαδική κλίμακα ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέγραψε περιορισμένα κέρδη, κυρίως σε επίπεδο δήμων, καθώς και από το ΚΚΕ το οποίο, παρά την πολιτική του απομονωτισμού που επιμένει να ακολουθεί, ανέβασε τις δυνάμεις του προσελκύοντας δυσαρεστημένους από την αλλαγή ηγεσίας ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Το protothema στο Ισραήλ: Νεκροί τρομοκράτες της Χαμάς μετά την επίθεση ισραηλινού τανκ - Προσοχή σκληρές εικόνες

Επιστρέφει από τη Δευτέρα ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας - Ποια ΙΧ εξαιρούνται

Καιρός - Αρναούτογλου: Ντυθείτε πιο ζεστά το επόμενο 48ωρο - Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης