Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα 28+1 ντέρμπι της Αττικής (και οι μάχες των μεγάλων πόλεων)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα 28+1 ντέρμπι της Αττικής (και οι μάχες των μεγάλων πόλεων)

Στις κάλπες οδηγήθηκαν ξανά σήμερα 84 δήμοι σε όλη τη χώρα - Ένας τουλάχιστον υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ στους 17 από τους 29 δήμους του Λεκανοπεδίου - Σε Πάτρα, Ιωάννινα, Ρόδο και Αργος οι κυριότερες αναμετρήσεις της περιφέρειας

zervas_aggeloydis_peletidis_arthro
Στις επάλξεις βρίσκονται για δεύτερη Κυριακή 84 μεγάλοι και μικροί δήμοι της χώρας, με τους υποψήφιους που πήραν εισιτήριο πρόκρισης κατά τον πρώτο γύρο να δίνουν την τελική μονομαχία για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θρόνου. Από το σύνολο των αναμετρήσεων δεσπόζουν τα ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο με 41,35%, ενώ με απόσταση ακολούθησε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας που πήρε 14,19%.

Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης έμεινε τρίτος με 13,36% και προχώρησε σε δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Δούκα, ωστόσο φαίνεται αρκετά δύσκολη η ανατροπή των πάνω από 27 μονάδων υπέρ Μπακογιάννη που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή. Αντίθετα, η μονομαχία του Βορρά φαίνεται πως έχει όλα τα χαρακτηριστικά του άγριου ντέρμπι.

Ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας που έχει την επίσημη υποστήριξη της Ν.Δ. συγκέντρωσε την περασμένη Κυριακή 27,33%, ενώ ο «πασοκογενής» αντίπαλός του Στέλιος Αγγελούδης 25,74%. Οι μόλις 1.520 ψήφοι που χωρίζουν τους δύο διεκδικητές καθιστούν τους παίκτες που έμειναν εκτός β’ γύρου καταλυτικούς παράγοντες.

Κλείσιμο
zervas_2
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας


Ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σπύρος Πέγκας, που είχε και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τερμάτισε 3ος με 20,74% και τηρεί ουδέτερη στάση, ο δε Βασίλης Τομπουλίδης του ΚΚΕ δίνει γραμμή για λευκό, ενώ ο κεντροδεξιός Δρόσος Τσαβλής με 5,69% στηρίζει Αγγελούδη.

aggeloydis_2
Ο Στέλιος Αγγελούδης


Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 84 δήμους που οδηγούνται σε επαναληπτική αναμέτρηση οι 29 βρίσκονται εντός Αττικής. Στους 17 εκ των 29 δήμων τουλάχιστον ένας υποψήφιος προέρχεται από τη Ν.Δ. Σε 9 δήμους και οι δύο διεκδικητές είναι «γαλάζιοι», σε 6 η μάχη θα γίνει μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ στους υπόλοιπους, απέναντι σε κεντροδεξιές υποψηφιότητες βρίσκονται υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ. Σε 3 δήμους η σύγκρουση είναι ενδοπασοκική υπόθεση, το ΚΚΕ διεκδικεί 3 δήμους, ενώ μόλις 5 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στον β’ γύρο.

Οι δήμοι της Αθήνας

■ Σε ροντέο παραπέμπει η κατάσταση στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, καθώς ο νυν δήμαρχος Τάσος Μπινίσκος τερμάτισε πρώτος με 62 σταυρούς διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Τσιφλή -με τον οποίο και θα μονομαχήσει στην επαναληπτική αναμέτρηση- και 153 σταυρούς από τον τρίτο Γιώργο Δαουλάρη. Ο τελευταίος οδηγούσε την κούρσα έως τα μεσάνυχτα, αλλά η ενσωμάτωση των εκλογικών κέντρων της ενότητας Υμηττού τον πέταξε εκτός αγώνα, ωστόσο ο ίδιος αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και κατέθεσε ένσταση και αίτημα επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

■ Στον Δήμο Βύρωνα ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Μίλτος Μπαντής και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αλέξης Σωτηρόπουλος έβαλαν τέλος στην 9ετή ηγεσία του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Κατωπόδη. Ο κ. Μπαντής τερμάτισε πρώτος (35,29%) την περασμένη Κυριακή με πάνω από 2.600 σταυρούς διαφορά από τον κ. Σωτηρόπουλο (21,72%), ο οποίος ωστόσο έλαβε δημόσια στήριξη από τον κ. Κατωπόδη.

■ Στον Δήμο Ζωγράφου ο «γαλάζιος» νυν δήμαρχος Βασίλης Θώδας (37,8%) θα αναμετρηθεί στον β’ γύρο με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Τίνα Καφατσάκη (27,99%). Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ με τον Ανδρέα Καραβίδα (16%), που ως γνωστόν καλεί τους ψηφοφόρους σε λευκό ή άκυρο, ενώ αμέτοχος μένει και ο 4ος Κωστής Παπαναστασόπουλος (15,04%)

■ Μάχη Κεντροαριστεράς θα διεξαχθεί στην Ηλιούπολη μεταξύ του Στάθη Ψυρρόπουλου (25,38%) που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και του κεντρώου νυν δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη (23,12%). Το ντέρμπι είναι ανοικτό, καθώς την πρώτη Κυριακή συμμετείχαν συνολικά 9 συνδυασμοί και πάνω από 600 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν στη 2η κάλπη.

■ Στην Καισαριανή ο νυν δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος (30,56%) υπερασπίζεται τον θώκο του από τον υποψήφιο του ΚΚΕ Ηλία Σταμέλο (35,31%).

■ Ο νυν δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος (26,11%) μονομαχεί με τον κεντροδεξιό Γιάννη Τομπούλογλου (22,57%). Να σημειωθεί ότι 3ος στον προηγούμενο γύρο τερμάτισε ο υποψήφιος του ΚΚΕ Νίκος Σερετάκης, ενώ 4ος είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Λύσσανδρος Γεωργαμλής.

■ Σκληρή μάχη αναμένεται να διεξαχθεί στη Νέα Σμύρνη μεταξύ του Γιώργου Κουτελάκη (28,88%) που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε διατελέσει δήμαρχος της πόλης το 1998-2010 και της Δήμητρας Νάνου (26,73%) που προέρχεται από τη Ν.Δ. και διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης διοίκησης την περίοδο του Γιώργου Πατούλη. Από τους «παίκτες» που έμειναν εκτός β’ γύρου μόνο ο επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Παυλόπουλος (8,32%) πήρε θέση κατά της «γαλάζιας» υποψηφίου.

■ Στον Αγιο Δημήτριο η νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου τερμάτισε πρώτη την περασμένη Κυριακή με 37,46%. Η κυρία Ανδρούτσου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ενώ έχει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντί της θα βρει τον «γαλάζιο» Στέλιο Μαμαλάκη που συγκέντρωσε 22,36%.

■ «Γαλάζιος» εμφύλιος διεξάγεται και στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού μεταξύ του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη (38,91%) και του πρώην αντιδημάρχου του Χαράλαμπου Μπονάτσου (30,80). Η πλάστιγγα όμως φαίνεται πως γέρνει προς τον κ. Γαλάνη, καθώς η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου που τερμάτισε 3η την περασμένη Κυριακή με 17,57% δήλωσε πως θα τον στηρίξει.

■ Ο χάρτης των «γαλάζιων» συγκρούσεων πιάνει και τον Δήμο Πεντέλης. Η νυν δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά (31,78%) αναμετριέται με τη Νατάσσα Κοσμοπούλου (22,8%), η οποία μέχρι πρότινος ήταν αντιδήμαρχός της.

■ Ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος (41,79%) θα αναμετρηθεί με τον Μανώλη Παπαδημητρίου (30,91%), ενώ και οι δύο παρουσίασαν πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια με αρκετά «γαλάζια» και «πράσινα» στελέχη.

■ Μάχη Κεντροδεξιάς στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού, με τον νυν δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο να έχει το προβάδισμα, καθώς στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 38,49% έναντι 15,31% του επίσης «γαλάζιου» Δημήτρη Οικονόμου.

■ Στον Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων που τερμάτισε 1ος με 31,16%, και προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., θα αναμετρηθεί με τον κεντροαριστερό Γιώργο Ψυχάλη που πήρε 27,28%

■ Στην Αγία Παρασκευή οι υποψήφιοι Γιάννης Μυλωνάκης και Γιάννης Σταθόπουλος προκρίθηκαν στον β’ γύρο αφήνοντας εκτός τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι μόλις 466 ψήφοι υπέρ Μυλωνάκη, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει τοποθετήσει αρκετούς «γαλάζιους» στο ψηφοδέλτιό του. Νεοδημοκρατικές προσθήκες έχει και το ψηφοδέλτιο του κ. Σταθόπουλου, ο οποίος έχει πολιτικές καταβολές από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

■ Στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσσος (42,84%) θέλει να συνεχίσει τη σχεδόν 10ετή παραμονή του στον δημαρχιακό θώκο. Υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές συλλογικότητες, ενώ απέναντί του βρίσκει τη «γαλάζια» Κρίστη Αγαπητού (25,52%). Η απόσταση που χωρίζει τους δύο μονομάχους είναι μεγάλη, ωστόσο η κυρία Αγαπητού έλαβε τη δημόσια στήριξη του Χάρη Ρώμα, ο συνδυασμός του οποίου τερμάτισε στην 3η θέση με 14,91%.

■ Υπόθεση της Κεντροαριστεράς αποτελεί η διεκδίκηση του Δήμου Νέας Ιωνίας. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μανούρης (38,04%) αντιμετωπίζει τη νυν δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου, που τοποθετείται στο Κέντρο.

■ Στο Αιγάλεω μονομαχούν ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Γκίκας με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Λάμπρο Σκλαβούνο που τερμάτισε πρώτος την περασμένη Κυριακή με μεγάλη διαφορά, 13 μονάδων. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπίρμπας τερμάτισε 3ος, αλλά δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ.

■ Στο Ιλιον ο νυν δήμαρχος Νίκος Ζενέτος διατήρησε δυνάμεις (40,05%) και αναμετράται με την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Ανδριάνα Αλεβίζου (31,87%).

■ Ο νυν δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος πήρε το πρώτο εισιτήριο για την τελική μάχη με 36,7%. Απέναντί του θα βρει τον Βαγγέλη Σίμο της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ που συγκέντρωσε 28,6%. Ο 3ος, Δημήτρης Ταλιούρας, πήρε θέση κατά του νυν δημάρχου.

■ Στο Χαϊδάρι ο κεντροαριστερός νυν δήμαρχος Ευάγγελος Ντηνιακός (31,11%) συγκρούεται με τον Μιχάλη Σελέκο (27,59%) του ΚΚΕ. Η μάχη θεωρείται σχεδόν οριακή, ωστόσο ο νυν δήμαρχος έχει λάβει την υποστήριξη του Απόστολου Θεοφίλη που τερμάτισε 4ος (7,42%).

Στην υπόλοιπη Αττική

■ Κεντροδεξιά μονομαχία θα διεξαχθεί στην Παιανία μεταξύ του νυν δημάρχου Ισίδωρου Μάδη (41,7%) και του Σπύρου Στάμου (27,6%).

Στον Διόνυσο ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Καλαφατέλης (35,7%) θα αναμετρηθεί με τη δικηγόρο και προερχόμενη από την Κεντροαριστερά Κατερίνα Μαϊχόσογλου (30%).

■ Εμφύλια είναι η μάχη στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, καθώς ο νυν δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς (41,97%) πάει στον β’ γύρο με τη Δήμητρα Τσεβά (31,3%) που προέρχεται από την παράταξή του.

■ «Γαλάζια» είναι και η σύγκρουση στο Πέραμα μεταξύ των κεντροδεξιών Γιάννη Λαγουδάκου (25,91%) και Δημήτρη Γκανά (24,16%). Ο νυν δήμαρχος και υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Λαγουδάκης έμεινε εκτός μάχης, ενώ χαρακτηριστικό της πολιτικής μεταβολής της Β’ Πειραιά είναι ότι οι 3 από τους 5 δήμους βάφτηκαν «μπλε».

■ Μια ακόμα μάχη σε «γαλάζιο» φόντο γίνεται στην Ελευσίνα μεταξύ των κεντροδεξιών Αργύρη Οικονόμου (33,26%) και Γιώργου Γεωργόπουλου (20,08%)

■ Ο κεντροδεξιός Γιώργος Σωφρόνης με 37,4% πήρε το πρώτο εισιτήριο για την τελική διεκδίκηση του Δήμου Σαρωνικού, ενώ απέναντί του θα βρει τον Δημήτρη Παπαχρήστου (30,8%), στο ψηφοδέλτιο του οποίου φιλοξενούνται τα στελέχη του πρώην δημάρχου και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Φιλίππου.

■ Στον Ασπρόπυργο θα μονομαχήσουν ο Γιάννης Ηλίας (30,01%), που επί 10ετία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με την τέως αντιδήμαρχο Σοφία Μαυρίδη (23,67%)

■ Στα Μέγαρα μονομαχούν ο Παναγιώτης Μαργέτης (39,9%) που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και ο Σπύρος Κορώσης (24,7%), ο οποίος λαμβάνει τη στήριξη βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ.

Μάχες στους δήμους της περιφέρειας

■ Δύσκολη θεωρείται η ανατροπή του νυν δημάρχου Πατρέων και υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη, ο οποίος συγκέντρωσε στον α’ γύρο 39,95% και θα δώσει την τελική μάχη με τον «γαλάζιο» υποψήφιο Κώστα Σβόλη (25,57%). Ο πασοκογενής Βασίλης Αϊβαλής (19,73%), που είχε και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί ουδέτερη στάση, ενώ ο Πέτρος Ψωμάς (14,75%) πήρε ανοικτά θέση υπέρ της υποψηφιότητας Σβόλη.

peletidis
Ο Κώστας Πελετίδης


■ Μάχη ΠΑΣΟΚ γίνεται για τον Δήμο Ιωαννίνων μεταξύ του «πράσινου» Θωμά Μπέγκα (33,55%) με τον επίσης πασοκογενή νυν δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου (24,11%).

■ Στη Ρόδο σαφές προβάδισμα για ανανέωση της θητείας έχει ο «γαλάζιος» Αντώνης Καμπουράκης.

■ Στο Αργος η παντοκρατορία του νυν δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου αμφισβητείται από τον επίσης «γαλάζιο» Γιάννη Μαλτέζο, ο οποίος κατέβασε πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, βρέθηκε πίσω με 1.200 ψήφους και ήδη έχει λάβει την υποστήριξη όλων των υπόλοιπων υποψηφίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τη φονική επίθεση της Χεζμπολάχ το Ισραήλ αποκλείει τα σύνορα με τον Λίβανο

Στο 10,7% η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μειωμένη κατά 3 μονάδες σε σχέση με τον α' γύρο

Μαρτυρία από το Ισραήλ - «Δεν ξέρω πότε θα ξαναδώ τα παιδιά μου» - Νοσοκόμα μιλά για τον εφιάλτη του πολέμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης