ΣΥΡΙΖΑ: «Ξινίλα», αριστερόμετρα και «τρίχες κατσαρές» μετά το τελεσίγραφο Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξινίλα», αριστερόμετρα και «τρίχες κατσαρές» μετά το τελεσίγραφο Κασσελάκη

Οι «ξεκάθαρες» απαντήσεις του προέδρου του κόμματος προς τους «αντιφρονούντες» - Η «έφοδος» στα κομματικά ΜΜΕ και το «ως εδώ»  της Τζάκρη για τις διαγραφές

kasselakis
Με παράλληλους βίους πορεύονται η νέα ηγεσία και η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς την επομένη του «τελεσίγραφου» του Στέφανου Κασσελάκη περί μην ανοχής της «υπονόμευσης της ενότητας του κόμματος» περίσσεψαν οι αιχμές, αλλά και η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο εσωκομματικών στρατοπέδων.

Συνεχίζοντας ακάθεκτος προς τον ΣΥΡΙΖΑ «που θέλει», όπου τιτλοφορείται και η σχετική καμπάνια του, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης έστειλε εκ νέου χθες «ξεκάθαρες» απαντήσεις προς τους «αντιφρονούντες», ξορκίζοντας τα… αριστερόμετρα. Όπως είπε, «ήλθε η ώρα η σύγχρονη Αριστερά να σταματήσει να ασχολείται με χαζομάρες και να κερδίσει» και επικαλούμενος το γεγονός ότι «οι εποχές έχουν αλλάξει», αντέτεινε πως «ο ρόλος της σύγχρονης αριστεράς είναι να ξέρει που ζούμε σε ποιον κόσμο ζούμε, και να πείσουμε ότι θα δώσουμε ευκαιρίες, στέγη και μικροπιστώσεις σε όλους και κυρίως στους νέους».
 

«Το κόμμα δεν είναι ξινίλα αλλά αγκαλιά»

Κλείσιμο
Με αποδέκτη, την ίδια ώρα, την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε πως «μετά την πρόσκληση που έκανα γράφτηκαν 500 νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τα παλαιότερα στελέχη που ασκούν κριτική: «Πότε εσείς φέρατε 500 νέα μέλη σε μία μέρα;». Στην ίδια κατεύθυνση, υποστήριξε πως «πρέπει να χτίσουμε θετική πολιτική και πρέπει να προσκαλέσουμε τα νέα μέλη, ώστε να δείξουμε ότι το κόμμα δεν είναι ξινίλα αλλά αγκαλιά», προαναγγέλλοντας ότι 5 από τις 15 θέσεις στο Ευρωψηφοδέλτιο «θα είναι από τους νέους που θα τους επιλέξουν οι ίδιοι οι νέοι». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είναι συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών θα είναι συνέδριο για την κοινωνία» το Έκτακτο Συνέδριο που θα ακολουθήσει, εν αναμονή της συνεδρίασης των κομματικών οργάνων.

kasselakis-keratsini

Με το ενδιαφέρον του κοινού χθες στο Κερατσίνι να περιστρέφεται, ωστόσο, γύρω από τα εσωκομματικά, «η εκλογή μου σίγουρα σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας θέλει η Αριστερά να κυβερνήσει ξανά, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε έμπρακτες λύσεις. Άμα είναι λύσεις που ανήκουνε σε προηγούμενο αιώνα, δεν θα πείσουμε. Αυτό είναι πραγματικό» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Αλλά, περιμένετε, αλλά ποια είναι η πλάκα στο οποίο αυτό που λες τώρα; Το ότι να βγάλεις αριστερόμετρο και να το βάλεις σε κάποιον άλλο είναι δεξιά πρακτική. Είναι δεξιά πρακτική το να βουλώνεις το στόμα του άλλου», πρόσθεσε. «Άρα πως απαντάω σε εκείνους; Βγάζω το δικό μου αριστερόμετρο και το κρατάω στην τσέπη μου. Δεν τους το δίνω το αριστερόμετρο μου, γιατί αυτό πάει να πει Αριστερά» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης. Και κατέληξε: «Πάει να πει ότι αγκαλιάζουμε όλους και άμα θέλουν να συνεισφέρουν και να τρέξουν στους δρόμους και να μοιράσουν τα φυλλάδιά μας, εδώ είμαστε».
kasselakis-keratsini


«Έφοδος» στα κομματικά ΜΜΕ

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία, όπου στεγάζονται η εφημερίδα «Αυγή» και το κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», σε μια συμβολική κίνηση γεφύρωσης του χάσματος που φέρεται να είχε δημιουργηθεί στις εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησαν οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου, αλλά και μετά την παραίτηση του Διευθυντή της εφημερίδας. «Πρέπει να στρωθώ στη δουλειά» σχολίασε από μικροφώνου ο κ. Κασσελάκης για την αναζήτηση πειστικών λύσεων, ενώ «αισθάνομαι την ευθύνη» σχολίασε για τα νέα του καθήκοντα.
 

Η επιχείρηση υπέρβασης της εσωστρέφειας, ωστόσο, δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση, παρότι η νέα ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου εκπέμπει σήματα αθροίσματος των μονάδων του κόμματος. Συγκεκριμένα, «είμαστε η πληθυντική Αριστερά, η Αριστερά της πρόσθεσης, όχι της αφαίρεσης», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στην εκπομπή Live News.
polakis-keratsini
 

Πολιτικός «μπούσουλας»

Η ίδια ανέφερε για το επικείμενο συνέδριο πως «θα γίνει σε χρόνο μέσα στις προβλέψεις του καταστατικού», ενώ κληθείσα να σχολιάσει το «τελεσίγραφο» Κασσελάκη, «είναι ένας γενικός πολιτικός "μπούσουλας", δεν απευθύνεται σε κάποιους, απευθύνεται σε όλους. Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη προειδοποίηση. Αν κάποιος ή κάποια θεωρεί ότι αφορά εαυτόν, αυτό έχει να κάνει με το τί θέμα έχει ο καθένας και η κάθε μία» υποστήριξε η κ. Αυγέρη, λέγοντας, τέλος, πως «δεν ασχολούμαι με τρίχες κατσαρές», κληθείσα να σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην συνεργάτη του Νίκου Φίλη, Τάκη Κατσαρού, με την οποία έθεσε θέμα καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη από τα όργανα του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κασσελάκης «είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο που το διαπιστώνει όλη η Ελλάδα. Ένας πολιτικός που δεν έχει προηγούμενο. Η υπομονή του Κασσελάκη ξεπερνά την υπομονή του Ιώβ στην κοιλιά του κήτους. Είναι ένας πρόεδρος που καθυβρίζεται καθημερινά, περισσότερο εκ των έσω παρά εκ των έξω» παρατήρησε η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, για να συμπληρώσει για το ενδεχόμενο διαγραφών πως «δεν ξέρω να σας το πω, δεν είναι στις προθέσεις του. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα “ως εδώ”». Κατά τον Ναύαρχο και Βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκη «ξεκινάμε από τη δημιουργία των τομεαρχών και οι προτάσεις του Προέδρου προς όλους τους κοινοβουλευτικούς είναι συγκεκριμένες και έχουμε κατά κάποιο τρόπο αρνήσεις, αυτό δεν είναι λιγάκι παράξενο;».» Δηλαδή μας πληρώνει ο ελληνικός λαός, μας έχει επιλέξει να είμαστε στο Κοινοβούλιο και εμείς διαλέγουμε αν θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε» αποφάνθηκε ο κ. Αποστολάκης, βλέποντας ως λύση του εσωκομματικού «πολέμου» την κουβέντα. «Η λύση είναι η κουβέντα, εάν δεν γίνουν συζητήσεις κι αν δεν τεθούν τα θέματα στο εσωτερικό και στα όργανα και σε συζητήσεις κατ΄ιδίαν[…] ο πρόεδρος δεν φοβάται, τους παίρνει, μιλάει μαζί τους, προσπαθεί να επικοινωνήσει και να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά», κατέληξε.
kasselakis-keratsini01
 

Από το Νόμπελ, στον ΣΕΒ

Αγνοώντας το προεδρικό τελεσίγραφο, τις αντιρρήσεις τους απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας εξέφρασαν και χθες σειρά στελεχών που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Με αφορμή το βραβείο Νόμπελ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε σε ανάρτησή του πως «η ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στην ελπίδα ότι το κεφάλαιο θα δρα υπέρ της ισότητας, ούτε στη "συνεργασία" των εργαζομένων – αυτό δεν δούλεψε στο παρελθόν, δεν θα δουλέψει ούτε στο μέλλον», σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα όσα δήλωσε ο κ. Κασσελάκης από το βήμα του ΣΕΒ.

Αιχμές για έλλειψη αντίληψης της ελληνικής πραγματικότητας άφησε χθες και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, υποστηρίζοντας πως «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βαθύτερα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει καν πώς έχει διαμορφωθεί η ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον τα 10-15 τελευταία χρόνια». Επιμένοντας σε υψηλούς τόνους, με νέα παρέμβασή του επανήλθε και ο Τάκης Κατσαρός, λέγοντας πως «σε ζητήματα δημοκρατικής τάξης, ήθους, εντιμότητας και διαφάνειας, τα ποσοστά εκλογής δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Είτε είναι το "41 τακατό" του κ. Μητσοτάκη, είτε το "56 τακατό" του κ. Κασσελάκη». «Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε και η νέα εκπρόσωπος τύπου στο μέλλον να είναι πολύ πιο προσεκτική όταν χρησιμοποιεί όρους με βαριά ιστορική φόρτιση όπως "πραξικόπημα"», κατέληξε. Από πλευράς του, ο πρώην Γραμματέας και Υπουργός, Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως «ο Τσίπρας ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 15 χρόνια. Ποτέ δεν έβαλε με απειλητικό τρόπο τέτοια θέματα. Δεν λύνονταν θέματα; Δεν υπήρχαν στεναχωρημένοι συντρόφοι; Υπήρχαν αλλά το κόμμα προχωρούσε».

Σε απόσταση από το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να αποχωρήσει για τις ΗΠΑ την Κυριακή, ασκώντας από εκεί τα καθήκοντά του για το επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε, θα γίνει δεκτός σήμερα στις 6 το απόγευμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παρακολουθήσει την παράσταση «Έρως ανίκατε μάχαν» του Σταμάτη Κραουνάκη, στο Ηρώδειο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης απαντάει χλευάζοντας τα …αριστερόμετρα και προαναγγέλλει νέο ευρωψηφοδέλτιο (βίντεο)

«Ευθύνη της Παλαιστίνης η επίθεση στο Ισραήλ» λέει η Χαμάς και βγάζει εκτός κάδρου Ιράν και Χεζμπολάχ

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανατολικά της Βραυρώνας και του Λαυρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης