ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός δεύτερου γύρου πλην Θεσσαλίας, σε ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά - Οι αιτίες της ήττας

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός δεύτερου γύρου πλην Θεσσαλίας, σε ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά - Οι αιτίες της ήττας

«Καμπανάκι» για την απώλεια σημαντικού μέρους της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ

kasselakis-ekloges
Βαθύς προβληματισμός επικρατεί από χθες στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι επιδόσεις του κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σχετικά με την κοινωνική απήχηση του κόμματος, αλλά και την προοπτική ανάκαμψής του σε τροχιά εξουσίας. Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε σε ποσοστά μικρότερα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση συγκέντρωσε 17.83%, ενώ έχει να ελπίζει σε μία μόλις εκλογική περιφέρεια για το δεύτερο γύρο, αυτή της Θεσσαλίας, όπου ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κουρέτας κατετάγη δεύτερος, δικαιώνοντας τη Χαριλάου Τρικούπη για την αρχική επιλογή της.

Μονοψήφια ποσοστά

Ωστόσο, η εκκωφαντική υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά σαφή προειδοποίηση κατά τα περισσότερα στελέχη ως προς την περίπτωση απώλειας σημαντικού μέρους της κοινωνικής βάσης του κόμματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού χώρου. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έσυρε με την επιλογή στο πρόσωπό του Χάρη Δούκα την αναμέτρηση για το δήμο Αθηναίων στο δεύτερο γύρο, αποκτώντας status ανερχόμενης δύναμης. Στον αντίποδα, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίζει σημάδια επιστροφής, η Κουμουνδούρου κατέγραψε σοκαριστικά, δηλαδή μονοψήφια, ποσοστά σε μια σειρά από περιφέρειες.

Συγκεκριμένα:

· Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου ήρθε τέταρτος με ποσοστό 5,92%.

· Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Κεντρική Μακεδονία, το κομματικό ψηφοδέλτιο κατετάγη τέταρτο με 7,16%.

Κλείσιμο
· Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κομματικός υποψήφιος ήρθε τρίτος με 11,73%.

· Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την οποία επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης παραμονή της διαδικασίας ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εξίσου τρίτος, με ποσοστό 10,85%.

· Ποσοστά μικρότερα από ποτέ κατέγραψε ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου στην Πελοπόννησο, φτάνοντας το 8,07%.

Παράλληλα, εκτός δεύτερου γύρου έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και στους μεγάλους δήμους, δηλαδή:

· Αθηναίων

· Θεσσαλονίκης

· Πατρέων και

· Πειραιά, αφού ο Γιάννης Μώραλης εξελέγη από χθες, ενώ

· η επιλογή του στο πρόσωπο του Δημάρχου Λαρισαίων, Σταύρου Καλογιάννη δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς έχασε το δήμο.

Εν αρχή η αποχή

Σε μια προσπάθεια να υπερβούν το αρχικό -και οριζόντιο για τις τάσεις- σοκ, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στα υψηλά ποσοστά αποχής, που στο δήμο Αθηναίων για παράδειγμα άγγιξε το 67%, κάνοντας λόγο για «αδιαφορία» του εκλογικού σώματος, το οποίο εμφανίζει στοιχεία «απολιτίκ επιλογών». Στις ερμηνείες της συριζαϊκής Ιερουσαλήμ απέναντι στο χθεσινό τσουνάμι για την Κουμουνδούρου προστίθεται η έλλειψη χρόνου από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων, η απουσία κοινωνικής γείωσης του κόμματος ανά την Ελλάδα, η έλλειψη πολιτικής υποδομής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βέβαια η κούρσα για τη διαδοχή στο κόμμα, που απορροφούσε μέχρι πρόσφατα κάθε ικμάδα ενέργειας και διάθεσης για το χθεσινό αποτέλεσμα.

Χωρίς «θετική δυναμική»

Την ίδια ώρα, όμως, ακόμη και οι πλέον «οξείς» στην εσωκομματική κριτική τους απέναντι με τους χειρισμούς της νέας ηγεσίας αναγνωρίζουν ανοιχτά πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «Πρόεδρος 10 ημερών» και «δεν επέλεξε κανένα από τα πρόσωπα που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές», τόσο στους δήμους, όσο και στις περιφέρειες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η όποια ευθύνη για το χθεσινό αποτέλεσμα βαραίνει τον κ. Κασσελάκη λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη, δεν συνεπάγεται ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τίθεται πλήρως εκτός του κάδρου των ευθυνών για το χθεσινό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω… δυναμικής. «Το πολιτικό μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι θετικό» εκτίμησε χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας πως «η αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έδωσε αυτό το θετικό πράγμα, τη θετική δυναμική που αρκετοί περίμεναν» και στην οποία προσέβλεπε, άρρητα μεν, και η Κουμουνδούρου.

Η έλλειψη της παραπάνω δυναμικής καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η παντελής απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο γύρο στις περιφέρειες (πλην Θεσσαλίας), όπως και στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, έστρεψε αναγκαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη σε ελιγμούς, αλλά και σε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας ισότιμα ως «εξαιρετικούς υποψηφίους» τόσο τον κομματικό υποψήφιο, Κώστα Ζαχαριάδη, όσο και αυτόν της Χαριλάου Τρικούπη, Χάρη Δούκα. Με την Κουμουνδούρου, μάλιστα, μακριά από το δεύτερο γύρο στην πρωτεύουσα, «σήμερα δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να προσθέσει -επικαλούμενος τον Αλέξη Τσίπρα- πως «υπάρχουν ευκαιρίες από εδώ και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη η οποία θα κυβερνήσει τον τόπο μας». «Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη. Αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο είπε ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας. Είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χθες», όπως τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία επισκέφθηκε δύο φορές, αλλά και στη δεύτερη θέση του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής, υπογραμμίζοντας έμμεσα την προσωπική εμπλοκή του με την υποστήριξη των δύο, βελτιώνοντας έτσι την τελική επίδοση του κόμματος. Ταυτόχρονα, όμως, η απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη τέσσερις μήνες σχεδόν από τις εθνικές εκλογές αποτυπώνει την αδυναμία της Κουμουνδούρου να ελκύσει τους ψηφοφόρους, με ή χωρίς νέο αρχηγό, προσφέροντας στο δεύτερο γύρο αφειδώς τη στήριξή της σε «κάθε προοδευτικό ψηφοδέλτιο» ανά την Ελλάδα.

Απώλειες στα Αριστερά

Παράλληλα, προς επιβεβαίωση τείνουν μετά τα χθεσινά αποτελέσματα οι φόβοι της αριστερής μειοψηφίας του κόμματος, που έβλεπαν, όπως μετέδωσε το protothema.gr, «αιμορραγία» στην κάλπη προς τα Αριστερά που «δεν θα αντισταθμίζεται από το Κέντρο», σε σημείο που ο κ. Πρωτούλης να καταλάβει την τρίτη θέση στην περιφέρεια Αττικής, με οριακή διαφορά από τον Γιώργο Ιωακειμίδη, αγχώνοντας ακόμη περισσότερο την Κουμουνδούρου. Εξάλλου, εκτός δεύτερου γύρου έθεσε ο Περισσός τον ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Πατρέων, όπου προηγείται με διαφορά ο κ. Πελετίδης.

«Μαύρη Πέμπτη τύπου Κατρούγκαλου»

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Αριστερά, σε συνδυασμό με την ιστορικά χαμηλή του απόδοση σε μια σειρά από περιφέρειες αναμένεται, κατά πληροφορίες, να «τροφοδοτήσουν» έντονα την εσωκομματική αντιπαράθεση, η οποία βλέπει πίσω από τους αριθμούς της Singular Logic συγκεκριμένα… ονοματεπώνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ραγδαία επιδείνωση των ποσοστών της Κουμουνδούρου χθες δεν είναι ασύνδετη με την αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη σε «υπερσυντονιστή» του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, δύο εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες δηλαδή, απογοητεύοντας ένα μέρος της κομματικής βάσης σε τέτοιο βαθμό, που οι καλά γνωρίζοντες στο κόμμα να μιλούν για «μαύρη Πέμπτη τύπου Κατρούγκαλου», καθώς εστάλη από την νέα ηγεσία «μήνυμα ανοχής», όπως ισχυρίζονται, σε «ύφος και πρακτικές» μακρινές στην Αριστερά και «εξαιρετικά πολωτικές».

Παράλληλα, η χθεσινή ανάρτηση του κ. Πολάκη κατά του σκιτσογράφου, Δημήτρη Χατζόπουλου, τον οποίο ο Βουλευτής Χανίων εγκαλεί για μια γελοιογραφία του «πάγωσε», κατά πληροφορίες, ακόμη και «προεδρικούς» βουλευτές, καθώς έδωσε συνέχεια σε «πρακτικές στοχοποίησης» ανθρώπων του Τύπου, όπως επισημαίνεται, πρακτικές που είχε καταδικάσει η Πολιτική Γραμματεία επί Τσίπρα, με τον Βουλευτή Χανίων να ζητά τότε συγγνώμη από τον Πρόεδρο και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, με γραπτή επιστολή του.


Ειδήσεις σήμερα

Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Κοντά στο «13+3» - Συνεχίζεται η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη του σταυρού σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη: Ποιοι προηγούνται

Καβγάς Μπέου – Μπογιόπουλου στον «αέρα»: «Είσαι ένα λουμπεναριό» - «Είσαι νούμερο» (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης