Πυροσβεστικές κινήσεις Κασσελάκη: Μετά τον Φίλη, το «mea culpa» για το «κρατίδιο»

Πυροσβεστικές κινήσεις Κασσελάκη: Μετά τον Φίλη, το «mea culpa» για το «κρατίδιο»

«Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προσπάθεια να βρει ισορροπίες και με την εσωκομματική αντιπολίτευση

kasselakis-2
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδος πραγματοποιεί σήμερα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, επισκεπτόμενος την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Στον απόηχο της δήλωσής του περί «κρατιδίου», όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος, ο κ. Κασσελάκης θέλησε από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του να «ξορκίσει» το λάθος, στο οποίο υπέπεσε κατά την προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του κόμματος, επισκεπτόμενος από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ερωτηθείς, μάλιστα, με αφορμή την επίσκεψή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και για την επίμαχη αναφορά του στο ψευδοκράτος με τον χαρακτηρισμό «κρατίδιο», ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε ότι «ανασκεύασε αμέσως και ζήτησε συγγνώμη». «Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιμένοντας στο «mea culpa» του.

Αναφερόμενος, ακόμη, στο Κυπριακό, ο κ. Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, δηλαδή επί Υπουργίας και διαπραγμάτευσης του Νίκου Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτό, «καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες» στο Κυπριακό υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο». Ακόμη, δεσμεύτηκε για τη στήριξη εκ μέρους του κόμματός του δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία, ο κ. Κασσελάκης θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ακολούθως θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ενώ το μεσημέρι θα γευματίσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου. Στη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Κασσελάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους κομμάτων της χώρας, ενώ θα ξεναγηθεί στην Νεκρή Ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Κλείσιμο
Η αποκατάσταση, ωστόσο, της δημόσιας εικόνας του στην Κύπρο μετά το γλωσσικό του ολίσθημα δεν ήταν η μόνη «πυροσβεστική» κίνηση του κ. Κασσελάκη χθες, καθώς ο ίδιος επιχείρησε να βρεθεί κοινός τόπος με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, καλώντας στο γραφείο του στη Βουλή, τον πρώην Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη. «Μπαίνω με καλή διάθεση» σχολίασε ο τελευταίος, περνώντας το κατώφλι του γραφείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να συνοψίσει βγαίνοντας πως «ήταν μια ειλικρινής συνάντηση», η οποία επιβεβαίωσε ωστόσο πως «είναι γνωστές οι διαφορές» μεταξύ των δύο πλευρών και αφορούν «το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος, το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του», όπως δήλωσε ο κ. Φίλης.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvyq5qzcdlgp)

Ωστόσο, αμφότεροι οι κ. Κασσελάκης και Φίλης ομονόησαν στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον πρώην Υπουργό Παιδείας να δηλώνει χθες πως «υπάρχει μια συμφωνία ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη αυτές τις επόμενες μέρες, τη μάχη για τα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε σε αυτές τις εκλογές να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η απαίτηση των πολιτών για τη βελτίωση της ζωής τους», εγκαινιάζοντας έτσι ένα άτυπο «μορατόριουμ». Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «είχε ενδιαφέρον» η συζήτησή τους με τον Νίκο Φίλη, ιδίως όταν ο κ. Κασσελάκης έτεινε χείρα φιλίας στον πρώην Υπουργό του κόμματος, με την πρόθεση να επέλθει η συμφιλίωση. Ωστόσο, «ό,τι έχω πει δεν τα είπα εν θερμώ, τα είπα με πόνο και τα συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας, τους οποίους καλώ να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματος μας», επισήμανε ο πρώην Υπουργός, κρατώντας αποστάσεις.

«Αιμορραγία» στα Αριστερά

Την ίδια ώρα, «για να κερδίσεις το Κέντρο το κερδίζεις με αριστερές πολιτικές, όπως ο Μητσοτάκης κερδίζει το Κέντρο με δεξιές πολιτικές» όπως επισήμανε στη δήλωσή του ο κ. Φίλης, καθώς πληροφορίες θέλουν την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που περιστρέφεται κυρίως γύρω από την τάση «Ομπρέλα», πολύ ανήσυχη για τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα, η διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τα Αριστερά δεν αντισταθμίζεται από όσους ψηφοφόρους έλκει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Κέντρο, όπως προκύπτει και στις απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, με αποτέλεσμα δυνάμεις της Κουμουνδούρου να μεταφέρονται «αύτανδρες» σε άλλα κόμματα, όπως στον Περισσό.

Η αγωνία για τη «χαμένη αριστερή ψήφο» διέπει οριζόντια την «Ομπρέλα», ενώ αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα προς συζήτηση στα κομματικά όργανα, οψέποτε αυτά συνεδριάσουν, υπό την νέα ηγεσία. Στις προθέσεις, πάντως, του κ. Κασσελάκη φέρεται να είναι η διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος στις αρχές του 2024 (Ιανουάριος ή Φεβρουάριος), ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για την προετοιμασία του. Την μετάθεση του συνεδρίου από τον Νοέμβριο για αργότερα είχε σχεδόν προεξοφλήσει ο Ναύαρχος και Βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως και άλλα στελέχη προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση, «εμείς, μια ομάδα ανθρώπων η οποία δεν στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο, πολύ ευρύτερη από το σχήμα της «Ομπρέλας», λέμε ότι ένα σοβαρό κόμμα -κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θέλουμε να είμαστε τέτοιο κόμμα- πρέπει να τα συζητήσει όλα μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες του» ανέφερε χθες, μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά ο πρώην Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, καταλήγοντας με νόημα πως «αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση έξω από τα όρια και τα πλαίσια μιας δημοκρατικής, συλλογικής λειτουργίας αυτό αφορά εκείνους, δεν αφορά όλους εμάς. Επειδή ακούω κριτικές. Έτσι λειτουργεί αυτός ο χώρος και είναι τιμή του και καμάρι του».


Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τρόλεϊ από τις 11:00-17:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων

«Daniel»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς

Τοπικές βροχές σήμερα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, αίθριος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης