Ποιος κερδίζει σε δήμους και περιφέρειες - Στόχος της κυβέρνησης οι 13+3 νίκες

Τα αποτελέσματα των τελευταίων τοπικών δημοσκοπήσεων - Καθαρό προβάδισμα για τους περισσότερους υποψηφίους που πήραν «χρίσμα» από ΝΔ - Πάει για εκλογή από τον α' γύρο ο Χαρδαλιάς 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ekloges_thema_xr
Σε ντεμαράζ με στόχο να κόψουν πρώτα το νήμα της κάλπης και τα 16 αυτοδιοικητικά στελέχη (13 υποψήφιοι περιφερειάρχες και τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας) που έλαβαν χρίσμα από την Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδονται η κυβερνητική ηγεσία και όλο το «γαλάζιο» στελεχικό δυναμικό εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής.

Μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι πρωτοφανές στα χρονικά, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το κυβερνών κόμμα υποψήφιοι είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα μεγάλα φαβορί και η μόνη απειλή με την οποία έρχονται αντιμέτωποι ορισμένοι εξ αυτών δεν προέρχεται από τους αντιπάλους τους που έχουν τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά από διεκδικητές των αξιωμάτων τους που προέρχονται από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της κυβερνητικής παράταξης.

Το ποσοστό 43%, το οποίο απαιτείται για να κερδηθεί η εκλογική μάχη από τον πρώτο γύρο, δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας για ορισμένους από τους εκλεκτούς του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι, με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από έγκυρους εκλογικούς αναλυτές, έχουν σχεδόν παντού το προβάδισμα και αναμένεται να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Καθοριστικές, ωστόσο, τόσο για την επικράτηση από τον πρώτο γύρο όσο και για την τελική έκβαση των αναμετρήσεων στις περιπτώσεις που θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο είναι οι επιδόσεις που θα πετύχουν την πρώτη Κυριακή οι λεγόμενοι «γαλάζιοι αντάρτες», οι οποίοι ευελπιστούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά σε κάποιες από τις δέκα περιφέρειες όπου δίνουν το «παρών» απέναντι στους υποψηφίους που έχουν το επίσημο χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Σκληρές μονομαχίες με αυτά τα χαρακτηριστικά και με αμφίρροπο αποτέλεσμα αναμένονται να γίνουν στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα Ιόνια Νησιά, καθώς και στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας αλλά με λιγότερες πιθανότητες ανατροπής.

Περιοδείες Μητσοτάκη

Κεντρική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «το βράδυ της επόμενης Κυριακής, αλλά και της μεθεπόμενης, ο εκλογικός χάρτης της χώρας στον οποίο θα αποτυπώνονται οι νικητές στις 13 περιφέρειες να είναι πέρα για πέρα γαλάζιος».

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι όσοι από τους κυβερνητικούς υποψηφίους βρεθούν κάτω από τον πήχη του 43% είναι πολύ πιθανό στον δεύτερο γύρο να δουν τους αποκλεισμένους της πρώτης Κυριακής να συντάσσονται με όσους «γαλάζιους αντάρτες» θα έχουν περάσει στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία της 15ης Οκτωβρίου.

Εστω κι έτσι, πάντως, από αξιωματούχους της Πειραιώς θεωρείται πολύ παρήγορο το γεγονός ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους θα ασκούν τη διοίκηση πρόσωπα με τα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να βρίσκει κοινή γλώσσα για να προωθούνται λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Για να μεγιστοποιήσει, ωστόσο, τα κέρδη από τις αυτοδιοικητικές κάλπες, όλο το δυναμικό της κυβερνητικής παράταξης βρίσκεται σε συναγερμό και αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα θα υπάρξουν εξορμήσεις κεντρικών στελεχών (υπουργοί, βουλευτές κ.ά.) εκεί όπου προβλέπεται να είναι αμφίρροπες οι αναμετρήσεις ή χρειάζεται μια οριακή κινητοποίηση ψηφοφόρων για να κλειδώσει η εκλογή σε έναν γύρο.

Κλείσιμο
Περιοδείες σε κρίσιμες περιφέρειες θα κάνει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, θα βρεθεί στον Δήμο Βύρωνα μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ήταν παλαιότερα δήμαρχος στη συγκεκριμένη περιοχή. Στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν ακόμη επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, στην Κορινθία, καθώς και στη Θεσσαλονίκη για να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια επανεκλογής του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.
xardalias_2

Φαβορί και αουτσάιντερ

Αναλυτικά, οι εκλογικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην τελική ευθεία προς την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες έχει ως εξής:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Ολα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί η σκληρή μονομαχία που έγινε το 2019 ανάμεσα στον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον επίσης προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλο Τοψίδη. Πριν από τέσσερα χρόνια η διαφορά που τους χώρισε στον δεύτερο γύρο ήταν μόλις 3.500 ψήφοι. Ρόλο-κλειδί στην τελική έκβαση αναμένεται να έχει η εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, που την προηγούμενη φορά συνέβαλε στην εκλογή του τωρινού περιφερειάρχη.

Κεντρική Μακεδονία: Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ετοιμάζεται για την τρίτη εκλογή του από την πρώτη κιόλας Κυριακή, καθώς δεν φαίνεται να απειλείται από τους αντιπάλους του. Παρά ταύτα, το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον, για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης από τον κ. Γιάννη Μυλόπουλο, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τον κ. Χρήστο Παπαστεργίου, που έχει χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεύτερον, διότι εδώ καταγράφεται η μοναδική αυτόνομη κάθοδος των Σπαρτιατών σε επίπεδο περιφέρειας με υποψήφιο τον κ. Δήμο Κυριλίδη.
tzitzikostas

Δυτική Μακεδονία: Η κάθοδος του μέχρι πρότινος βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αμανατίδη έχει στενέψει τα περιθώρια για επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή του «γαλάζιου» νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Στην πολύ πιθανή περίπτωση της επαναληπτικής εκλογής ζητούμενο είναι αν αντίπαλος του τελευταίου θα είναι ο «γαλάζιος αντάρτης» ή η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία εξασφάλισε στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηπειρος: Τα προγνωστικά θέλουν να επανεκλέγεται εύκολα ή δύσκολα ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος δείχνει να αντέχει παρά τη φθορά της πολύχρονης αυτοδιοικητικής παρουσίας του. Αν, παρά ταύτα, οι αντίπαλοί του τον πάνε σε δεύτερο γύρο, ενδιαφέρον θα έχει ποιον θα βρει απέναντί του: τον επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο με αναφορές στη Ν.Δ. ή τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Στέφο και Στέφανο Ζούμπα αντίστοιχα.

Θεσσαλία: Οι καταστροφικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα άλλαξαν άρδην το σκηνικό στην πολύπαθη περιφέρεια, στην οποία ο «γαλάζιος» για χρόνια περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα. Η προερχόμενη από τη Ν.Δ. υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη ίσως του στερήσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο, κάτι από το οποίο μπορεί να ευνοηθεί ο κ. Δημήτρη Κουρέτας, που είναι κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον πλημμυρισμένο Κάμπο.

Ιόνια Νησιά: Απρόβλεπτο διαγράφεται το αποτέλεσμα που θα έχει η σκληρή μάχη που δίνει η «γαλάζια» νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα με αντίπαλο τον «γαλάζιο αντάρτη» και πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή. Η επαναληπτική εκλογή θεωρείται δεδομένη, αλλά πλην της κυρίας Κράτσα είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος άλλος θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Στο παιχνίδι είναι ο πρώην περιφερειάρχης με υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος, καθώς και οι κυρίες Αλεξάνδρα Μπαλού του ΚΚΕ και Μαρία Δρυ, που έχει χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ.

Δυτική Ελλάδα: Κεφαλαιοποιώντας και το ανεβασμένο ποσοστό που είχε η Ν.Δ. στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο νυν περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Οι αντίπαλοί του που είναι ο κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κώστας Καρπέτας δεν δείχνουν να τον απειλούν.

Στερεά Ελλάδα: Κοντά στην επανεκλογή του βρίσκεται ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, παρά την ύπαρξη «αντάρτικου» συνδυασμού με επικεφαλής τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. και πρώην βουλευτή Εύβοιας Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος για ένα διάστημα είχε προσχωρήσει και στους ΑΝ.ΕΛ. Αν η εκλογή οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, πιθανότερος αντίπαλος του κ. Σπανού θα είναι και πάλι, όπως το 2019, ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας και γνωστός ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος έχει τώρα το χρίσμα της Κουμουνδούρου.

Αττική: Η «μητέρα των μαχών» για την εκλογή του «μικρού πρωθυπουργού» θα είναι αυτή που θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η αποχώρηση του κ. Γιώργου Πατούλη έφερε στο προσκήνιο και με το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. τον πρώην υφυπουργό Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Ολα δείχνουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Ενδιαφέρον έχει επίσης και η μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ του πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, και του επί πολλά χρόνια δημάρχου Νίκαιας - Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, που διαθέτει το χρίσμα της Κουμουνδούρου.

Πελοπόννησος: Η αποχώρηση του κ. Παναγιώτη Νίκα από την εκλογική μάχη άνοιξε τον δρόμο για το χρίσμα της Ν.Δ. στον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχό, που δημοσκοπικά φέρεται να προηγείται ελαφρώς στην κούρσα. Απέναντί του θα βρει τον παλαιότερο περιφερειάρχη (2011-2019) Πέτρο Τατούλη, ο οποίος συσπειρώνει στελέχη προερχόμενα τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από άλλους χώρους. Η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι οι δυο τους θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο, που πρέπει να θεωρείται βέβαιος. Εκεί ρυθμιστικό ρόλο θα έχουν οι κύριοι Δημήτρης Κουτσούλης (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Κουτουμάνος (ΚΚΕ).

Βόρειο Αιγαίο: Βέβαιος θεωρείται ο δεύτερος γύρος μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2019 ως «αντάρτης» της Ν.Δ. κόντρα στην επίσημη υποψήφια Χριστιάνα Καλογήρου, και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Δύσκολα θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο η κοινή υποψήφια των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Χοχλάκα και η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ Αγλαΐα Κυρίτση.

Νότιο Αιγαίο: Οι έχοντες γνώση των συσχετισμών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες υποστηρίζουν ότι το μόνο ζητούμενο της κάλπης είναι το ποσοστό με το οποίο ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας ίσως και την απόλυτη πλειοψηφία.

Κρήτη: Πανηγυρική αναμένεται να είναι η επανεκλογή του κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος, εκτός του ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται, έχει σε αυτή την αναμέτρηση και τη στήριξη της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον είχε υποστηρίξει την προηγούμενη φορά, κατεβαίνει τώρα αυτόνομα με τον πρώην δήμαρχο και πρώην βουλευτή Σπύρο Δανέλλη.
moralis

Οι μάχες στους δήμους

Θετικές προδιαγράφονται, εξάλλου, οι προοπτικές για την κυβερνητική παράταξη και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους που είναι και οι μόνοι στους οποίους δόθηκαν επίσημα χρίσματα. Ειδικότερα:

Αθήνα: Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης θεωρείται φαβορί να παραμείνει στον δημαρχιακό θώκο, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη Κυριακή. Ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει και η μάχη για τη δεύτερη θέση, είτε η αναμέτρηση οδηγηθεί σε επαναληπτικό γύρο είτε όχι. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης φέρεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του κ. Χάρη Δούκα, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Καλή επίδοση αναμένεται να έχει ο κ. Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ, ενώ τα προγνωστικά δείχνουν χαμηλή πτήση για τον Ηλία Κασιδιάρη.

Θεσσαλονίκη: Η ύπαρξη πολλών υποψηφίων οδηγεί τη μάχη στον δεύτερο γύρο με ερωτηματικό για τον αντίπαλο του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Πιθανότερος αντίπαλός του θα είναι ένας από τους κυρίους Στέλιο Αγγελούδη και Σπύρο Πέγκα, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις από την ακροδεξιά ψήφο της περιοχής η οποία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πού θα στραφεί.

Πειραιάς: Η άνετη επανεκλογή, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ο οποίος στηρίζεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 33χρονος που παρασύρθηκε το βράδυ από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης

Τουλάχιστον επτά νεκροί εξαιτίας κατάρρευσης οροφής εκκλησίας στο Μεξικό - Δείτε βίντεο

Επεισόδια στο κέντρο του Ηρακλείου - Πετροπόλεμος και δακρυγόνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης