Εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα, οι άγνωστες στιγμές και οι νικητές της χθεσινής ημέρας

Εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα, οι άγνωστες στιγμές και οι νικητές της χθεσινής ημέρας

Νίκη με διαφορά των 12 μονάδων - Πρόεδρος με 56% ο Στέφανος Κασσελάκης έναντι 44% της Έφης Αχτσιόγλου - Η επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

pappas-kasselakis-02
Αλλαγή σελίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σήμανε η χθεσινή εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη με ποσοστό 56,69% (σε ενσωμάτωση 75%), σηματοδοτώντας την μετάβαση σε μια νέα φάση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από 15 χρόνια ισχυρής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν της δεινής -και διπλής- ήττα των εθνικών εκλογών, αλλά και της παραίτησης του κ. Τσίπρα από την Προεδρία, μεσολάβησε μια πυκνή προεκλογική περίοδος μεταξύ των πέντε «επιγόνων» του, για να στεφθεί τελικά χθες νικητής ο τελευταίος… δρομέας της κούρσας. Μολονότι ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε μόλις στις 29 Αυγούστου το πραγματικό ενδιαφέρον του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντούτοις κατάφερε σε λιγότερο από έναν μήνα να κατακτήσει θέση πολιτειακού παράγοντα της χώρας, εγκαινιάζοντας μαζί μια ολόκληρη εποχή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
kasselakis-win

Στη χθεσινή ψηφοφορία κυριάρχησαν οι αβεβαιότητες, καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το εκλογικό σώμα, καθώς προστέθηκαν 40.000 παλιά μέλη μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου. Επιπλέον, αχαρτογράφητο υπήρξε το πόσοι ψηφοφόροι πήγαν να ψηφίσουν από τα νέα μέλη του κόμματος, όσα δηλαδή ενεγράφησαν για πρώτη φορά, την προηγούμενη Κυριακή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννη Δρόσο, χθες ψήφισαν 133.700, εκ των οποίων 8.750 παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν είχαν λάβει μέρος στον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Συνεπώς, το 18% των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής δεν προσήλθε χθες στις κάλπες.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvreeip1gxmx)

Κασσελάκης: «Δεν είμαι φαινόμενο»

Εμφανώς χαρούμενος και συγκινημένος, κατέφθασε χθες στην Κουμουνδούρου λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, για να μοιραστεί μαζί με τους συνεργάτες και τους εθελοντές υποστηρικτές του τη «βραδιά του θριάμβου» που ξεκίνησε με μια αναφορά του στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία. Ο ίδιος παρενέβη εκ νέου για το θέμα, καθώς υποστήριξε πως «έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες, είναι μόνοι τους και έχουν μία ακόμη μεγάλη δυσκολία μπροστά τους. Εύχομαι η πολιτεία να σταθεί στον πλευρό τους».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvrfjd3t7wax)

Όπως είπε ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «σήμερα χαμογελάμε, από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά», και πρόσθεσε πως «σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα γίνεται συνολικά το μέλλον μας».

Το «μητρώο- πουλόβερ»

Από την παρθενική του δήλωση με το νέο του αξίωμα, από την πλευρά του κ. Κασσελάκη δεν θα μπορούσαν να λείπουν «μερικά ευχαριστώ». Πρώτα στα 150.000 μέλη που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή και σήμερα, περίμεναν στις ουρές και έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα μείνει εδώ και θα κερδίσει. Η ομιλία του κ. Κασσελάκη διακόπηκε από τον κόσμο που φώναζε «Στέφανε γερά, κυβέρνηση ξανά», «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα» για να τους απαντήσει «μαζί θα τα αλλάξουμε, είναι ο μόνος τρόπος, ένα κόμμα για τα μέλη από τα μέλη, από την κοινωνία για την κοινωνία». Τα συνθήματα συνεχίστηκαν: «Αυτές οι εκλογές ήταν η αρχή με αρχηγό τον Στέφανο για την ανατροπή», «Στέφανε γερά να πέσει η δεξιά» και «νάτος-νάτος ο πρωθυπουργός». Συνεχίζοντας την μικρή τοποθέτησή του, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης, παρατήρησε πως «πρέπει να ευχαριστήσω τους εθελοντές της καμπάνιας μου, δίχως αυτούς δεν θα είμαστε εδώ. Επίσης τους εθελοντές όλων των συνυποψηφίων και των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα». Ευχαρίστησε, τέλος, ξεχωριστά τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής -τα οποία υπέγραψαν την υποψηφιότητά του -«και μου έδωσαν την ευκαιρία και όλα τα στελέχη και πρώην βουλευτές που παρά τις πιέσεις στάθηκαν δίπλα μου και επέλεξαν το φως. Χρειάζεται φως για να νικήσουμε τις χειροπέδες του πελατειακού συστήματος που κρατά τους νέους καθηλωμένους», όπως σημείωσε.
kassel-papas01

Τα κέρδη του Νίκου Παππά

Ταυτόχρονα, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε με θέρμη τον συνυποψήφιό του, Νίκο Παππά, ο οποίος μεταπήδησε για τις ανάγκες των εσωκομματικών εκλογών, και τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα από την οποία απηύθυνε την ομιλία του. Εκείνη την ώρα ο κ. Παππάς ήταν μέσα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, λίγα λεπτά αργότερα όμως βγήκε, στάθηκε δίπλα του και τον ασπάστηκε. Στη συνέχεια, ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Κασσελάκης προς τα μέλη της οικογένειάς του, τον σύντροφο του Τάιλερ και τη σκυλίτσα του, καταλήγοντας πως «είμαστε εδώ χάρη στην ελληνική κοινωνία, είναι η φωνή μιας κοινωνίας που τη σέβομαι, την ευχαριστώ και λέω ένα πράγμα ξεκάθαρο: δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ. Αύριο αρχίζει η σκληρή δουλειά. Σήμερα μπορείτε να χαμογελάσετε για τη νίκη όλου του ΣΥΡΙΖΑ». «Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος», επισήμανε.
axtsiogloy011

Αναφορικά με την συνυποψήφιά του, Έφη Αχτσιόγλου, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι επικοινώνησε με εκείνην, «η οποία με συνεχάρη για την εκλογική επιτυχία». «Από την πλευρά μου της έδωσα συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό αγώνα που κατέβαλε και της είπα ότι την εκτιμώ πάρα πολύ και ότι προσβλέπω πραγματικά την επόμενη μέρα στη συνεργασία της ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο», όπως είπε. Τέλος ανέφερε ότι «από αύριο θα σχεδιάσω το πρώτο μου ταξίδι που θα είναι στους αδελφούς μας στην Κύπρο».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvrfbabagn69)

Νωρίτερα, στην Κουμουνδούρου, η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε επί του εκλογικού αποτελέσματος, δηλώνοντας πως «από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα». Κατά την ίδια, «η μεγάλη συμμετοχή και τις δυο Κυριακές στην κάλπη έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάζει προς τα εμάς». Ευχαρίστησε, ακόμη με τη σειρά της, καθέναν και καθεμία που προσήλθε στην κάλπη, σημειώνοντας ότι «έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών για να δώσει τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάζες που έρχονται». Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου γνωστοποίησε ότι πριν από λίγο τηλεφώνησε στον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνεχάρη για την επιτυχία του, «του εύχομαι να έχει δύναμη στα νέα του καθήκοντα».

mitera-kassel
kasselakis-mixani
5979348
Η Σία Αναγνωστοπούλου
ragkousis01
Ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαρίνα Κοντοτόλη
gerovasili01
kasselakis_aulonitou_
 

«Από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου. Νωρίτερα, δεκάδες μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη που υποστήριζαν την υποψηφιότητά της, της φώναζαν συνθήματα, με την ίδια να απαντά προς τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, αναφέροντας: «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θα την υπηρετήσω με αφοσίωση». Ευχαρίστησε, ακόμη, προσωπικά τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, λέγοντας πως «η διαρκής παρουσία τους δίπλα μου ήταν για μένα μια ένδειξη ότι αυτή η μάχη είχε αξία». Επιπλέον ευχαρίστησε τους συνεργάτες της- «η καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε να έχει κανείς στο πλευρό του». «Θέλω να ευχαριστήσω και το μικρούλη μου γιο που, παρότι δεν καταλαβαίνει τίποτα απ' όλα αυτά, έδειξε τεράστια υπομονή απέναντι στη μητέρα του και να του υποσχεθώ ότι από αύριο τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα για μας», είπε η κ. Αχτσιόγολου ολοκληρώνοντας τη δήλωση της.
5979516
Ο Στέφανος Κασσελάκης προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος
kasselakis_tayler_xr
goneis_kasselaki__2_
Οι γονείς του Στέφανου Κασσελάκη
kasselakis-diloseis01-mesa

Θέσεις μάχης για τους «δύο κόσμους του ΣΥΡΙΖΑ»

Τόσο, ωστόσο, τα συνθήματα, προς την κυρία Αχτσιόγλου, όσο και η συγκέντρωση των οπαδών της μπροστά από την Κουμουνδούρου, τους οποίους χαιρέτησε με προτεταμένη τη γροθιά, ενίσχυσαν την εντύπωση ότι η ταυτόχρονη παρουσία «δύο κόσμων του ΣΥΡΙΖΑ» χθες στην Πλατεία Κουμουνδούρου δεν θα αρχίσει να καταγραφεί, αποτυπώνοντας την ιδεολογική και πολιτική απόσταση ανάμεσα στην νέα ηγεσία και στην αριστερόστροφη τάση του κόμματος, που απηχούσε το συγκεντρωμένο πλήθος.
tsakalotos

Την ίδια διάσταση υπενθύμισε με τη σειρά του και ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα πως «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά». Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στους δύο υποψηφίους, τον νικητή της αναμέτρησης Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου και τους συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσαν, ενώ στις 12 σήμερα το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή τον κ. Κασσελάκη, ενημερώνοντάς τον για κάποια ζητήματα, πριν το οριστικό τέλος εποχής.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του Κασσελάκη: Το συνέδριο, τα σενάρια και το κόμμα «3 σε 1»

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκροί σε τροχαίο ένας άνδρας και ένα παιδί, δείτε φωτογραφίες

Δεν θα σας προδώσω ποτέ, υπόσχεται ο Στέφανος Κασσελάκης στις πρώτες δηλώσεις του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης