ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές με αστερίσκους την Κυριακή και «μάχη» για το «Σάββατο της ΔΕΘ»

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές με αστερίσκους την Κυριακή και «μάχη» για το «Σάββατο της ΔΕΘ»

Εντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στην Κουμουνδούρου το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο

syriza_ekloges_maketa
Σε ασκήσεις συγκερασμού της πολιτικής επικαιρότητας και της εσωκομματικής αναγκαιότητας επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς από τη μια το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία και από την άλλη η φυγή προς τα εμπρός με την ανάδειξη νέας ηγεσίας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν το πρώτο «crash test» στην «μετά Τσίπρα» εποχή, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» να ανέρχονται σε 15 και την πλέον παραγωγική περιφέρεια της χώρας να έχει μετατραπεί σε αχανή λίμνη, ο προβληματισμός ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου ήταν κάτι περισσότερο διάχυτος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Με δεδομένο ότι έχει δοθεί ήδη μια εβδομάδα παράταση για το άνοιγμα της εσωκομματικής κάλπης, όπως μετέδωσε το protothema, αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος εξέφρασαν αγωνίες και επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή θα ήταν αφενός εφικτή στις πλημμυρισμένες περιοχές και αφετέρου αποδεκτή με όρους ηθικής τάξης. Άπαντες, ωστόσο, με πρώτους τους διεκδικητές της ηγεσίας και τα επιτέλεια τους διαπίστωναν πως στο ενδεχόμενο νέας παράτασης, τότε ο πρώτος γύρος θα λάμβανε χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος την πρώτη Οκτωβρίου, αντίστοιχα, για να ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, οι οποίες κατά τα κυβερνητικά κλιμάκια, θα διεξαχθούν κανονικά. Σε αυτό το πνεύμα και με λίγες σελίδες στο κομματικό ημερολόγιο κενές, η «χρυσή τομή» που προέκρινε τελικά χθες η Κουμουνδούρου ήταν να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών κανονικά την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με την περίπτωση της Θεσσαλίας να παραμένει σε εκκρεμότητα. Ακόμη και αν η στάθμη των υδάτων υποχωρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εντούτοις η προσέλευση στην διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι στον αέρα, πολύ περισσότερο τα εκλογικά κέντρα και οι κάλπες που προοριζόταν για τις δοκιμαζόμενες περιοχές. Για το λόγο αυτό, τεχνική, αλλά και «πολιτική λύση», όπως περιέγραφαν πηγές με πολύ καλή γνώση των γεγονότων, αναμένεται να προτείνει προς τα κομματικά όργανα η εννεαμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Δρόσο, ενώ η ηλεκτρονική ψήφος επανέρχεται – μέσω της πλατφόρμας i-Syriza- ως ένα από τα υπό εξέταση ενδεχόμενα.

Στην αποκρυστάλλωση της εικόνας που επικρατεί στη Θεσσαλία αναμένεται να συμβάλει και η σημερινή εξόρμηση κλιμακίων του κόμματος στις πληγείσες περιοχές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να «ανεβάζει ταχύτητες» μπροστά στην πρωτοφανή καταστροφή στους περισσότερους νομούς της. Ειδικότερα, κλιμάκιο με επικεφαλής τη Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου και τον Αναπλ. γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, αποτελούμενο από τους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη, Χρήστο Γιαννούλη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, θα επισκεφτεί σήμερα τη Μαγνησία και τη Λάρισα, ενώ στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα θα μεταβεί έτερο κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο και αποτελούμενο από τους βουλευτές Βασίλη Κόκκαλη, Πέτη Πέρκα, Αθηνά Λινού, Μαρίνα Κοντοτόλη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών. Η παρουσία της θεσμικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περιοχή έρχεται να υπογραμμίσει την επιστροφή σε ηχηρότερους αντιπολιτευτικούς τόνους, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση «εδώ και τώρα» για την καταστροφή, μολονότι η πρόταση του υποψήφιου για την Προεδρία, Ευκλείδη Τσακαλώτου για παρουσία στην περιοχή «ως το όλον κόμμα» βλέποντας και προς την πλευρά των συνυποψηφίων του, δεν καρποφόρησε, δεδομένου ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας πραγματοποιούν μεμονωμένες επισκέψεις στη Θεσσαλία, με το πέρασμα της θεομηνίας.

«Ούτε βήμα πίσω» για τη ΔΕΘ

Αν η εσωκομματική διαδικασία για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα τοποθετείται την ερχόμενη Κυριακή, έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στην Κουμουνδούρου το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, για να απευθυνθεί προς τις παραγωγικές τάξεις από το βήμα της ΔΕΘ, τη στιγμή που «πάντα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, πραγματοποιείται η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως υπενθύμισε χθες η Κουμουνδούρου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως «ο κ. Μητσοτάκης, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ΔΕΘ, μετέφερε εκεί τη δίκη του παρουσία». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είχε στείλει αίτημα να παραστεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλο. Και λόγω της αναβολής των εκλογών ανάδειξης Προέδρου για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου είχε αποσύρει το ενδιαφέρον για την Κυριακή», όπως επισημαίνεται, με την αντιπρόταση της ΔΕΘ να παρέχει τη δυνατότητα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επισκεφθεί σήμερα το εκθεσιακό κέντρο. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά αντιδεοντολογική και προσβλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αντιμετώπιση, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» υποστήριξε από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πηγές της Κουμουνδούρου να περιγράφουν την όλη αλλαγή ως «θεσμική απρέπεια» απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι προσκείμενοι στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω για το Σάββατο», όπως δηλαδή συμβαίνει επί δεκαετίες για το δεύτερο σε εκλογική δύναμη κόμμα της χώρας, το οποίο απευθύνεται στις παραγωγικές τάξεις και την ελληνική κοινή γνώμη, ασκώντας κριτική στον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Μάλιστα, «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραστεί στη ΔΕΘ μέχρι την Πέμπτη επιτρέποντας και στην αντιπολίτευση να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο και παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς» τονίζεται από την Κουμουνδούρου, χωρίς οι παροικούντες της να αγνοούν το γεγονός ότι και η Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασε επίσης δυσφορία για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη να παραχωρεί την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Σαββατοκύριακο – Ορόσημο

Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές Σαββατοκύριακο συνιστά ορόσημο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πέρα από τη στιβαρή θεσμική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ, στην οποία προσβλέπει δια του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών θα καθαρίσει εν πολλοίς το τοπίο ως προς την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, «φρενάροντας» παράλληλα την εσωστρέφεια που έχει πυροδοτηθεί ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ των οπαδών της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.

Τελευταία αφορμή αποτέλεσαν σχόλια με περιεχόμενο που ερμηνεύτηκε ως «ηλικιακός ρατσισμός» για τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τα οποία προήλθαν από εσωκομματικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, η κόντρα αναζωπυρώθηκε χθες, όταν ο πρώην Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μάκης Μπαλαούρας χαρακτήρισε «επ’ αμοιβή λογογράφο του επιτελείου Κασσελάκη» τον στιχουργό, Νίκο Μωραϊτη, με τον τελευταίο να σχολιάζει πως «δε ζητώ να κατεβάσει τίποτα. Άνθρωποι που αγωνίστηκαν τόσο, έχουν από μενα δικαίωμα να γράφουν ό,τι θέλουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος υπουργός μπορεί να ακολουθήσει τον Βαρβιτσιώτη; - Ο «χρησμός» για νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Εικόνες ασύλληπτης τραγωδίας στη Λιβύη με χιλιάδες νεκρούς - «Χάος εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης» γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Ενέδρα θανάτου έστησαν οι δράστες στους έξι στη Λούτσα - Τα θύματα φέρονται να ήταν Τούρκοι με γαλλικές ταυτότητες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης