Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμάσει δημόσια τον Βαρβιτσιώτη το Μέγαρο Μαξίμου

Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμάσει δημόσια τον Βαρβιτσιώτη το Μέγαρο Μαξίμου

Τι είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με τη δολοφονία στο Blue Horizon - Εσωκομματική κριτική για τις επιλογές σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 

Nick_PS
Τη δημόσια αποδοκιμασία από το Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Ναυτιλίας αναμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που «εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα» μετά το «σοκαριστικό έγκλημα» στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάνοντας λόγο «για μια αποτρόπαια πράξη, που δείχνει την αποκτήνωση». Δεν μπορούμε – είπε- να διανοηθούμε πως πετάς έναν άνθρωπο στη θάλασσα, όταν είναι προφανές ότι στο σημείο που ήταν το πλοίο, θέτεις σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι σοκαρισμένη από τη νέα τραγωδία με θύμα τον 36χρονο από την Κρήτη. «Δυστυχώς, η βία είναι πια καθημερινότητα. Οι δηλώσεις, δε, του υπουργού Ναυτιλίας με τις οποίες εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα, προκαλούν αλγεινή εντύπωση και περιμένουμε δημόσια αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στη συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για την αδυναμία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης».

Εστίασε στις καταστροφές στη Μαγνησία και σε άλλες περιοχές της χώρας υπενθυμίζοντας αρχικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Δυστυχώς αφορά όλες στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Η χώρα μας λοιπόν οφείλει να προετοιμαστεί και να ελέγξει τις υποδομές της, που καθίστανται μη ανθεκτικές, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εκτεταμένη και απροσδόκητη καταστροφή. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις πυρκαγιές. Τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίσαμε στη Βουλή, είναι αποκαλυπτικά», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε προσθέτοντας ότι: «Η χώρα μας, ενώ είχε αριθμητικά λιγότερες πυρκαγιές, είχε δυσμενέστερα αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα, μια πολύ επώδυνη πραγματικότητα η οποία κατέδειξε ότι δεν έχουμε σοβαρή πρόληψη. Ως εισηγητής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU συνέβαλα καθοριστικά για τη νέα παραγγελία των Canadair. Θα είναι σημαντικό εργαλείο στην πυρόσβεση, αλλά δεν φτάνει, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη».

Στο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές, έθεσε προς συζήτηση την κατάσταση και την εμπειρία που αποκόμισε από την επίσκεψή του στον Έβρο και τη Ροδόπη. Μάλιστα περιέγραψε στα στελέχη την κατάσταση έτσι όπως την απέδωσαν κάτοικοι της περιοχής: «Μου το μετέφεραν οι κάτοικοι: Αναλαμβάνει ο εργολάβος να καθαρίσει τους δασικούς δρόμους, αλλά η καύσιμη ύλη δεν απομακρύνεται από το δάσος. Ποιος ευθύνεται; Δεν ευθύνεται η περιφέρεια; Δεν ευθύνεται το κράτος; Πετούν την ευθύνη δηλαδή ο ένας στον άλλο».

Κατά τον κ. Ανδρουλάκη αποκαλυπτική της αλαζονείας Μητσοτάκη ήταν η παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στη βουλή. «Καμία διάθεση για γόνιμο διάλογο. Γίνεται να πήγαν όλα τόσο καλά, αλλά να καταστράφηκε ολοσχερώς η Δαδιά; Γίνεται να πήγαν όλα τόσο καλά, ενώ στη Ρόδο η πυρκαγιά κατέκαψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του νησιού; Μάλιστα, είχε το θράσος να μας επικρίνει ότι δεν ισχύουν όσα αναφέραμε για την καταστροφή στην Πάρνηθα, όταν την προηγούμενη μέρα η ίδια η WWF μας είχε δώσει τα στοιχεία, που απέκρυπτε ο ίδιος», ισχυρίστηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας στη συνέχεια όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και των κρίσιμων «σταθμών».

Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μεϊμάρογλου άσκησαν με τις παρεμβάσεις τους σκληρή κριτική στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο τέως βουλευτής, Χάρης Καστανίδης αφού άκουσε την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη με την προτροπή για την ανταλλαγή απόψεων με ειλικρίνεια, στράφηκε προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ελπίζω να κάνει και ο πρόεδρος με ειλικρίνεια την αυτοκριτική του». Ο κ. Καστανίδης άσκησε κριτική για την προετοιμασία της αυτοδιοικητικής μάχης και τις διαδρομές που ακολούθησαν «πράσινα» στελέχη και κατέληξαν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια με επικεφαλής προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία. Αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στα Ιόνια, όπου «πράσινα» στελέχη κατεβαίνουν με τον αντάρτη της ΝΔ, Γ. Τρεπεκλή, στη Θεσσαλονίκη, όπου άλλοι «πράσινοι» συμμετέχουν στον συνδυασμό του νυν Δημάρχου Κ. Ζέρβα και σε διάφορες άλλες περιοχές ανά τη χώρα.

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου άφησε αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος, για τις όχι και τόσο τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων και για το μη θεσμικό τρόπο έγκρισης των υποψήφιων περιφερειαρχών. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης πρότεινε τη αυτοδιοικητική μάχη να μην είναι μόνο οργανωτικού χαρακτήρα αλλά να έχει στόχο την ανάδειξη της προοδευτικής αντίληψης και των προσώπων που θέλουν να την υπηρετήσουν στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Ο Θοδωρής Μαργαρίτης σε μια μίνι- αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη έδωσε βάρος στη ανάγκη συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων, υπονοώντας ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο ενώ θα μπορούσε στο Δήμο της Αθήνας.

Λεπτομερής ανάλυση των εξελίξεων γύρω από το ελληνοτουρκικό ζήτημα έγινε από τον Πέτρο Ευθυμίου- στη συζήτηση μπήκε και ο κ. Μεϊμάρογλου συστήνοντας επί της ουσίας να είναι προσεκτικοί τόνοι υπέρ του διαλόγου, χωρίς «κορώνες». Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε πλήρη παρουσίαση της πολιτικής επί των εθνικών θεμάτων, καθώς και κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Κλείσιμο
Είναι προφανές ότι το σύνολο των στελεχών έστρεψε το ενδιαφέρον του στις επόμενες εκλογικές μάχες. Ο πήχης φαίνεται ότι χαμηλώνει ως προς το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη πρόκληση, που σύμφωνα με την ηγεσία και τα στελέχη θα φανεί η δυναμική του ΠΑΣΟΚ προς το στρατηγικό στοίχημα.

Για τη ΔΕΘ, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε προτάσεις από τα στελέχη, τις οποίες και θα αναμένει μέχρι τη Δευτέρα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης