Μητσοτάκης στην τριμερή με Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Μητσοτάκης στην τριμερή με Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης το φυσικό αέριο, η σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και οι πυρκαγιές - Συζητήθηκε μηχανισμός γρήγορου εντοπισμού της φωτιάς με τεχνητή νοημοσύνη

mitsotakis-trimeris-maketa
Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, ασφάλεια, άμυνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και διασπορά, δήλωσε ο Κύπριος pρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας - Ισραήλ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει αποφάσεις για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη το αργότερο εντός των επόμενων έξι μηνών.

Παράλληλα, σε κοινές τους δηλώσεις μετά από την Τριμερή στο Προεδρικό Μέγαρο, οι τρεις ηγέτες, επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.

«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της συνάντησης. 

Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ' ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας.

«Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε. 

Η ισραηλινή πλευρά έδωσε έμφαση στην πρώιμη πρόληψη των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακμάζοντα τουρισμό, αλλά και στη δυνατότητα ξένων επενδύσεων. 

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη - Νίκου Χριστοδουλίδη - Benjamin Netanyahu


Κλείσιμο
Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά αλλά και με το Ισραήλ. «Θα συνεργαστούμε (και σε θέματα τρομοκρατίας) και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 


Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία των δύο χωρών, που ολοένα και βαθαίνει. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο πλήθος Ισραηλινών, που επισκέπτονται Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ αποκάλυψε ότι συνάντησε χθες συμπατριώτες του στη χώρα, με τους οποίους χαιρετήθηκε, ενώ αποκάλυψε ότι η χώρα του θα ανοίξει γρήγορα τις «πύλες» της στις εισαγωγές γαλακτοκομικών από τις άλλες δύο χώρες. 


Για την ενέργεια

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο οικοδεσπότης της Τριμερούς, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, για να τονίσει πως «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ιδίως υπό το φως των πρόσφατων των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας που υπαγορεύουν την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ειδικότερα, στο το θέμα του αερίου, τόνισε ότι «σύντομα θα πρέπει αποφασίσαμε για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το αέριο του και οι ίδιες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα», είπε, για να προσθέσει πως «αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, πιστεύω, τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, νομίζω εντός τριών μηνών».


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. «Μπορούμε να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας. Θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά πολύ γρήγορα», ανέφερε. 

Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να έχουν συνεργασία σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μάλιστα εξέφρασε τη χαρά του που συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου.




Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με έναν 23χρονο νεκρό στην Πέτρου Ράλλη - Η μοτοσικλέτα του «καρφώθηκε» σε φορτηγό

Σε αποδρομή οι «Σπαρτιάτες» - Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του κόμματος

Αλήθειες και ψέματα για τον Stefanos: Η Goldman Sachs, η αποζημίωση των $7,5 εκατ. και ο εξωδικαστικός του πατέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης