Σε αποδρομή οι «Σπαρτιάτες» - Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του κόμματος

Σε αποδρομή οι «Σπαρτιάτες» - Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του κόμματος

Μετακλητός σε διαγραφέντα βουλευτή των Σπαρτιατών ο αδερφός του Κασιδιάρη - Την Τρίτη καταθέτει στον Άρειο Πάγο ο Βασίλης Στίγκας

spartiates_vouli_xr
Αποκρουστική και πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά παράσταση προσφέρει η σε δημόσια θέα διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών. Η ομολογία του Βασίλη Στίγκα το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης πως οι βουλευτές του ποδηγετούνται και καθοδηγούνται από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα ήρθε ως επιβεβαίωση των πληροφοριών και εκτιμήσεων που ήθελαν το νεοπαγές μόρφωμα να ελέγχεται από τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη.  Παράλληλα, οι καταγγελίες του για απειλές, μεθοδεύσεις και πρακτικές που παραπέμπουν σε Greek mafia και Δον Κορλεόνε με απώτερο στόχο τον έλεγχο της τεράστιας κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται το κόμμα δίνει πρωτοφανείς διαστάσεις στην υπόθεση και ενεργοποιεί την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
 
Διαγραφές και αποχωρήσεις

Οι αναφορές του Βασίλη Στίγκα εκτόξευσαν το καπάκι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Σπαρτιάτες» που κόχλαζε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο όταν ξέσπασε η εσωκομματική κρίση για το αν θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών προχώρησε στην διαγραφή των Ιωάννη Κόντη, Ιωάννη Δημητροκάλη και Χαράλαμπο Κατσιβαρδά υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένοι 3 βουλευτές λειτουργούν εξ ονόματος του «εξωκοινοβουλευτικού κέντρου» που επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο του κόμματος και να «εκπαραθυρώσει» τον ίδιο.  Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ήρθαν δύο ακόμα αποχωρήσεις με τους Γιώργο Μανούσο και Κωνσταντίνο Φλώρο να ανεξαρτητοποιούνται χαρακτηρίζοντας «προσβλητικές» και «συκοφαντικές» τις αναφορές του Β. Στίγκα περι πρακτικών μαφίας. «Δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω ούτε ένα λεπτό, με έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι Βουλευτές ενός κόμματος που ψήφισαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες -και που είναι πεντακάθαροι- έχουν συνδιαλλαγές με την «Greek Mafia»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανούσος ενώ ο Κ. Φλώρος στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης προς το προεδρείο της Βουλής αναφέρει μεταξύ άλλων πως «μετά τις άκρως προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος «Σπαρτιάτες¨κ. Βασίλκη Στίγκα, οι οποίες θίγουν βαθύτατα την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου, και για τις οποίες θα κληθεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα, θέτω εαυτόν εκτός της ΚΟ Σπαρτιάτες».

Την ίδια στιγμή ο Βασίλης Στίγκας δηλώνει πως «Μιλάω με αρκετούς βουλευτές, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με κάποιους, δεν ξέρω τι θα γίνει ακριβώς, αλλά ας περάσουν λίγο οι μέρες να πάω στην εισαγγελέα, να πούμε κάποια πράγματα, και θα δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε».

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές που παραμένουν στην ΚΟ «Σπαρτιάτες» είναι εκτός του Β. Στίγκα οι Αθανάσιος Χαλκιάς, Αλέξανδρος Ζερβέας, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Πέτρος Δημητριάδης.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατος υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με κλήση του Β. Στίγκα την Τρίτη στις 10 το πρωί μετά τις δημόσιες καταγγελίες του για την ύπαρξη έκνομων δράσεων στους κόλπους του κόμματός του. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών και η έρευνα θα διενεργηθεί από την ίδια.

Ο έλεγχος του ταμείου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εμφύλιος στο στρατόπεδο των Σπαρτιατών δεν αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος, ούτε τον βαθμό ταύτισής του με τον Ηλία Κασιδιάρη. Η πραγματική αιτία που θρυμμάτισε σαν κέλυφος το πολιτικό μόρφωμα είναι το χρήμα. Ο έλεγχος δηλαδή της κρατικής χρηματοδότησης που σε βάθος τετραετίας μπορεί να προσεγγίσει το ιλιγγιώδες ποσό των 8 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, μόνος δικαιούχος και διαχειριστής των ποσών είναι το κόμμα και όχι η κοινοβουλευτική ομάδα.  Αυτό σημαίνει πως το κόμμα και ο πρόεδρός του Βασίλης Στίγκας θα συνεχίσει εως την εξάντληση της τετραετίας να λαμβάνει τα ποσά ακόμα και αν η κοινοβουλευτική του ομάδα διαλυθεί. Η συγκεκριμένη καταστατική συνθήκη αποτελεί - σύμφωνα με τον Βασίλη Στίγκα - τον λόγο που οι «αντάρτες» βουλευτές ήθελαν να τον «σύρουν» σε συνέδριο, να τον ανατρέψουν από την προεδρία του κόμματος και με τον τρόπο αυτό να πάρουν υπό τον δικό τους έλεγχο την διαχείριση του ταμείου.  Να σημειωθεί ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης  που για το τους Σπαρτιάτες υπολογίζεται περί τις 500 χιλ ευρώ. Ποσό που ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι υποστηρικτές του θα ήθελαν να αποτελέσει το «καύσιμο» για τον προεκλογικό αγώνα στις αυτοδιοικητικές.
  
Το κόμμα
 
Ως γνωστόν το κόμμα Σπαρτιάτες στήθηκε «στο πόδι» . Μετά από τις αρχικές αποτυχημένες προσπάθειες του Ηλία Κασιδιάρη – με τους Έλληνες και το ΕΑΝ -  να ξεπεραστεί το κυβερνητικό θεσμικό ανάχωμα που απαγόρευε την συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων για βαρύτατα κακουργήματα όπως είναι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επιλέχθηκε η λύση του Βασίλη Στίγκα. Πρόσωπο σχεδόν άγνωστο που κινούταν στην παραμεθόριο του πολιτικού συστήματος καθώς στο παρελθόν είχε κάνει ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες να μπει στη Βουλή ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ και της Ένωσης Κεντρώων. Το λευκό του ποινικό μητρώο όμως και η απουσία στοιχείων που θα τον ταύτιζαν με την Χρυσή Αυγή θεωρήθηκε από το περιβάλλον Κασιδιάρη ότι αρκούν για να τοποθετηθεί «μπροστινός» ενός κόμματος – κέλυφος.

Σε διάστημα μόλις 15 ημερών στήθηκαν τα ψηφοδέλτια των Σπαρτιατών με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα, υποψηφίους πρώην στελέχη των «Ελλήνων»  ενώ μια δημόσια δήλωση στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη ήταν αρκετή για να βάλει το κόμμα στην Βουλή με ποσοστό 4,68%. 

Ο πρώην χρυσαυγίτης και τα πρωτοπαλίκαρά του θεώρησαν ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι πλήρως ελεγχόμενη από τους ίδιους παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Στίγκας δεν αποτελούσε πρόσωπο επιρροής. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται στην πράξη καθώς οι έντεκα – σε σύνολο δώδεκα βουλευτών – δηλώνουν δημοσίως  την υποστήριξή τους στον Ηλία Κασιδιάρη. Όμως, δεν υπολόγισαν ή αγνόησαν  πως δεν θα έχουν τον έλεγχο του κόμματος και κατ επέκταση την διαχείριση του ταμείου γι αυτό και αμέλησαν  να εγγράψουν δικούς τους ανθρώπους ως μέλη των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σπαρτιάτες διαθέτουν σήμερα περίπου 250 - 300 μέλη και όλα, πλην περίπου 20 ατόμων, ελέγχονται από τον Βασίλη Στίγκα. Το γεγονός αυτό εξηγεί και το επίμονο αίτημα της ομάδας των «11» βουλευτών για διεξαγωγή συνεδρίου και για εγγραφή νέων μελών.
 
Επόμενη ημέρα

Πλέον, μετά τις 3 διαγραφές και τις 2 αποχωρήσεις η ΚΟ «Σπαρτιάτες» έχει μείνει με 7 βουλευτές και απέχει ελάχιστα από το όριο των 5 βουλευτών κάτω από το οποίο η ΚΟ θα διαλυθεί χάνοντας τα σχετικά προνόμια (γραφεία, συμμετοχή σε συζητήσεις πολιτικών αρχηγών, μετακλητοί, συμμετοχή σε διάσκεψη προέδρων κ.α.). Από την άλλη πλευρά οι εναπομείναντες βουλευτές φαίνεται πως θα επιμείνουν στην   ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου και υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν εξορμήσεις σε όλη τη χώρα και θα εγγράψουν νέα μέλη  καθώς όπως λένε «το κόμμα δεν ανήκει στον Στίγκα αλλά στους 250.000 ψηφοφόρους του».

Να σημειωθεί πως αν ανεξαρτητοποιηθούν και οι υπόλοιποι βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να συγκροτήσουν την δική τους ΚΟ καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αρκούν  10 για την σύσταση ΚΟ ανεξαρτήτων.

Κοινοβουλευτικός εκφυλισμός και κυρώσεις

Την ίδια ωρα οι  πρωτόγνωρες συνθήκες κοινοβουλευτικού εκφυλισμού που εκπέμπουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό των Σπαρτιατών και οι δημόσιες καταγγελίες για κοινοβουλευτική Greek mafia, προκαλούν έντονο προβληματισμό στο προεδρείο της Βουλής και στην κυβέρνηση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την ομιλία του Βασίλη Στίγκα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου λέγοντας πως «προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν». Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ανέφερε πως οι δηλώσεις Στίγκα παραπέμπουν σε λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης  ενώ πρόσθεσε «δεν γίνεται να μην υπάρχουν κοινοβουλευτικές συνέπειες, εάν τα πράγματα είναι έτσι. Εάν ξαφνικά μια ομάδα βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου χειραγωγείται και καθοδηγείται από μια εγκληματική οργάνωση».  Κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι εξηγούν στο «Πρώτο Θέμα» ότι το οπλοστάσιο της Βουλής περιλαμβάνει ορισμένες κυρώσεις για αντιθεσμική συμπεριφορά που μπορούν να κλιμακωθούν και να φτάσουν στην περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει διερεύνηση των καταγγελιών περί ελέγχου βουλευτών από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που δρουν – όπως ειπώθηκε από τον Βασίλη Στίγκα – με όρους Greek mafia. Εάν δε διαπιστωθεί ότι μέλη της ΚΟ των Σπαρτιατών ελέγχονται και καθοδηγούνται πολιτικά από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη τότε δεν αποκλείεται να σταματήσει η χορήγηση της αποζημίωσης και των υπόλοιπων βουλευτικών προνομίων στα πρότυπα των κυρώσεων που είχαν ληφθεί για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης θα ερευνήσουν εάν υφίστανται λόγοι ακόμα και για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης απαντά στο «Πρώτο Θέμα» με δύο ψέματα και μία ηχηρή σιωπή

Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός, ζορίστηκαν ΠΑΟ και ΑΕΚ, ήττα για ΠΑΟΚ - Δείτε τα 21 γκολ της 3ης αγωνιστικής της SupeLeague

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Πέτρου Ράλλη - Φορτηγό συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης