Αυτοδιοικητικές εκλογές: Υποψήφιοι της Ν.Δ. με αντιπάλους «γαλάζιους» αντάρτες

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Υποψήφιοι της Ν.Δ. με αντιπάλους «γαλάζιους» αντάρτες

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αποτύπωση της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Πώς θα λύσουν τους «γόρδιους δεσμούς»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ypopsifioi-xr
Με τις εκλογές του Οκτωβρίου για τους δήμους και τις περιφέρειες να μην είναι πλέον πολύ μακριά, η Ν.Δ. επιδιώκει την αποτύπωση της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο -και παρά τις διαγραφές- σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίστηκαν «γαλάζιοι αντάρτες».

Το κυβερνών κόμμα έχει δώσει το χρίσμα στις περιφέρειες όλης της χώρας και στους τρεις μητροπολιτικούς δήμους: Αθηναίων (Κώστας Μπακογιάννης), Πειραιώς (Γιάννης Μώραλης) και Θεσσαλονίκης (Κώστας Ζέρβας), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολλοί οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι που είναι εκ νέου υποψήφιοι με μεγάλες αξιώσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων φαίνεται πως έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα αναμένεται και μία ακόμα ανακοίνωση στήριξης αυτής της κατηγορίας υποψηφίων δημάρχων σε Αττική και περιφέρεια.

Ο βασικός αντίπαλος εν τω μεταξύ δεν φαίνεται ότι προέρχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού η «γαλάζια» παρουσία είναι εκείνη που κυριαρχεί στις υποψηφιότητες. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι στους οποίους υπάρχουν παραπάνω από ένας υποψήφιοι -και μάλιστα με αξιώσεις- που προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη. Εκεί το κόμμα της Πειραιώς επιλέγει, κατά πάσα πιθανότητα, να μη λύσει τον γόρδιο δεσμό με τους «αντάρτες» και περιμένει μέχρι τον δεύτερο γύρο προκειμένου να διευκρινίσει τη στάση του.

Στόχος της Ν.Δ. είναι να αναδειχθεί νικήτρια σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους. Και ειδικά αν υποψήφιοί της αντιμετωπίσουν υποψήφιο άλλου κόμματος στον δεύτερο γύρο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία σε όλες τις περιοχές της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις ώστε η παράταξη να αποδείξει σε μικρό χρονικό διάστημα από τις εθνικές κάλπες ότι κυριαρχεί πολιτικά και στο αυτοδιοικητικό πεδίο, κερδίζοντας καταρχάς τις αναμετρήσεις στις περιφέρειες.

Στην Αττική

Κλείσιμο
Η Ν.Δ. δείχνει έτοιμη να δώσει συντονισμένα τη μάχη δήμο-δήμο, αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, όπου η αναμέτρηση δύο και τριών ακόμη υποψηφιοτήτων είναι -σύμφωνα με στελέχη- εν τέλει «γαλάζια» υπόθεση. Η Πειραιώς εκτιμάται ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ασφυκτικό πλαίσιο στην κινητικότητα «γαλάζιων» στους δήμους, παρακολουθεί τη δυναμική που αναπτύσσουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα, διερευνά και αναλύει τα νέα δεδομένα, καθώς και την απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι αυτή τη στιγμή η «γαλάζια υπόθεση» με δύο και πλέον παίκτες έχει ενδιαφέρον σε αρκετούς δήμους της Αττικής.

■ Αγία Παρασκευή: Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, τον υποψήφιο Γιώργο Οικονόμου και τον Αλέξανδρο Μουστογιάννη.
■ Δάφνη-Υμηττός: Ο Αναστάσιος Μπινίσκος έχει την υποστήριξη απέναντι στον «γαλάζιο» υποψήφιο Νίκο Τσιλίφη.
■ Λυκόβρυση-Πεύκη: Τη μάχη δίνουν ο Γρηγόρης Λέων και η Μαρίνα Πατούλη, με τον πρώτο να έχει το προβάδισμα.
■ Κηφισιά: Ο Βασίλης Ξυπολυτάς έχει τη στήριξη της Ν.Δ. απέναντι στον επίσης «γαλάζιο» δήμαρχο Νίκο Θωμάκο.
■ Φιλοθέη-Ψυχικό: Η Ν.Δ. προσβλέπει στην επανεκλογή του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, ενώ υποψήφια είναι και η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου.
■ Χαϊδάρι: O Αρης Πανόπουλος και ο Απόστολος Θεοφίλης ετοιμάζονται για την αναμέτρηση, με τον πρώτο να έχει περισσότερα ερείσματα στην Πειραιώς.
■ Χαλάνδρι: Υποψήφια θα είναι τρία στελέχη της Ν.Δ.: ο Χάρης Ρώμας, ο Μάνος Κρανίδης και η Κρίστη Αγαπητού, η οποία έχει και το προβάδισμα στήριξης.

...στην περιφέρεια

Παρόμοιες εικόνες από «γαλάζιες» αναμετρήσεις καταγράφονται και σε μεγάλους δήμους εκτός Αττικής.

■ Αρτα: Στήριξη έχει ο νυν δήμαρχος και μέλος Π.Ε. της Ν.Δ. Χρήστος Τσιρογιάννης απέναντι στον επίσης «γαλάζιο» υποψήφιο Χριστόφορο Σιαφάκα.
■ Δράμα: Ο νυν δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Κυριάκο Χαρακίδη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο.
■ Λαμία: Η μάχη θα δοθεί μεταξύ του νυν δημάρχου Εύθυμη Καραΐσκου και του Πανουργιά Παπαϊωάννου.
■ Ξάνθη: Ο νυν δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης έχει αντιπάλους τον Στράτο Κοντό και τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.
■ Χαλκίδα: Ξεκάθαρη στήριξη έχει η Ελένη Βάκα απέναντι στην υποψήφια Αννα Παππά.
■ Χίου: Θεωρείται αυτονόητη η στήριξη στον Σταμάτη Κάρμαντζη απέναντι στον υποψήφιο Γιάννη Μαλαφή.

Το μεγάλο «παιχνίδι»

Στις περιφέρειες το παιχνίδι είναι πιο δυνατό. Το χρίσμα του κόμματος στις περιφέρειες είναι για τη Ν.Δ. καταλυτικό - και ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν και «αντάρτες» που ανήκουν στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια της Ν.Δ. Οπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, «οι περιφερειακές εκλογές είναι βαθιά πολιτικές» καθώς οι περιφερειάρχες είναι εκείνοι που θα κληθούν να συνεργαστούν άμεσα με την κυβέρνηση για την υλοποίηση μεγάλων έργων και μεταρρυθμίσεων.

Κι ενώ έχουν κλείσει ομαλά όλες οι εκκρεμότητες σε τέσσερις περιφέρειες, η κινητικότητα είναι ενδιαφέρουσα λόγω του ότι βασικός αντίπαλος των υποψηφίων της Ν.Δ. θα είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, το οποίο υπογραμμίζουν «γαλάζια» στελέχη, ότι αν εξαιρέσει κανείς τις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίου, ίσως σε καμία άλλη περιφέρεια να μην υπάρχει υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ που θα περάσει έστω στον δεύτερο γύρο. Ξεχωριστή περίπτωση είναι αναμφίβολα η Κρήτη, όπου ο νυν ισχυρός περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει τη στήριξη και της Ν.Δ. αυτή τη φορά, αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και να σπάσει νέο ρεκόρ στην κλίμακα των ποσοστών.

Ποιες είναι οι τέσσερις περιφέρειες με την έντονη κινητικότητα στελεχών με καταγωγή από τη Νέα Δημοκρατία και ποιο είναι το αποτύπωμα των υποψηφίων μέχρι στιγμής;

■ Στη Δυτική Μακεδονία ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, το χρίσμα. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αμανατίδη δημιούργησε τριγμούς στην Περιφέρεια.
ypopsifioi-1
Δυτική Μακεδονία: Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης (μεγάλη φωτ.) αντιμετωπίζει τον διαγραφέντα πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Αμανατίδη

Ο κ. Αμανατίδης δεν εξελέγη αυτή τη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Κοζάνη και αποφάσισε εκ των υστέρων και μετά την ανακοίνωση των γενικών γραμματέων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβανόταν, να δοκιμάσει την τύχη του στην Περιφέρεια, με την αντίδραση της Πειραιώς να μην είναι άλλη από τη διαγραφή του. «Δεν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν οι κομματικές επιλογές στις περιφέρειες, κάτι το οποίο θα έπρεπε να περιμένει και ο πρώην βουλευτής», εξηγούν οι καλά γνωρίζοντες, και προσθέτουν: «Η Πειραιώς δεν θα κάνει βήμα πίσω ως προς τη στάση της απέναντι στον πρώην βουλευτή και τονίζει πως τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές». Οπως αναμένεται άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα βρεθεί προεκλογικά στη Δυτική Μακεδονία για να στηρίξει την υποψηφιότητα Κασαπίδη.
ypopsifioi-2
Βόρειο Αιγαίο: Ο έχων το χρίσμα Αλκιβιάδης Στεφανής (μεγάλη φωτ.) αντιμετωπίζει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που απέκλεισε συνεργασία με την κυβέρνηση

■ Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει να αντιμετωπίσει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος στη θητεία του έκλεισε -σύμφωνα με στελέχη- κάθε πόρτα για συνεργασία με την κυβέρνηση ακόμα και σε κρίσιμα θέματα, όπως η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, στο οποίο «οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των ροών ήταν παραπάνω από επιτυχημένη». Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, πάντως, είναι ότι η υποψηφιότητα Στεφανή έχει προκαλέσει ιεξαιρετικά σχόλια στην Περιφέρεια και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι νέοι άνθρωποι συντάσσονται στο πλευρό του και ως υποψήφιοι και ως απλοί υποστηρικτές.
ypopsifioi-3
Ιόνιοι Νήσοι: Η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα έχει να αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» πρώην δημάρχο Κερκυραίων Γιάννη Τρεπεκλή, που προέρχεται από τη Ν.Δ.

■ Στο Ιόνιο η στήριξη στη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα είναι ξεκάθαρη, ωστόσο υπάρχει και η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κερκυραίων Γιάννη Τρεπεκλή για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για ένα ακόμα στέλεχος που προέρχεται από τη Ν.Δ. και αποφάσισε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από τον περασμένο Απρίλιο.
ypopsifioi-4
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (μεγάλη φωτ.) βρίσκεται αντιμέτωπος με την υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος ανήκει στον ευρύτερο χώρο της συντηρητικής παράταξης

■ Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διαπιστώνουν ότι διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ωστόσο υπάρχει και η υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος ανήκει ευρύτερα στον ίδιο πολιτικό χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης