Η Κέρκυρα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία το 2014 και «βούλιαξε» στα σκουπίδια

corfu-skoupidia-138195925696512_n

Το 2014 η δημαρχιακή αρχή του Γιάννη Τρεπεκλή δρομολόγησε τη λύση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ - Η ματαίωση του εργου από τον διάδοχό του μετέτρεψε την Κέρκυρα σε μια απέραντη χωματερή με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, στην οικολογική επιβάρυνση και στην καθημερινότητα των πολιτών

Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, η Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2018, όταν το νησί πραγματικά είχε κατακλυστεί από σκουπίδια από το ένα άκρο στο άλλο.

Το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι το περσινό καλοκαίρι γινόταν διαδηλώσεις εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το νησί με τους όγκους των σκουπιδιών να σχηματίζουν ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλά σημεία της Κέρκυρας.

Στις διαδηλώσεις μάλιστα έπαιρναν μέρος και κάτοικοι του νησιού με ξένη υπηκοότητα αλλά και επισκέπτες ακόμα, ενώ το πρόβλημα έφθασε και μέχρι την Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία έλαβε επιστολή με την οποία της ζητούσαν Άγγλοι κάτοικοι του νησιού να παρέμβει στο μέτρο του δυνατού.

Την ίδια στιγμή μεγάλοι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI αλλά και η ABTA, η Βρετανική Ένωση τουριστικών πρακτόρων στο συνέδριο της στην Ισπανία επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την 8μηνη παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ στον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, ο οποίος τελικά μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε και τις «μάχες» και τα καθημερινά επεισόδια με τους κατοίκους που αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας του.

Δυστυχώς όμως και φέτος στην έναρξη της τουριστικής περιόδου τα πράγματα δεν έχουν καλυτερεύσει και προοιωνίζεται ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δεν λειτουργεί, ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί και με δυσκολία γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων για να επεξεργαστούν από τους δεματοποιητές. Και το κυριότερο, ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα δώσει την οριστική λύση.

Και όμως το 2014 η Δημαρχιακή αρχή του Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου είχε δρομολογήσει την λύση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα στο εργοστάσιο της Κέρκυρας είχε ενταχθεί στη Γ.Γ. ΣΔΙΤ την ίδια ημέρα με το εργοστάσιο των Ιωαννίνων, απ’ όπου και η σχετική φωτογραφία.

Η διαδικασία είχε φθάσει στο επίπεδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές στις οποίες έχασε ο κύριος Τρεπεκλής από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Νικολούζου και ο οποίος σταμάτησε τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, γιατί δεν συμφωνούσε. Και πέντε χρόνια μετά αναζητά χρηματοδότηση από το δημόσιο για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, ενώ στα Γιάννενα λειτουργεί εδώ και έξι μήνες.

Αποτέλεσμα η «Βασίλισσα» του Ιονίου, η Κέρκυρα να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, στην οικολογική επιβάρυνση και στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δυσφήμιση του τουριστικού προορισμού.
Καταγραφη1515

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ανδρεας Σπίνουλας

Σχεδόν ότι αναφέρεται είναι αναληθές. Τίποτα έτοιμο δεν είχε παραδώσει ο Τρεπεκλής. Μόνο η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου (δηλαδή ούτε καν μελέτη) είχε ξεκινήσει και αυτή σε εντελώς λανθασμένη βάση. Δηλαδή: Tεράστιο εργοστάσιο πέρα από τις ανάγκες της Κέρκυρας, το οποίο συνδέεται με ανάγκη για νέες μεγάλες χωματερές επ' αόριστον. Ένα πανάκριβο σύστημα που θα πλήρωναν οι πολίτες και θα συνέχιζε την κάκιστη διαχείριση που γνωρίζουμε. Και όλα αυτά χωρίς καμία μέριμνα για τα άλλα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου συστήματος. Φαφλατάδες, και επίβουλοι μή Κερκυραίοι έχουν αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη ισχύ στο νησί. Αλλά δεν τους βγαίνει πια το παιχνίδι...

Νιόνιος (στ' αλήθεια)

Ντροπή σου να γράφεις τέτοια πράγματα, αν είσαι όντως Κερκυραίος. Ο Νικολούζος έλεγε ότι έχει καλύτερη λύση και σταμάτησε το έργο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Που θα τα έβρισκε τα λεφτά για να το κάνει μόνος του; Εν μέρει έχεις δίκιο ότι η αρχική πρόταση δεν ήταν απολύτως έτοιμη, αλλά στο ίδιο στάδιο βρισκόταν και η αντίστοιχη των Ιωαννίνων, και τελικά υλοποιήθηκε μέσα στην πενταετία. Φοβάμαι ότι αυτά που γράφεις δεν είναι απλά προπαγάνδα και κομματική γραμμή, τα πιστεύεις κιόλας! Και επειδή έχουμε κι άλλους πολλούς σαν κι εσένα στο νησί, γι αυτό έχουμε καταλήξει ο προορισμός του μπατιροτουρίστα και θα πάμε κατά διαόλου.

Ερώτηση

Γιατί ανυπόγραφο;

Στέφανος

Από τήν στιγμή πού Δήμαρχοι άρχισαν νά εκλέγονται ΜΗ Κερκυραίοι, καί Δημοτικοί Σύμβουλοι χωριάτες, ή Κέρκυρα πήγε κατά διαόλου !

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ Ο.Τ.Α ΣΤΗΝ

ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΑΣΧΕΤΑ ,ΦΑΦΛΑΤΑΔΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ! ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟ'Υ'ΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΚΟΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΚΗΦΗΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ !

Κουλης Σφερδεκλος

Ούτε και τώρα φαίνεται λύση!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης