Το μήνυμα Μητσοτάκη με την επιλογή Χαρδαλιά - Διεργασίες για να μην βγει «στο αντάρτικο» ο Πατούλης

Το μήνυμα Μητσοτάκη με την επιλογή Χαρδαλιά - Διεργασίες για να μην βγει «στο αντάρτικο» ο Πατούλης

Το ζεϊμπέκικο εν μέσω πυρκαγιών «έκαψε» τον περιφερειάρχη, ο οποίος είναι πιθανόν να είναι υποψήφιος έστω και ως ανεξάρτητος

xardalias-mitsotakis
Μπορεί, κατά τον Ουμπέρτο Έκο, ο Αύγουστος να μην έχει…ειδήσεις, η πραγματικότητα, όμως, έχει βαλθεί να τον διαψεύδει. Και αυτό γιατί στο εσωτερικό της ΝΔ το παρασκήνιο είναι οργιώδες τις τελευταίες μέρες, με φόντο την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει το πολιτικό διαζύγιο με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και αντ’ αυτού να στηριχθεί ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής.

Όπως έγραψε το protothema.gr από χθες, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ως προς τον κ. Πατούλη δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το περίφημο πια ζεϊμπέκικο. Ο χορός του περιφερειάρχη ήταν η θρυαλλίδα, το κερασάκι σε μια τούρτα που είχε πάρει…κλίση για μια σειρά από λόγους. Από τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, ως τη στάση του κ. Πατούλη στις πρόσφατες πυρκαγιές, από το κάδρο των οποίων απουσίασε. Μόλις δόθηκε η αφορμή, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια ρήξη και με την ίδια του την επιλογή, καθώς μόλις προ ολίγων ημερών είχε ανακοινωθεί η εκ νέου στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του κ. Πατούλη.

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει, παράλληλα, με την επιλογή του και ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα: με δεδομένη την ισχυρή εντολή του λαού που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και τη δυσανεξία της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, ο ίδιος δεν θα διστάσει να κάνει ακόμα και ρήξεις που μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερική αναταραχή στο κόμμα του. Εν προκειμένω δεν είναι ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν είναι μια αποδεκτή επιλογή στη βάση της ΝΔ, αλλά το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι τι θα γίνει με τον Γιώργο Πατούλη.

«Παγωμάρα» στο στρατηγείο Πατούλη

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Πατούλης εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από την τροπή των πραγμάτων. Μάλιστα, ακόμα και το Σάββατο που διέρρευσαν τόσο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, όσο και η κρούση στον Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Πατούλης περίμενε να δει την εξέλιξη των πραγμάτων, εκτιμώντας ότι εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ανακρούσει πρύμναν. Κάτι που ο πρωθυπουργός, όμως, δεν έκανε, θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα στο νυν περιφερειάρχη: να βγει στο «αντάρτικο» ή να συνθηκολογήσει;

Κλείσιμο
Η απάντηση δεν είναι εύκολη για τον κ. Πατούλη, ο οποίος είναι αυτοδιοικητικός με μακρά πείρα και ισχυρό μηχανισμό. Ο ίδιος το πρωί του Σαββάτου συγκάλεσε διαδικτυακή συνάντηση της παράταξης του, κατά την οποία απέσπασε δήλωση στήριξης. Χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, συγκάλεσε σύσκεψη με τους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονται από την παράταξη του, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες. Σε αυτήν, ο κ. Πατούλης φέρεται να προσπάθησε να αποσπάσει γραπτή δήλωση στήριξης των συμβούλων, πολλοί εκ των οποίων είναι κομματικά στελέχη της ΝΔ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προκρίθηκε, με τους παριστάμενους να προκρίνουν την ανάγκη μιας συνάντησης του κ. Πατούλη με τον κ. Μητσοτάκη. Κάτι που, πάντως, με τα παρόντα δεδομένα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ιδανικά, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να κάνει έναν χειρισμό όμοιο με αυτόν που έγινε στην περιφέρεια Πελοποννήσου, απ’ όπου απεσύρθη ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, για να διευκολυνθεί η νέα υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού. Γι’ αυτό και είναι σε εξέλιξη διεργασίες με το επιτελείο Πατούλη. Αυτές οι διεργασίες, βεβαίως, δεν είναι δεδομένο ότι θα καρποφορήσουν, με αποτέλεσμα αρκετοί να θεωρούν ότι ο Γιώργος Πατούλης μπορεί να σκεφτεί σοβαρά να είναι υποψήφιος έστω και ως ανεξάρτητος. Αυτό που γνωρίζουν στη ΝΔ ότι θα σταθμίσει σοβαρά ο κ. Πατούλης είναι ότι δύσκολα θα είναι πρώτος, χωρίς τη στήριξη της ΝΔ.

Με καθαρή στήριξη

Παρά τις όποιες προσπάθειες πολιτικού απεγκλωβισμού του κ. Πατούλη, πάντως, η απόφαση της ΝΔ για στήριξη του Νίκου Χαρδαλιά είναι ειλημμένη. Ο υφυπουργός Άμυνας δέχθηκε τηλεφώνημα το Σάββατο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν κατέστη σαφές ότι η περίπτωση του Γιώργου Παπανικολάου παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο. Ο ίδιος το πρωί αναχώρησε κανονικά για επιθεώρηση μονάδων του στρατού σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, πριν ολοκληρώσει, όμως, το πρόγραμμα του εκλήθη να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και χθες τηλεφωνικά με τον κ. Χαρδαλιά και τον παρέπεμψε στους κ. Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρου για τα περαιτέρω, με τον υφυπουργό να σπεύδει αμέσως μετά το αεροδρόμιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προοπτική διεκδίκησης της περιφέρειας από τον κ. Χαρδαλιά δεν είναι καινούργια συζήτηση στη ΝΔ πάντως. Το θέμα είχε ανακύψει και προ ενάμιση έτους, αν και ο υφυπουργός Άμυνας προτιμούσε την προοπτική της Ευρωβουλής. Ο ίδιος, όμως, ως στρατιώτης «επιστρατεύτηκε» σε μια δύσκολη μάχη για το κόμμα του με τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Χαρδαλιάς, βεβαίως, θεωρείται ένα πρόσωπο που έχει τη δυναμική να κερδίσει την περιφέρεια, ακόμα και με τον κ. Πατούλη κόντρα. Ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ξέρει καλά την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν είναι εργατικός. Γνωρίζει καλά τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, όντας και ο πρώτος που έγινε υφυπουργός με αυτό το χαρτοφυλάκιο την περίοδο της πανδημίας, ενώ έχει άρτια σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου. Μια από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο κ. Χαρδαλιάς, άλλωστε, είναι ότι η υποψηφιότητα του θα στηριχθεί «σκληρά» από τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο ουσίας. Μάλιστα, αυτό το μήνυμα θα σταλεί και σε στελέχη της παράταξης του κ. Πατούλη που είναι ενεργά κομματικά στελέχη της ΝΔ, μένει, όμως, να φανεί πόσα θα ανταποκριθούν.

Σήμερα, πάντως, το θέμα θα κλείσει με την επίσημη ανακοίνωση στήριξης, ενώ μένει να φανεί αν και ο Γιώργος Πατούλης θα κάνει κάποιο σχόλιο στον απόηχο της ανακοίνωσης που θα εκδώσει η ΝΔ. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει προγραμματιστεί να δει τον πρωθυπουργό την Τρίτη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να «κλείσει» το «μέτωπο Πατούλη» εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχέδια για τέλος στα χάρτινα εισιτήρια και πληρωμή με κάρτα από το υπουργείο Μεταφορών

Αποθεώθηκε η εθνική ομάδα πόλο κατά την άφιξή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Δείτε φωτογραφίες

Οι Ταλιμπάν παραδίδουν μουσικά όργανα στην πυρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης