Χριστοδουλάκης για απόδημους: Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά στάση αξιών

Χριστοδουλάκης για απόδημους: Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά στάση αξιών

«H κυβέρνηση επιλέγει έναν εργαλειακό και μικροκομματικό τρόπο προσέγγισης της ψήφου των αποδήμων», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ 

man
Στις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε στη χώρας μας, αλλά και στη στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο για του απόδημους, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, υπενθύμισε πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και έψεξε την κυβέρνηση για τις σοβαρές ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας σε στελέχωση, συντονισμό και μέσα, που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιβίωσης για όλους τους πολίτες.

Ομιλία στη Βουλή για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - 24/7/2023

Κλείσιμο
Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθετήθηκε δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την ψήφο των αποδήμων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει έναν εργαλειακό και μικροκομματικό τρόπο προσέγγισης της ψήφου των αποδήμων και υπενθύμισε τα προβλήματα που είχε η προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, και τα οποία δεν επιλύονται επαρκώς και με το νέο νομοσχέδιο. Δεν προηγείται η απογραφή των εκτός επικρατείας, εγγεγραμμένων στους καταλόγους, ούτε η ουσιαστική διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με εκλογικά κέντρα παντού.

Εν κατακλείδι, υπερθεμάτισε υπέρ της στάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία όπως επεσήμανε αποτελεί στάση αξιών, στάση συνέπειας και ευθύνης που βάζει τον πήχη ψηλά. Με την αταλάντευτη προσήλωση στην εμβάθυνση της δημοκρατικής αρχής, στην εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας, στον αγώνα για μία ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία και δημοκρατία στην πράξη.

Ολόκληρη η ομιλία του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε,

Είναι η πρώτη μου ομιλία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής και με αυτή την αφορμή θα ήθελα να ευχαριστήσω, από αυτό εδώ το βήμα, τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για να τους εκπροσωπήσω στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τιμήσω στο έπακρο την εμπιστοσύνη τους.

Πριν την αναφορά μου στο προς συζήτηση νομοσχέδιο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην ανυπολόγιστη καταστροφή που συντελείται αυτές τις ώρες στη Ρόδο, σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική και άλλες περιοχές της πατρίδας μας την περασμένη εβδομάδα.

Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με τις σοβαρές ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας σε στελέχωση, συντονισμό και μέσα, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιβίωσης πλέον τόσο για τους Έλληνες πολίτες, όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Οι πυρκαγιές σήμερα, οι πλημμύρες αύριο συνιστούν σοβαρές απειλές της κλιματικής μας ασφάλειας και η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι δεν διαθέτει καμία πίστωση χρόνου για ευχολόγια και φθηνή επικοινωνία.

Πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης, οικολογικής βιωσιμότητας και ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας, επιστρατεύοντας τους καλύτερους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας.

Σε συνδυασμό με την αντίληψη ότι η αυτονόητη στοχοθεσία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών του για ακόμα μία φορά στην χώρα μας απέτυχε. Ανυπολόγιστη η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτονόητο δικαίωμα ως προς την στοιχειώδη αξιοπρέπεια του πολίτη, το περιβάλλον, το σπίτι του, η περιουσία του.

Όπως είναι αυτονόητο επίσης, ότι δεν μπορεί ο πήχης της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής να διαμορφώνεται συνεχώς με σημείο αναφοράς μία εθνική τραγωδία από την οποία συμπληρώσαμε χθες 5 χρόνια. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό.

Ως προς το νομοσχέδιο τώρα, το πρώτο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Από τη μία ο μικροκομματικός και εργαλειακός, και από την άλλη ο εθνικός και δημοκρατικός. Και εδώ καθαρά, η κυβέρνηση επιλέγει τον πρώτο.

Ο ισχύων νόμος, ο νόμος 4648 του 2019 αποτέλεσε ένα προϊόν διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής που είχε συγκροτήσει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, που κατέληξε ως προϊόν συμβιβασμών στους περίφημους «κόφτες», για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ είχε από την πρώτη στιγμή διατυπώσει την αντίθεση του. Οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι μας ότι σήμερα δε συζητάμε για την εκχώρηση δικαιώματος ψήφου σε κάποιον που δε το διαθέτει ήδη. Συζητάμε για τη διευκόλυνση του υφισταμένου δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία μάλιστα μπορεί να αποκτά και διάσταση ταξική, οικονομική, κοινωνική. Γιατί αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα για να μπει σε ένα αεροπλάνο και να έρθει στην πατρίδα μας, θα μπορεί να ψηφίσει κανονικά, ενώ αυτός που δεν έχει την αντίστοιχη δυνατότητα δε μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου του. Αυτή η απλή συλλογιστική απαντά στην ουσία του περιεχομένου της διάταξης και σε οποιασδήποτε μορφής αμφιβολία ή αμφισβήτηση. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλήσουμε ουσιαστικά για μια ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία και δημοκρατία στην πράξη.

Τις ειδικότερες συνταγματικές προεκτάσεις της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας και τυχόν ερμηνευτικές ασυνέχειες που δημιουργούνται ανάμεσα στη συνταγματική διάταξη και το νόμο που θα ψηφιστεί, τις ανέλυσε με επάρκεια ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, τόσο κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής όσο και σήμερα στην Ολομέλεια.

Επιτρέψτε μου να σταθώ σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την προς ψήφιση ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση.

Δεν ήταν μόνο οι περίφημοι «κόφτες» που ευθύνονται για τον χαμηλό αριθμό εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Αλλά και η διαχειριστική ανεπάρκεια και αβελτηρία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο ως προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής, όσο και ως προς καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων.

Εγγυάται το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα καλύψει την αναπόφευκτη ζήτηση για περισσότερα εκλογικά τμήματα που θα προκύψει από την αύξηση του αριθμού των εκλογέων; Ή θα βρεθούμε πάλι ενώπιον του προβλήματος συμπολίτες μας να χρειάζονται να μετακινηθούν σε τεράστιες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Γιατί το να πας από την Αργεντινή στο Houston των ΗΠΑ δεν είναι διευκόλυνση ψήφου.

Μπορεί η κυβέρνηση να απαντήσει καθαρά στο επιτακτικό ερώτημα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η απλή λογική, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των εκτός επικρατείας Ελλήνων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους; Γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε πρώτα να κάνει την απογραφή των αποδήμων και μετά να φέρει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία; Προς τι η βιασύνη;

Όλα τα παραπάνω επομένως τι μαρτυρούν; Αυτό που είπα στην αρχή της ομιλίας μου, ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι καθαρά κομματική και εργαλειακή.

Σήμερα, λοιπόν, το πολιτικό μας σύστημα μπορεί και πρέπει να αποδείξει προς τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας ότι διαθέτει ωριμότητα και ότι τους αντιμετωπίζει με σεβασμό ως Πολίτες και όχι ως εκλογική πελατεία.

Ως ΠΑΣΟΚ με Πρόεδρο την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, βάλαμε πλάτη στην ρύθμιση του 2019 και σήμερα με τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη δηλώνουμε ότι θα υπερψηφίσουμε και αυτή τη διάταξη που φέρνετε προς ψήφιση κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Γιατί πιστεύουμε αταλάντευτα στην εμβάθυνση της δημοκρατικής αρχής και στην εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας, χωρίς φοβικά σύνδρομα και ενοχές.

Ζητούμε, ωστόσο, από την κυβέρνηση:

Άμεση απογραφή των εκτός επικρατείας Ελλήνων συμπολιτών μας, και φυσικά, την ρητή δέσμευση σας, πως δεν θα ξανααλλάξετε το νομοθετικό πλαίσιο της ψήφου των αποδήμων, σερνόμενοι διαρκώς από τις συγκυριακές ταλαντώσεις της εκλογοκεντρικής σας στρατηγικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κλείνω με το εξής.

Για να μην μπερδεύονται όσοι συντεταγμένα αγωνιούσαν τις τελευταίες μέρες, για το αν το ΠΑΣΟΚ θα αναθεωρήσει τη στάση του και θα καταψηφίσει τη νομοθετική διάταξη που φέρνετε. Η δική μας στάση είναι διαχρονικά στάση αξιών, στάση ιδεών, στάση θέσεων, στάση συνέπειας, στάση αξιοπιστίας, στάση ευθύνης, στάση δημοκρατική και εθνική. Δεν καθορίζεται με όρους εκλογοκεντρικών στρατηγικών, δεν καθορίζεται από την ανάγνωση των εκάστοτε εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν εγκλωβίζεται σε μικροτεχνάσματα που διαμορφώνουν πλασματικά διλήμματα. Να την συνηθίσετε, γιατί θα σας βάλει τον πήχη ψηλά.

Και φυσικά, για να μην αναρωτιέστε επίσης. Εμείς ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό δεν μπορούμε αυτάρεσκα να δηλώνουμε απλά ικανοποιημένοι υπερψηφίζοντας κολοβές και ευκαιριακές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που μόνο στόχο έχουν την έκθεση του πολιτικού αντιπάλου.

Η δική μας πολιτική ταυτότητα και κληρονομιά μας υποχρεώνει να ζητάμε πολλά περισσότερα, να βλέπουμε πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γιατί πιστεύουμε βαθιά στη Δημοκρατία. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για αυτή.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα

Κάρυστος: Έπεσε Canadair σε ρεματιά ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Κάρυστος: Η στιγμή που το Canadair συντρίβεται στην Κάρυστο - Βίντεο ντοκουμέντο

Κάρυστος: Το σημείο στο οποίο συνετρίβη το Canadair - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης