ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση, κεράσματα, «φαρμάκι» και μια παραίτηση στην Κεντρική Επιτροπή - Στις 10 Σεπτεμβρίου η εκλογή

ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση, κεράσματα, «φαρμάκι» και μια παραίτηση στην Κεντρική Επιτροπή - Στις 10 Σεπτεμβρίου η εκλογή

Με ονομαστική ψηφοφορία αποφασίστηκε  η εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου - Βούτσης υπέρ Αχτσιόγλου, κριτική Μπίστη στον Τζουμάκα, παραίτηση Σπίρτζη από τη Γραμματεία - Σκληρό κείμενο για Τσίπρα από την «Ομπρέλα»

4ada-syriza_2
Με διαφωνίες ως προς το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου προέδρου ολοκληρώθηκε την Κυριακή η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση που πέρασε τοποθετεί τις διαδικασίες εκλογής στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντίθετα από πρόταση των προεδρικών που μετέθετε την εκλογή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η εκλογή θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 10 Σεπτεμβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 16 Σεπτεμβρίου. Μία ημέρα αργότερα, ο/η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Μπίστης κάλεσε τον Στέφανο Τζουμάκα να αναθεωρήσει την απόφασή του να είναι και αυτός υποψήφιος. Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, στην οποία τον διαδέχεται ο Στέφανος Τζουμάκας.

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή

Κλείσιμο
Στην ονομαστική ψηφοφορία  που έγινε την Κυριακή έπειτα από μια διήμερη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση. η πρόταση της πλειοψηφίας για εκλογή στις 10/16 Σεπτεμβρίου  πέρασε με 160 ψήφους υπέρ και 88 κατά, ενώ καταγράφηκαν δυο παρών και δύο λευκά.

Η επικαιροποιημένη εισήγηση που είχε καταθέσει ο αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης προέβλεπε: 

  • 3 Σεπτεμβρίου : διαρκές συνέδριο
  • 10 Σεπτεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογών
  • 16 Σεπτεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογών

Η πρόταση των «προεδρικών» προέβλεπε:

  • 3 Σεπτεμβρίου: Διαρκές συνέδριο
  • 24 Οκτωβρίου: έκτακτο συνέδριο
  • 26 Νοεμβρίου: Εκλογή Προέδρου

Με το ψηφισμένο χρονοδιάγραμμα ο/η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά την εκλογή, θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στις 17 Σεπτεμβρίου, χωρίς να πραγματοποιηθεί η Συνέντευξη Τυπου προς τα ΜΜΕ.

Διαφορετικές προτάσεις για μετάθεση της εκλογής αρχηγού μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προηγηθεί εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος έχουν εκφράσει στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας που ζητούσαν κάλπη για πρόεδρο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ενδιάμεση λύση είχε προτείνει μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας, ζητώντας εκλογή Προέδρου από τη βάση στις 24 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να υπάρξει περισσότερος χρόνος, ώστε να ανακινηθεί το ενδιαφέρον στις τάξεις των οπαδών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ..

Τα στελέχη παίρνουν θέση για τους υποψήφιους

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τη στήριξη του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου.

«Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου», όπως είπε, κάνοντας και μια συναισθηματική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» , υπό την άτυπη ηγεσία του πρώην υπουργού Οικονομικών - αλλά στράφηκε προς την Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για την ανάγκη να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη γενιά στελεχών.

Εντωμεταξύ να αναθεωρήσει σχετικά με την απόφαση του να κατέλθει στην κούρσα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε ο Νίκος Μπίστης κατά την ομιλία του από τον Στέφανο Τζουμάκα. Ο ίδιος χαρακτήρισε μονόδρομο την υποστήριξη του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής. Τέλος, «τούτων δεδομένων τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο. Ποιος /α θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία . Και ο κλήρος πέφτει στην Εφη», κατέληξε.

«Η ΝΔ κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» διαπίστωσε σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σκληρή κριτική για τα πεπραγμενα της τελευταίας τετραετίας. Υπογράφεται από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, αλλά εκφράζει τα στελέχη της συγκεκριμένης στο σύνολό τους.

Παραίτηση Σπίρτζη από την ΠΓ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη την παραίτησή του και επίσημα από τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο πρώην υπουργός είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τον «οδικό χάρτη» της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην Κ.Ε , ο κ. Σπίρτζης είπε μεταξύ άλλων: «Οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του  και πρόσθεσε πως «γι αυτό και δεν θα μετέχω σε διαδικασίες, εκλογής Προέδρου με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία». «Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μια λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες» ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».

Τη θέση του Χρίστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος από το Σάββατο είναι ο τέταρτος υποψήφιος για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία κόμματος.

To κείμενο της «Ομπρέλας»

«Η ΝΔ κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» διαπιστώνει σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας. Υπογράφεται από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, αλλά εκφράζει τα στελέχη της συγκεκριμένης στο σύνολό τους.

«Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας που αρνηθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε το 2019 όταν δεν εμβαθύναμε την αναγκαία αυτοκριτική και δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που έδινε για αναστοχασμό το υψηλό ποσοστό του 31,5%. Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη της ΝΔ υπάρχει αναδρομική καταψήφιση πλευρών και της διακυβέρνησής μας» επισημαίνει η μειοψηφία, επισημαίνοντας πως «στις εκλογές δοκιμάστηκε και απέτυχε το πολιτικό σχέδιο της διεύρυνσης του κόμματος όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019».

«Η αναγκαία αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε σαφήνεια φυσιογνωμίας, δηλαδή αριστερή φυσιογνωμία. Ανοίγεσαι (και είναι ασφαλώς αναγκαίο) αν ξέρεις ποιος είσαι και το μεταδίδεις με σιγουριά στον άλλον. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε στο κέντρο με γραμμή συντηρητική και ακροδεξιά σε ορισμένα θέματα. Δεν διαπραγματεύτηκε τη φυσιογνωμία της, ακόμα και όταν έκανε πολιτική απεύθυνσης σε ειδικά εκλογικά κοινά», όπως αναφέρεται.

Στον αντίποδα, «εμείς παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στο λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μια ολόκληρη δεκαετία! Και πολλοί από αυτούς, όπως ήρθαν, έφυγαν! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αντιστροφή του πολυσυλλεκτισμού. Δώσαμε προς παντού!» τονίζεται στο κείμενο, που διερωτάται: «Χρειάζεται και άλλη απόδειξη φυσιογνωμικής μετάλλαξης; Η οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη καθώς καταβυθιστήκαμε εκλογικά εκεί που είχαμε πλεονέκτημα, στις λαϊκές περιοχές και τη νεολαία».

Τα γενέθλια του Νίκου Παππά

Από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή ήταν όταν λίγο πριν από τις ψηφοφορίες για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει σήμερα τα γενέθλιά του, πλησίασε Στέφανο Τζουμάκα και τον Αντώνη Κοτσακά για να τους κεράσει. 

- Μας δωροδοκείς; του λέει περιπαικτικά ο Αντώνης Κοτσακάς, από τους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ. 
- Άμα ήταν τόσο εύκολο... , λέει γελώντας ο Νίκος Παππάς και απομακρύνεται. 

Δείτε το βίντεο

Ο Νίκος Παππάς μοίρασε γλυκά για τα γενέθλιά του

pappas-glyka-1
pappas-glyka-2
pappas-glyka-3




Ειδήσεις σήμερα:

Έξι μέρες πάνω από 41 βαθμούς «βλέπει» από Πέμπτη ο Αρναούτογλου - «Έχει ο Θεός» λέει ο Κολυδάς

'Εδωσαν αγώνα στο Καβούρι και στο νοσοκομείο για να σώσουν τον 6χρονο - Οι γονείς του έλειπαν

Ποιοι και γιατί σκότωσαν τον Πάνο Κολοκοτρώνη, γιο του «Γέρου του Μοριά»;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης