Ανδρέας Γεωργίου: Τέλος ο δικαστικός πόλεμος - Η κυβέρνηση ανακαλεί την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ανδρέας Γεωργίου: Τέλος ο δικαστικός πόλεμος - Η κυβέρνηση ανακαλεί την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σταματά η διαδικασία της προσφυγής του Δημοσίου κατά της δικαίωσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ - Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

Andrea
Τίτλοι τέλους πέφτουν στον ανηλεή δικαστικό πολεμο που είχε εξαπολυθεί για την «υπόθεση Γεωργίου» του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος είχε αποκαλύψει το τεράστιο μέγεθος του ελλείμματος την εποχή των Μνημονίων - και βρέθηκε στο στόχαστρο  από διάφορες πλευρές, με την κατηγορία ότι τάχα είχε «φουσκώσει» το έλλειμμα προκειμένου να υποκύψει η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών.  

Ο κ. Γεωργίου δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Kράτους, εν μέσω προεκλογικής; περιόδου - στις 8 Ιουνίου και με υπηρεσιακή κυβέρνηση - αποφάσισε να προχωρήσει σε αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης.  Υπήρξαν αντιδράσεις -μεταξύ άλλων από το ΠΑΣΟΚ, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Παπανδρέου - και μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση παρέμβαση καταθέτοντας αίτημα ανάκλησης της προσφυγής. 

Η ανακοίνωση για το θέμα από το αρμόδιο  υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει τα εξής: 

Με αίτημα που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κωστής Χατζηδάκης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Γεωργίου.

Το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ'αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

H αντίδραση Φλωρίδη

Σε ανάρτησή του - η οποία στη συνέχεια «κατέβηκε»  - ο Γιώργος Παπανδρέου έριχνε ευθύνη για την προσφυγή του Δημοσίου εναντίον της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος αντέδρασε μία ολιγόλογη ανάρτηση. 

Μεγάλη βιασύνη από κάποιους, φίλους και μη, για πικρόχολα εναντίον μου σχόλια, για μια υπογραφή μου που ούτε υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει…

Posted by Giorgos Floridis on Tuesday, July 4, 2023





To ιστορικό της υπόθεσης

Η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος είχε απαγγελθεί στον κ. Γεωργίου μετά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο καθεστώς των μνημονίων και να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά του Ανδρέα Γεωργίου, ωστόσο,  είχε επισημανθεί, κατ' επανάληψη, σε όλα τα στάδια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, πως η μεθοδολογία προσμέτρησης του ελλείμματος του 2009 έγινε με τήρηση των ευρωπαϊκών όρων και πως η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί το ύψος του ελλείμματος και, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο υπολογισμό, υπέγραψε τρεις δανειακές συμβάσεις.

Μάλιστα, η Eurostat έχει βεβαιώσει εγγράφως ότι  είχε εγκρίνει τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 και είχε επαναλάβει την πάγια θέση της πως οι ενέργειες Γεωργίου έγιναν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα. Μάλιστα, η σχετική έγγραφη βεβαίωση της Eurostat είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεσμευόμαστε για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Ίος: «Έχασα το αγαπημένο μου αγόρι» - Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου από την Ιρλανδία

«Τόλμησε να κάνεις το βήμα» - Το εντυπωσιακό βίντεο της Σχολής Ικάρων για τις Πανελλαδικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης