Πολιτική Γραμματεία: Εκλογή προέδρου από τη βάση τον Σεπτέμβριο, προτείνει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Γραμματεία: Εκλογή προέδρου από τη βάση τον Σεπτέμβριο, προτείνει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ράνια Σβίγκου πρότεινε να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου - Στις 13 Ιουλίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 

svigou-m
Περίπου έξι ώρες συζητούσαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος.

Οι 3 προτάσεις που κλήθηκαν να ψηφίσουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν:

Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματεας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Δεύτερη πρόταση: Να διεξαχθεί η εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τρίτη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου.

Παράλληλα, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κλήθηκαν να εγκρίνουν ή όχι τα πρόσωπα που προτάθηκαν για την συγκρότηση του νέου Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είναι:

Σωκρατης Φαμελλος: Πρόεδρος ΚΟ

Όλγα Γεροβασίλη: Αντιπρόεδρος Βουλής

Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός

Διευθυντής ΚΟ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η εισήγηση της Σβίγκου

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματεας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία φαίνεται να πρότεινε ομόφωνα τον Σωκράτη Φάμελλο για πρόεδρο της ΚΟ του κομμάτος στη θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Αντιπρόεδρος στη Βουλή, προτάθηκε  η Όλγα Γεροβασίλη, για την οποία φαίνεται να υπάρχει συμφωνία από όλες τις τάσεις.
 
Από τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έλειψαν και μεμονωμένες προτάσεις αναφορικά με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δική του πρόταση κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης, προτείνοντας να παραμείνει Πρόεδρος της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από 4 αναπληρωτές, που να γνωρίζουν τα θέματα οικονομίας, δηλαδή τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά.

Επίσης κατατέθηκαν δύο προτάσεις για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Το πρώτο σχήμα, ήθελε τους Νίκο Παππά, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χάρη Μαμουλάκη. Το δεύτερο, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσο Ηλιόπουλο και Χάρη Μαμουλάκη.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, ακολούθησε ψηφοφορία για το ποιος θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας, και να θα καταλάβει τη θεση του γραμματέα της ΚΟ ο Διονύσης Καλαματιανός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σία Αναγνωστόπουλου που επίσης προτάθηκε για την ίδια θέση, αρνήθηκε. Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να πρότεινε για την θεση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Θεοδώρα Τζάκρη.

Με την υποψηφιότητα Φάμελλου συμφώνησαν τα περισσότερα μέλη και έτσι ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ειναι ο μεταβατικός προεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι να γίνουν οι εκλογές και να αναδειχθεί νέος προεδρος. Αυτό σημαίνει, ότι ο κ. Φάμελλος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολιτευση και θα ειναι αυτός που θα τοποθετηθεί εξ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές Πέμπτη - Σάββατο.

Για την θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προτείνεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος κατείχε αυτή την θέση και στην προηγούμενη βουλή.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 2/7 με εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου. Μετά τη Ράνια Σβίγκου τον λόγο πήρε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από τα πρώτα στελέχη που έφτασαν στην Αγίου Κωνσταντίνου νωρίς το μεσημέρι ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Λάμπρου, ενώ λίγο αργότερα έφτασε ο Αλέξης Χαρίτσης, η  Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

syriza_politiki_grammateia__2_
Έφη Αχτσιόγλου
syriza_politiki_grammateia__3_
Διονύσης Τεμπονέρας
syriza_politiki_grammateia__4_
Ρένα Δούρου
syriza_politiki_grammateia__15_
Νάσος Ηλιόπουλος
syriza_politiki_grammateia__12_
Νίκος Φίλης
syriza_politiki_grammateia__8_
Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης
syriza_politiki_grammateia__9_
Σία Αναγνωστοπούλου
syriza_politiki_grammateia__10_
Αννέτα Καββαδία
syriza_politiki_grammateia__6_
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
syriza_politiki_grammateia__7_
Αλέκος Φλαμπουράρης
syriza_politiki_grammateia__29_
Κατερίνα Νοτοπούλου
syriza_politiki_grammateia__17_
Γιάννης Ραγκούσης
syriza_politiki_grammateia__18_
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
syriza_politiki_grammateia__25_
Νίκος Παππάς
syriza_politiki_grammateia__23_
Πάνος Ρήγας
syriza_politiki_grammateia__22_
Ελένη Συμεωνίδου
syriza_politiki_grammateia__27_
Θεοδώρα Τζάκρη
syriza_politiki_grammateia__26_
Χρήστος Σπίρτζης
syriza_politiki_grammateia__28_
Κώστας ΖαχαριάδηςΑπλοί πολίτες και  ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου και πολλοί από αυτούς  φώναζαν «τον Αλέξη θέλουμε».

Η Ολγα Γεροβασίλη μπαίνοντας στα γραφεία απάντησε «και εμείς αλλά…» .

syriza_politiki_grammateia__19_
Όλγα Γεροβασίλη


Έναν μικρό διάλογο με κάποιους πολίτες είχε και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης.

Την ώρα που έφτασε του φώναξαν «μην αλλάξεις ποτέ, να τα λες έτσι. Μην κανεις πίσω ποτέ» και ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε «δεν εκαμα πίσω ποτέ».syriza_politiki_grammateia__24_
Παύλος Πολάκης


Από τις ηχηρές απουσίες, ήταν αυτή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του στενού του συνεργάτη, Δημήτρη Τζανακόπουλου.  Ο κ. Τζανακοπουλος, αν και αποτελεί μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επρόκειτο κατά πληροφορίες να απασχολήσει την ημερήσια διάταξη, στον απόηχο του επεισοδίου με τον Πάνο Ρήγα. Μάλιστα, στελέχη που ήταν παρόντα στον καβγά, δεν έκρυβαν την πρόθεση τους να ζητήσουν σήμερα την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την απουσία του ωστόσο να αλλάζει τα δεδομένα.

Η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Βουλή, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, αφού αύριο είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ακέφαλος». Ακόμα πιο σημαντική είναι η εκπροσώπηση του κόμματος κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από την Πέμπτη έως το Σάββατο και την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από την Βουλή η κυβέρνηση. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση για την ημερομηνία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αυτό αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα και θεωρείται πιθανό να συγκληθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός στα 30 του ο διάσημος influencer bodybuilder «Joesthetics»

Μείωση της παρακράτησης σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδοχή Τσίπρα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης