Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδοχή Τσίπρα

Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδοχή Τσίπρα

Απόντες ο παραιτηθείς Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος - Από τα πρώτα στελέχη που έφτασαν στην Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης  και η Έφη Αχτσιόγλου

syriza_pg_1_arthro
Με καθυστέρηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Αλεξη Τσίπρα. Η αργοπορία, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται στις συνεδριάσεις των τάσεων και τη στάση που θα κρατήσουν για τα φλέγοντα θέματα. Η διαδικασία ξεκίνησε με εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου. 

Μετά τη Ράνια Σβίγκου τον λόγο πήρε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μιλήσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ώστε να καταθέσουν την άποψη τους.

Από τα πρώτα στελέχη που έφτασαν στην Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Λάμπρου, ενώ λίγο αργότερα έφτασε ο Αλέξης Χαρίτσης, η  Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

syriza_politiki_grammateia__2_
Έφη Αχτσιόγλου
syriza_politiki_grammateia__3_
Διονύσης Τεμπονέρας
syriza_politiki_grammateia__4_
Ρένα Δούρου
syriza_politiki_grammateia__15_
Νάσος Ηλιόπουλος
syriza_politiki_grammateia__12_
Νίκος Φίλης
syriza_politiki_grammateia__8_
Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης
syriza_politiki_grammateia__9_
Σία Αναγνωστοπούλου
syriza_politiki_grammateia__10_
Αννέτα Καββαδία
syriza_politiki_grammateia__6_
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
syriza_politiki_grammateia__7_
Αλέκος Φλαμπουράρης
syriza_politiki_grammateia__29_
Κατερίνα Νοτοπούλου
syriza_politiki_grammateia__17_
Γιάννης Ραγκούσης
syriza_politiki_grammateia__18_
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
syriza_politiki_grammateia__25_
Νίκος Παππάς
syriza_politiki_grammateia__23_
Πάνος Ρήγας
syriza_politiki_grammateia__22_
Ελένη Συμεωνίδου
syriza_politiki_grammateia__27_
Θεοδώρα Τζάκρη
syriza_politiki_grammateia__26_
Χρήστος Σπίρτζης
syriza_politiki_grammateia__28_
Κώστας ΖαχαριάδηςΚλείσιμο
Απλοί πολίτες και  ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγκεντρωθεί στην Αγίου Κωνσταντίνου και πολλοί από αυτούς  φωνάζουν «τον Αλέξη θέλουμε».

Η Ολγα Γεροβασίλη μπαίνοντας στα γραφεία απάντησε «και εμείς αλλά…» .

syriza_politiki_grammateia__19_
Όλγα Γεροβασίλη


Έναν μικρό διάλογο με κάποιους πολίτες είχε και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης.

Την ώρα που έφτασε ο Παύλος Πολάκης του φώναξαν «μην αλλάξεις ποτέ, να τα λες έτσι. Μην κανεις πίσω ποτέ». Ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε «δεν εκαμα πίσω ποτέ».syriza_politiki_grammateia__24_
Παύλος Πολάκης


Από τις ηχηρές απουσίες, είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του στενού του συνεργάτη, Δημήτρη Τζανακόπουλου.  Ο κ. Τζανακοπουλος, αν και αποτελεί μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επρόκειτο κατά πληροφορίες να απασχολήσει την ημερήσια διάταξη, στον απόηχο του επεισοδίου με τον Πάνο Ρήγα. Μάλιστα, στελέχη που ήταν παρόντα στον καβγά, δεν έκρυβαν την πρόθεση τους να ζητήσουν σήμερα την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την απουσία του ωστόσο να αλλάζει τα δεδομένα.

Από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν ειναι η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Βουλή, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το θέμα αυτό, αφού αύριο είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ακέφαλος». Ακόμα πιο σημαντική είναι η εκπροσώπηση του κόμματος κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από την Πέμπτη έως το Σάββατο και την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από την Βουλή η κυβέρνηση. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση για την ημερομηνία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αυτό αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα και θεωρείται πιθανό να συγκληθεί εντός των επόμενων ημερών.

Έως αυτή την ώρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει άγνωστο. Η Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αρνήθηκε να είναι η ίδια η πρόεδρος της ΚΟ. Ένα από τα ονόματα που «παίζουν» είναι αυτό του Σωκράτη Φάμελλου.

Επίσης, ένα κρίσιμο θέμα είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο θα εκλέξει και νέο πρόεδρο. Ο χρόνος που θα διεξαχθεί αποτελεί γρίφο διότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι τάσεις του κόμματος το πότε θα γίνει. Ένα ενδεχόμενο είναι να γίνει εντός του Ιουλίου ενώ ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσο περισσότερα μέλη γίνεται.

«Καυτός» Ιούλιος

Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα να έχει δημιουργήσει κενό εκπροσώπησης, αλλά και λειτουργικότητας του κόμματος, οι εσωκομματικές διεργασίες εκτιμάται πως δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν υπερβολικά, καθώς θα ενέτειναν την εικόνα αποσυντονισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου καλούνται να συγκεράσουν αφενός άμεσες ανάγκες, όπως η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ (με την νέα Βουλή να ορκίζεται αύριο), και αφετέρου μεσομακροπρόθεσμες (όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές) μαζί με τη βαθιά ενδοσκόπηση για τα αίτια της ήττας, συντάσσοντας έναν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη.

Ο οδικός χάρτης:

Τα βήματα για την «ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνουν:

Εκλογή Προεδρείου ΚΟ (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι): πιθανά αύριο το απόγευμα ή την ερχόμενη Τρίτη. Η συγκρότηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκινά σε λίγο (καθώς αναμένεται νέος γύρος διαβουλεύσεων πριν την Πολιτική Γραμματεία) για την εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής, καθώς η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία φερόταν ως φαβορί για τη θέση (έχοντας διατελέσει και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκε κατά πληροφορίες να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες τη θέλουν να συζητά θέση Αντιπροέδρου.

Ανάγνωση Προγραμματικών Δηλώσεων: 6 -8 Ιουλίου: Η προετοιμασία θα λάβει χώρα από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς παλιοί βουλευτές – Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εκτός Βουλής, με αποτέλεσμα να αναδιανεμηθούν κάποια χαρτοφυλάκια.

Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής: 15 -16 Ιουλίου: Η συνεδρίαση αναμένεται να ανάψει το «πράσινο» φως στο Συνέδριο, αφού καθοριστεί ο χαρακτήρας του (διαρκές ή έκτακτο), αλλά και την ημερομηνία εκλογής νέας ηγεσίας.

Εκλογή ηγεσίας (Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής): Από πλευράς της «Ομπρέλας» στελέχη της συζητούν την πιθανότητα να στηθούν κάλπες ακόμη και εντός Ιουλίου, παρότι το ενδεχόμενο μαζικής αποχής έχει θορυβήσει οριζόντια όλες τις τάσεις.

Αντίθετα, από μέρους της πλειοψηφίας συζητείται η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να νομιμοποιείται και η παρουσία του επικεφαλής του κόμματος στη φετινή ΔΕΘ. Σε αυτήν την προοπτική προτείνεται:

· Πρώτος Γύρος εκλογών: 3 Σεπτεμβρίου

· Δεύτερος Γύρος εσωκομματικών εκλογών: 10 Σεπτεμβρίου

Διεξαγωγή Συνεδρίου: Για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές φέρεται να προσανατολίζεται η «Ομπρέλα» στην πρότασή της, ενώ μέσα στο φθινόπωρο τοποθετούν τη σχετική συζήτηση και οι «προεδρικοί».

Ειδήσεις σήμερα

Δύο νεκροί και 28 τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε εκδήλωση στη Βαλτιμόρη

Πρόστιμα στο beach bar της Ρόδου με τον σερβιτόρο «κολυμβητή» για τις πλωτές εξέδρες

Τέσσερις νεκροί στη θάλασσα μέσα σε λίγες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης